Mytiske Skottland og vakre høylandshager

26.08 - 30.08.2024 / 5 dager

Skottland er eventyrriket vi nordmenn har vært fascinert av sågar lenge før vikingenes tid. Det kuperte landskapet gjør at naturen minner om vår norske, men landskapet er mildere og mer kultivert, noe ikke minst de mange slottene og herregårdene har sørget for.

Skottland er kjent for sin lyngblomstring i rosa, lilla og purpur. Nettopp når lyngblomstringen er på sitt beste og hagene står i sin flotteste sensommerskrud, besøker vi en rekke imponerende hager i og rundt Cairngorms, kjennetegnet som en av verdens vakreste nasjonalparker hvor blant annet den britiske kongefamilien har sin skotske residens Balmoral, som var den nå avdøde Dronning Elisabeth II sitt favorittsted.

Der det finnes slott og herregårder, finnes det gjerne staselige hager. Det spesielt interessante med hagene i Skottland for oss nordmenn, er at skottene støter på de samme klimautfordringene vi selv gjør i hagene våre: Sesongen er kortere enn lenger sør i England, og vintrene er lengre og kaldere. Det du ser i blomst i en hage i Skottland, vil du trolig med hell også få til å blomstre i Norge, iallfall i de sørlige delene av landet vårt.

I tillegg til spennende hagebesøk, skal vi tilbringe en hel dag hos norske Camilla Fredriksen som møtte kjærligheten i Skottland og har bygd opp en hage rundt en gammel portnerbolig med utsikt mot lakseelven Spey. Camilla vil guide oss rundt i den egne hagen, men vil også få oss til å lage tomatchutney av de over 100 sortene tomater hun dyrker, eller kanskje koke bjørnebærgelé av bærene vi plukker langs stien som løper langsmed elven. Selvlagde suvenirer det blir ekstra stas å ta med hjem!

Dag 1. mandag 26. august.

Vi lander på flyplassen i Edinburgh tidlig formiddag hvor vi samlet går ut til bussen som skal bringe oss rundt i vakre Skottland.

Vi skal kjøre nordover og  inn i urskotske The Highlands og deler av nasjonalparken Cairngorms, en kjøretur som kommer til å by på lyngkledde heier og mange vakre utsiktspunkter.

Vårt første stopp er kanskje en av de mer sjarmerende småbyene i det skotske høylandet, Pitlochry. Her blir det mulighet til å rusle rundt på egenhånd, blant annet for å spise lunsj i en av de mange hyggelige kaféene samt komme i skotsk stemning av de kiltkledde herrene man av og til ser, før gruppen samles og kjører videre til Blair Castle:

Blair Castle er stamhjemmet til klanen Murray og har vært hjemmet til familien Atholl i 750 år! Vi får oppleve det vakre slottet, som ser ut som et ekte skotsk slott skal gjøre, både på utsiden og innsiden. Her henger det mange jakttrofeer på veggene for landskapet rundt slottet er svært rikt på vilt. Slottet introduserer oss også for en imponerende walled garden som ble anlagt på 1700-tallet og hvor det dyrkes både blomster, grønnsaker, bærbusker og frukttrær. En walled garden er ideelt i det skotske klimaet da veggene magasinerer varme samt stopper kalde vinder: Resultatet blir et bedre mikroklima innenfor murene!

Etter Blair gjenstår et par timers kjøring før vi ankommer Aberlour, den vesle landsbyen vi skal bo i samtlige 4 netter.

Det skotske høylandet, som vi kjører gjennom på vår vei nordover, er en estetisk opplevelse kanskje spesielt nå i slutten av august hvor lyngen farger det delvis åpne landskapet i sine nyanser av rosa og purpur. Vi stopper på et sted eller to slik at vi kan ta noen bilder og vi passerer også flere sjarmerende høylandsbyer som Aviemore og Grantown-on-Spey hvor vi kanskje gjør et lite benstrekk.   

Vi sjekker inn på Aberlour hotell sen ettermiddag/tidlig kveld og møtes til felles velkomstmiddag i hotellets restaurant klokken 1930.

Dag 2. tirsdag 27. august:

Etter en solid skotsk frokost, som i tillegg til de sedvanlige eggene, baconbitene og pølsene gjerne også inkluderer den skotske nasjonaldelikatessen haggis, er vi klare for å spasere langs Spey, kjent som en av Skottlands beste lakseelver. Vi krysser elven over en hengebru mens vi sikkert fotograferer tweedkledde laksefiskere som ofte står langs elvebredden og tålmodig håper på sprellende fangst.

Vi skal imidlertid ikke fiske laks, men besøke Camilla Fredriksen. Camilla er opprinnelig fra Sokndal på grensen mellom Rogaland og Agder hvor hun hadde en flott hage og også var aktiv i hagelaget der i flere år. Etter å ha møtt kjærligheten i Skottland, tok hun den norske hageentusiasmen med seg over Nordsjøen og anla sin hage like i utkanten av nasjonalparken Cairngorms. Den tidligere kjøkkensjefen har naturlig nok en stor interesse for grønnsaker, og vi guides rundt mellom rødmende bær og spiseklare blomkålhoder i gult, hvitt og grønt mens hun øser av sin brede hageerfaring. Camilla har imidlertid også mange blomster i hagen og nytt for året er en større satsing på snittblomster som hun sikkert kommer til å fortelle mer om. Etter omvisning på eiendommen og i hagen, blir det tid til felles lunsj som Camilla har tilberedt blant annet med råvarer fra egen kjøkkenhage.

Camilla forteller litt om maten vi spiser, før vi selv skal i gang med å tilberede våre egne suvenirer. Det vi lager, avhenger litt av hva som er spisemodent i hagen akkurat da vi er på besøk. Camilla dyrker godt over 100 ulike sorter tomater så tomater blir mest sannsynlig en av hovedingrediensene.

Etter matlagningsøkten, blir det tid for ettermiddagskaffe/te og en liten prat med Camilla om grønnsakdyrking generelt og tomater spesielt (det er bare å stille spørsmål), før vi rusler langs elven tilbake til hotellet.

Det finnes noen fine spesialbutikker i Aberlour som man kan titte innom på vei tilbake til hotellet, blant annet en velassortert delikatesse med spennende skotske og engelske oster, marmelader, teer og kjeksvarianter.

Aberlour er kjent for sitt whiskydestilleri som regnes som et av de beste i Skottland. Det sier ikke så lite om et destilleri i et område som nettopp er kjent for whisky, og whiskyen fra Aberlour selges også på det norske vinmonopolet. Dagen i dag avrundes med at vi rusler bort til destilleriet som ligger sentralt i Aberlour for å smake på 3 ulike whiskyer og høre litt om whisky.

Ingen landsby i dette øyriket er uten pub og Aberlour er selvsagt intet unntak, og hva er vel mer naturlig enn å spasere til puben etter å ha smakt på litt god whisky. Mange av pubene serverer også god mat, og i kveld spiser gruppen felles middag i den lokale pubens restaurant hvor det bys på gode og litt tradisjonelle skotske retter. Det blir selvsagt også mulig å smake på noen lokale ølsorter, eller kanskje en sider frister mer?

Dag 3. onsdag 28. august:

Camilla Fredriksen, som vi ble kjent med i går, skal faktisk være guide for gruppen de kommende to dagene. Etter frokost møter vi Camilla ved den ventende bussen og starter dagen med å kjøre østover, i retning Aberdeen, en form for hovedstad i det nordlige Skottland.  

Dagens formiddagsstopp er Leith Hall Garden, en eiendom som har vært bebodd av familien Leith-Hay siden 1600-tallet helt til de like etter andre verdenskrig ga eiendommen til The National Trust for Scotland, en stiftelse som tar vare på unike eiendommer og hager i hele Skottland. Vi får en guidet omvisning innendørs i det historiske huset før vi tar turen ut i den vakre hagen. Hagen ligger cirka 200 meter over havet og klimaet her må karakteriseres som norsk, det betyr at det du ser i blomst her også bør klare seg i din hage. Beliggenheten på en høyde gjør også at det er storslått utsikt utover det omkringliggende skotske landskapet.

Vårt neste stopp er en av Skottlands mest kjente hager, Gorden castle walled garden, en mer enn 200 år gammel 32 mål stor hage som fremdeles er i aktiv bruk og hvor mange av råvarene som dyrkes brukes i matlagingen i kafeen i tilslutning til anlegget. Det blir anledning til å spise lunsj i den hyggelige kaféen, før vi begir oss ut i den enorme hagen: En walled garden er direkte oversatt en inngjerdet hage og Gordon Castle har faktisk en av det britiske øyrikets største av slaget. I tillegg til å holde sultne rådyr og hjorter ute, har inngjerdingen en mikroklimatisk funksjon. I le bak de solide veggene, som i Skottland gjerne ble reist i mur, kan mer eksotiske frukter og bær rekke å bli spisemodne i et litt kjølig klima. Vi studerer de flotte espaljerte fruktrærne og de velfylte grønnsakbedene, men også de mange fine høysommerbedene med alt fra høyreiste solsikker til velduftende erteblomster. På vei ut av hagen finnes det en liten slottsbutikk hvor man kanskje kan finne noen suvenirer å ta med hjem, som f.eks. stedets egen plommelikør.

En kort kjøretur etter Gordan Gastle gjør vi en liten sving inn i den vakre bøkeskogen hvor vi skal besøke et vennepar av Camilla Fredriksen i deres private hage som omgir et idyllisk murhus som er som hentet ut av en film. Vi ser oss litt rundt i den private hagen og studerer de mange vakre plantesammensetningene, før vi serveres en kopp ettermiddagste eller kaffe og en kakebit samt litt annet å bite i. Deretter bærer det tilbake til hotellet i sjarmerende Aberlour. 

Middag i kveld er på egenhånd, men det er mulig både å spise på hotellet, i puben eller på et par andre restauranter i Aberlour. Reiseleder samler de i gruppen som ønsker å spise sammen for i samlet flokk å gå til et av stedene i byen.

Dag 4. torsdag 29. august:

Etter nok en solid skotsk frokost samles gruppen i den ventende bussen. Formiddagens hagebesøk er Cawdor Gardens. Dette er egentlig ikke bare én hage, men tre hager som hver generasjon eiere har satt sitt eget særpreg på. De tre hagedelene kalles for The Walled Garden, The Flower Garden og The Wild Garden. Den sistnevnte er kanskje spesielt inspirerende i en tid hvor det blir færre pollinerende insekter rundt oss. Gjennom å introdusere flere ville vekster i hagemiljøet, prøver eierne av Cawdors å gjøre noe aktivt med problematikken, noe vi sikkert også får høre mer om i løpet av besøket. Slottet ble reist som en borg i 1179 av William the Lion, Vilhelm Råskinnet på norsk, som regjerte som skottenes konge fra 1165 til 1214. Slottet, som det ser ut i dag, stammer imidlertid fra 1400-tallet og byr på vakre interiører, som vi også får oppleve.

Etter besøket på urskotske Cawdor kjører vi videre til The Kale House, Kålhuset på norsk, som er en hyggelig restaurant hvor vi spiser lunsj omgitt av de vakreste blomsterbed. Hvis været er fint, kan vi sitte utendørs og ser kanskje kokkene høste inn salaten som vi kort tid etter blir servert til lunsj. Det blir mulighet til å ta en hagerunde på egenhånd enten før eller etter maten, det velger man selv.

På vei mot vårt neste stopp, gården Logie Steading, stopper vi innom Brodie Country Fair som rett og slett er en samling butikker ute på landsbygda som tilbyr kvalitetsvarer primært laget av skotske produsenter. Her finnes det både ullvarer gjerne i form av tweedmønstrede pledd, whisky, gode oster, marmelader, teer, og alt skotsk- og engelskprodusert du måtte ønske å bringe med hjem.

Dagens siste besøk er gården Logie Steading, en aktiv gård hvor det finnes både skotsk høylandsfe samt drives aktivt med både jakt og fiske rundt og i elven Findhorn som renner gjennom eiendommen. De sjarmerende gårdsbygningene er dessuten omgitt av en flott hage som vi primært er kommet hit for å besøke. Det finnes også en kafé her for den som ønsker en kopp ettermiddagskaffe eller te helt på tampen av dagen.

Vi er tilbake igjen i Aberlour sen ettermiddag, men vi rekker innom for kanskje en dusj og for å skifte klær før vi spaserer den korte veien opp til Dowans Hotel som ligger på en liten høyde ovenfor Aberlour. Her spiser vi en nydelig 3 retters avslutningsmiddag hvor gruppen nok kommer til å diskutere mange av turens høydepunkt.   

Dag 5. fredag 30. august:

Vi spiser en siste solid skotsk frokost og sjekker ut av hotellet. Vi har imidlertid sene flyavganger og har hele dagen til disposisjon så også dagen i dag kommer til å by på flere frodige opplevelser.

Som en elegant avrunding på selve høylandet, og kun en 20-minutteers kjøretur fra Aberlour, ligger Ballindalloch Castle & Gardens, som har vært i samme families eie siden 1500-tallet. Slottet ser ut som et ekte skotsk eventyrslott. Den parkmessige hagen er omgitt av både elvene Spey og Avon, samt lyngkledde vidder som strekker seg opp mot de mange fjelltoppene man aner i det fjerne. Den litt utsatte og ekstremt naturskjønne plasseringen fikk en besøkende tidlig på 1900-tallet til å utbryte: «Det er skog og vann over alt og det finnes så mange staselige trær her at man for et øyeblikk helt glemmer at hagen faktisk befinner seg i det skotske høylandet (og ikke på varmere breddegrader)».

Vi tar oss tid til å nyte de  sensommerblomstrende rosene og staudene i denne prakthagen, og det blir også muligheter til å oppleve slottet på innsiden.

Deretter samles vi igjen i bussen for å kjøre til Crathes castle and gardens. Hagen ligger vakkert til omgitt av et typisk skotsk landskap med både myke bakker og lave fjell og med utsikt mot frodige dalganger. Hagen er kjent for sine enorme formklipte barlindbusker og hekker, men også sine fargeharmoniske staudebeplantninger. For den ekstra spreke er det også mulig å følge en natursti kantet inn av flere hundre år gamle edelløvtrær. Dette er faktisk Camilla Fredriksen sin skotske favoritthage. Crathes er et «must» for alle som besøker Skottland, i følge Camilla.

Etter besøket på Crathes spiser vi en hyggelig avskjedslunsj på en sjarmerende kro like ved slottet, før gruppen deler seg: De som har valgt å fly direkte til Stavanger eller Bergen fra Aberdeen blir transportert direkte til flyplassen i Aberdeen hvor Widerøe har en direkte avgang til Bergen klokken 1850 og SAS har en direkte avgang til Stavanger klokken 1800.  

De som skal til Oslo, flyr imidlertid fra Edinburgh og fortsetter videre sørover. Hvis vi får tid til det, gjør vi et kort stopp innom Cambo Estate. I følge BBC Skottland’s kjente hageprogram, er Cambo en stor hageopplevelse uansett årstid! Cambo byr på 10 mål ren planteglede: Når vi besøker hagen er nok den naturalistiske Piet Oudolf-inspirerte delen på sitt beste med en rekke såkalte prærieplanter i full flor.

Cambo har også et «tea room» hvor man kan ta en kopp te/kaffe og kanskje en scones … 

Vi satser på å ankomme flyplassen i Edinburgh like før klokken 1900, i god tid før flyet vårt som avgår 2050. 

Turprisen inkluderer:

Frokost samtlige dager (4 solide, skotske frokoster), 3 flotte 3-retters middager, 3 gode lunsjer, kaffe/te og kake ved to av hagebesøkene, er inkludert. Whiskytesting på Aberlour whiskydestilleri (3 ulike whiskyer) er også inkludert for de som ønsker å være med på det. Øvrige måltider er på egenhånd, men vi stopper alltid på steder hvor det er fine spisemuligheter. Drikke til maten, utover vann, betaler man for selv.

Alle busstransport i Skottland, lokale erfarne guider i flere av hagene/severdighetene vi besøker samt egen norsktalende guide (Camilla Fredriksen) under deler av oppholdet. Inngangsbilletter til hager og slott (der vi går inn) er også inkludert. Norsk reiseleder fra Linnea Reiser er dessuten med på hele turen (tur/retur Gardermoen) og kan svare på ev. hagespørsmål og andre praktiske spørsmål man måtte ha underveis.

Pris for turen er kr 18.200 i delt dobbeltrom (twin beds/separate senger er mulig, gi beskjed hvis dette ønskes). Enkeltromstillegg for 4 netter er kr 2.300.

Et valutatillegg kan tilkomme hvis den norske kronen skulle svekke seg betydelig i kurs mot pundet.

Våre turer er for aktive voksne og innebærer en del gåing ved ulike besøk. Man kan imidlertid gjøre besøkene i eget tempo, men man må da selv sørge for å møte den øvrige gruppen ved bussavgang. 

(Forbehold om ev. endringer i programmet som vi ikke har kontroll over).

PRAKTISKE OPPLYSNINGER:

Vi flyr med Norwegian (DY1354) fra Oslo Gardermoen til Edinburgh Airport 26. august klokken 0940 og lander i Edinburgh klokken 1030 lokal tid. Vi anbefaler å være på flyplassen (Gardermoen) cirka 2 timer før avgang (det kreves pass for reiser til Storbritannia!). Reiseleder fra Linnea Reiser vil møte gruppen ved gaten, dvs. avgangsstedet hvor flyet går fra.

(NB! Man kan fint fly fra både Bergen, Trondheim og Stavanger tidlig om morgenen 26/8 via Oslo, sjekk med oss så ordner vi tilslutning!)

Vi returnerer med Norwegian (DY1357) fra Edinburgh og til Oslo Gardermoen 30. august klokken 2110 og lander i Oslo (Gardermoen) klokken 2355.

NB! Det er også mulig å returnere direkte til Bergen eller Stavanger fra Aberdeen og det blir ordnet transport direkte til denne flyplassen. Det er avgang direkte til Stavanger (SK4616) klokken 1800 (ankomst SVG 2005) og direkte til Bergen (WF399) klokken 1850 (ankomst BGO 2110). Gi beskjed ved bestilling hvis du ønsker en av disse returavgangene i stedet for retur fra Edinburgh og til Oslo. 

(Sjekk gjerne med oss hvis du ønsker tilslutningsfly fra/til andre flyplasser i Norge ved å sende en mail til bestilling@linneareiser.no)

Husk pass! (kreves for reise til Skottland)

Reisens varighet er på totalt 5 dager med 4 overnattinger på hyggelig hotell i den vesle landsbyen Aberlour nordøst i Skottland (The Highlands).

 

Ved bestilling av reise:

Send en epost til: bestilling@linneareiser.no

Vi trenger ditt fulle navn. (Samme som i ditt pass)

Telefonnummer.

Adresse.

Informasjon om du har behov for noen spesifikk kost, diett eller har allergier. 

Hvem du evt. deler rom med.

evt. andre ønsker

bestilling@linneareiser.no

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer