Roseduftende sommerdager på Irlands solkyst

16.06 - 20.06.2024 / 5 dager

Hageøya Irland er full av blomstrende opplevelser noe en gruppe fra Linnea Reiser fikk erfare i løpet av noen frodige og inspirerende hagedager i juni 2023 i og rundt den hyggelige byen Kilkenny. I år har vi tenkt oss helt sør på denne grønne øya for å oppleve det vakre landskapet rundt Irlands nest største by Cork med rundt 230.000 innbyggere.

Cork ligger lunt og beskyttet til på det som kjennetegnes som den irske solkysten. Av denne grunn er området rundt Cork også et ettertraktet ferieområde blant irene. Langs de myke, grønne bakkene med utsikt utover Atlanterhavet, eller inne i de små, lune vikene, har mange irer sine sommerhus hvor blåregn, roser og eksotiske pasjonsfruktblomster slynger seg oppetter husveggene. I dette lune klimaet kan det meste gro! 

Vi bor 2 netter med vakker sjøutsikt utover bukten Bantry bay på et elegant strandhotell like sørøst for Cork. De to etterfølgende nettene bor vi på et hyggelig landsens hotell i sjarmerende Cahir kjent for sitt velbevarte slott fra 1200-tallet og for «The Swiss Cottage», en romantisk drøm av et bindingsverkshus med stråtak omgitt av et roseduftende hageanlegg.

Cork, den nest største byen i Irland og en slags hovedstad for Sør-Irland, har røtter helt tilbake til år 600 da det lå en klosterbosetning her. Den ble utvidet rundt 915 da norrøne bosettere og vikinger oppdaget den gunstige naturlige havnen i enden av elven Lee. Cork utviklet seg gradvis til et viktig handelssenter for i lune Cork kunne skipene ligge trygt til kai selv om det stormet aldri så mye ute på Atlanterhavet. Enkelte irer hevder at Cork er den «ekte» irske hovedstaden da motstanden mot engelskmennene i den irske uavhengighetskrigen var spesielt stor her sørpå. Lokalbefolkningen er med andre ord stolte over den genuine irske atmosfæren i byen sin og det med rette for dette er både en sjarmerende, vakker og særegen liten storby. 

Dagens Cork byr på en livlig bykjerne med frisk sjøluft og et frodig omland: Området karakteriseres ofte som Irlands matkammer noe som indikerer et fruktbart område. Det ligger mange elegante herregårder med praktfulle hageanlegg rundt Cork, men i dette milde og solrike klimaet, finnes det naturlig nok også flere flotte private hager. Doneraile Estate fra 1645 med sine velbevarte interiører, et slags irsk motsvar til Highclere castle, slottet som ble brukt under innspillingen av den britiske tv-serien Downton Abbey, er et av flere høydepunkter i løpet av turen. Hagen rundt herregården ble forøvrig designet av den kjente landskapsarkitekten Capability Brown. Vi besøker Ballymaloe, kjent for sin fantastiske kokkeskole og sin økologiske kjøkkenhage hvor kokkene høster inn sine råvarer. Og vi besøker Hester Ford, Irlands store hagekjendis, i den private hagen hennes Cosheen. Det blir dessuten tid til shopping og kafébesøk i Cork sentrum, blant annet på The English Market med sine mange matboder og spisesteder med røtter tilbake til 1788. I genuine Cahir, hvor vi bor de to siste nettene, kan vi oppleve både slott og koie mens vi smaker på ekte «Irish stew» og lytter til irske folketoner på den lokale puben. 

Det er altså bare å glede seg til nye opplevelsesrike junidager i Irland, denne grønne juvelen av et øyrike midt i Atlanterhavet. 

DAG-TIL-DAG-PROGRAM

DAG 1, søndag 16. juni 2024

Vi lander på Dublin Airport og går ut til den ventende bussen som skal kjøre oss sørover mot Cork. Turen til Cork tar rundt 3 timer, men vi skal ha et par fine stopp underveis så turen oppleves nok betydelig kortere.

Vi er sikkert småsultne og klare for lunsj etter flyturen, det er jo lunsjtid når vi lander i Dublin, og vi kjører derfor den relativt korte veien til Emo Court House, en flott herregård påbegynt i 1790, men som først stod ferdig i 1860. Her spiser vi en felles lunsj i den hyggelige kaféen i tilknytning til herregården, og etter lunsjen blir det tid til å inspisere det flotte hageanlegget på egenhånd før vi igjen setter oss i bussen og kjører videre sørover. Gigantiske Sequoia-trær plantet i 1853, vakker bøkeskog og flotte blomsterrabatter er noen av hagens botaniske høydepunkt.

Dagens neste stopp er Gash gardens, en hage som på 1980-tallet ble transformert av Noel Keenan fra åkerlandskap til frodig hage. Hagen er kjent for sine vakre staudebed blandet sammen med spesielle busker og trær. Vann er et viktig element i hagen, og det finnes små vannfall, dammer og bekkeløp rundt omkring. Får vi tid stopper vi kanskje opp for å ta noen bilder i den idylliske landsbyen Castletown, hvor hagen også ligger, før vi kjører videre mot vårt hotell.

Vi ankommer vesle Ballylongane, som ligger vakkert til ved havet, og elegante Garryvoe hotell (4 stjerner) utpå sen ettermiddag/tidlig kveld.

Vi spiser felles 3-retters velkomstmiddag i hotellets hyggelige restaurant og før man legger seg, rekker man kanskje en kveldstur i måneskinnet langs stranden like nedenfor hotellet.

DAG 2, mandag 17. juni 2024

Etter en solid irsk frokost med både egg, bacon, frokostpølser og bønner, samt en god kanne te eller kaffe, kjører vi mot Fota House and Gardens. Hagen har røtter tilbake til 1800-tallet og Fota har en flott samling mer sjeldne vekster som trives spesielt godt i det milde og unike klimaet som området rundt Cork kan tilby. Foto byr også på en italiensk hagedel, en stor og unik rosesamling, som bør stå i full blomst når vi besøker området, samt et vakkert oransjeri. Og blir man kaffetørst under besøket, kan man alltid stikke innom hyggelige Bakestone Café.

Hester Ford er en av Irlands mest kjente hagepersonligheter og hagen hennes «Coosheen» er dagens neste hagebesøk. Hagen er representert i flere bøker og omtalt i flere internasjonale hageblader og huser en spennende samling unike planter samlet sammen av Hester gjennom flere tiår.

Etter dette besøket kjører vi inn til Cork by, Irlands nest største by, hvor det blir litt tid på egen hånd både til lunsj og shopping. Guiden vår vil orientere om hvor vi kan gå: Kanskje et besøk innom The English Market kan friste, et stort matmarked etablert i 1788 med flere enkle, men gode spisesteder samt matboder med irske spesialiteter. Den som er begeistret for historiske kirkebygg, tar kanskje turen innom St. Finn Barre’s katedralen som ble påbegynt på 600-tallet, men endelig fullført på 1800-tallet. Eller kanskje litt ølsmaking i bryggeriet der et tidligere fransiskanerkloster en gang stod, frister mer? Cork byr på mange spennende kontraster!

Vi er tilbake på hotellet litt sent utpå ettermiddagen, og kveldens 3-retters middag spiser vi i restauranten på hotellet klokken 1930.  

DAG 3, tirsdag 18. juni 2024

Vi spiser frokost og sjekker ut av vårt fine strandhotell før vi samles i bussen og begir oss ut på nye eventyr.

Området rundt Cork er kjent som Irlands matkammer og Ballymaloe hotell, dagens første stopp, er et staselig gammelt hus som er omgjort til eksklusivt hotell med stor fokus på mat, noe som gjør at stedet også fungerer som kokkeskole: Mange av Irlands mest kjente kokker har faktisk startet sin yrkeskarriere her. Kokker er glade i gode, rene råvarer og Ballymaloe har en av Irlands fineste økologiske kjøkkenhager med et bredt utvalg grønnsaker, bær, frukter og spiselige blomster. Vi får en guidet omvisning, forhåpentligvis av stedets egen sjefsgartner Mags Coughlan.

Dagens neste stopp er Blarney Castle, mer borg enn slott, bygd mellom 1400- og 1600-tallet. Den 240 mål store hagen består av flere hagerom, blant annet en egen avdeling med giftige vekster og en annen med fokus på kun bregner. Hageskjønnere sier at et besøk til Cork ikke er komplett uten et besøk i denne fantastiske hagen som skal være en opplevelse. Lunsj blir på egen hånd, men det finnes blant annet to tehus i tilknytning til parken og borgen hvor man kan få seg en te- eller kaffekopp og noe enkelt, men godt å spise.  

Utpå ettermiddagen samles gruppen for å kjøre den lille timen til den idylliske byen Cahir hvor vi skal bo de neste to nettene på et godt og tradisjonelt landsbyhotell.

Kveldens 3-retters middag spiser vi i hotellets egen restaurant.

DAG 4, onsdag 19. juni 2024

Vi våkner til nye irske eventyr i sjarmerende Cahir og etter nok en solid irsk frokost med alt sitt mettende tilbehør, samles vi i bussen for å kjøre til den private O’Mahony garden, en fire mål stor hage som er skapt av ekteparet Mossie og Siobhan gjennom mer enn 30 år. Hagen ligger vakkert til på grensen mellom fylkene Cork og Limerick og har flott utsikt over de vakre Galtee fjellene. Det seneste tilskuddet til hagen oppstod når parets barn flyttet ut og de kunne omgjøre den tidligere fotballbanen til frodig hage med vakre staudebed i smakfulle fargekombinasjoner.  

Vi busser videre til Doneraile Estate, et av Irlands fineste gods som ofte sammenlignes med Highclere castle, slottet som ble brukt som inspirasjon og inspillingssted for den kjente engelske tv-serien Downton Abbey. Slottet byr på et vakkert hageanlegg, men også storslåtte interiører hvor en hel del stammer fra 1720, den gang huset ble bygd. I det hyggelige tehuset i tilknytning til godset, kan vi spise lunsj før vi kjører videre til dagens siste stopp, Anne’s Grove Garden.

Anne’s Grove er en historisk eiendom som var hjemmet til familien Annesley fra 1600-tallet og helt frem til 2015 da det ble gitt i gave til den irske staten. I dag er det derfor statlige Heritage Ireland, en slags offentlig stiftelse som tar vare på historiske eiendommer i Irland, som drifter stedet. En av de tidligere eierne, Richard Arthur Grove Annesley som overtok stedet i 1892, var en kjent plantesamler med omfattende reisevirksomhet til både Kina, Tibet, Burma og Bhutan, og ergo satte han også et stort preg på den egne hagen.

Vi er tilbake i Cahir utpå ettermiddagen hvor tiden kan brukes til å besøke velbevarte Cahir slott, eller man kan ta spaserturen langsmed elven og til The Swiss Cottage; en drøm av et stråtakdekket hus med en hage fylt av roser, stauder og en plen som gjort for pikniker og hageselskaper, noe som også var intensjonen den gangen huset ble bygd tidlig på 1800-tallet.  

Turens avslutningsmiddag spiser vi på en lokal gourmetpub like ved hotellet mens vi lytter til irsk folkemusikk. Kanskje står «Irish stew» eller annen tradisjonell irsk husmannskost på menyen for å gi oss nok en smak av Irland før vi pakker kofferten og reiser hjemover igjen.

DAG 5, torsdag 20. juni 2024

Etter en siste solid irsk frokost, sjekker vi ut av vårt hotell og kjører (klokken 0800) til flyplassen i Dublin for vårt fly hjemover mot Oslo Gardermoen.

Praktiske opplysninger

Vi flyr med SAS (SK4603) fra Oslo Gardermoen til Dublin/Irland 16. juni klokken 1000 og lander i Dublin klokken 1115. Vi anbefaler å være på flyplassen (Gardermoen) cirka 2 timer før avgang. Reiseleder fra Linnea Reiser vil møte gruppen ved gaten, dvs. avgangsstedet hvor flyet går fra.

Vi returnerer med SAS (SK4604) fra Dublin/Irland og til Oslo Gardermoen 20. juni klokken 1240 og lander i Oslo klokken 1555.

Husk pass! (kreves for reise til Irland)

Reisens varighet er på totalt 5 dager med 4 overnattinger på 2 ulike gode hoteller (2 netter på hvert hotell).

Turprisen inkluderer:

Frokost samtlige dager (4 solide, irske frokoster), 3 flotte 3-retters middager, 1 x irsk pubmiddag (2-retter) med underholdning/irske folkemusikk i Cahir, 1 felles lunsj ankomstdagen samt 1 x kaffe/te og kake ved et av hagebesøkene, er inkludert.

Alle busstransport i Irland, lokale erfarne guider i de fleste av hagene/severdighetene vi besøker samt egen guide (svensk eller engelsktalende) i Cork (2 dager). Norsk reiseleder fra Linnea Reiser er dessuten med på hele turen (tur/retur Gardermoen) og kan svare på ev. hagespørsmål og andre praktiske spørsmål man måtte ha underveis.

Pris for turen er kr 18.200 i delt dobbeltrom (twin beds/separate senger er mulig, gi beskjed hvis dette ønskes). Enkeltromstillegg for 4 netter er kr 2.400.

Et valutatillegg kan tilkomme hvis den norske kronen skulle svekke seg betydelig i kurs mot Euro.

Våre turer er for aktive voksne og innebærer en del gåing ved ulike besøk. Man kan imidlertid gjøre besøkene i eget tempo, men man må da selv sørge for å møte den øvrige gruppen ved bussavgang.

(Forbehold om ev. endringer i programmet som vi ikke har kontroll over).

 

Bestill reisen ved å sende e-post til bestilling@linneareiser.no

Ved bestilling trenger vi ditt/ deres fulle navn (samme som i passet) Adresse, telefonnummer og e-post adresse! 
Har du kost krav/ allergier eller andre ting vi skal ta hensyn til ved reisen, ber vi deg opplyse oss om dette. 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer