Vingårder i Surrey, Kent og Sussex, Englands champagne-distrikt

05.09 - 09.09.2024 / 5 dager

Det engelske vineventyret har tatt av og engelske viner vinner den ene internasjonale vinprisen etter den andre. Det er vingårder sørvest i England som leverer de beste og mest prisvinnende vinene, med hovedfokus på musserende viner. Vinklubben "Dannede piger" har sydd sammen en vin- og reiseopplevelse som kommer til å gi alle pigene minner for livet!

Grevskapene Surrey, Kent og Sussex, områdene vi besøker, omtales av skjønnere nå som Englands eget champagne-distrikt. Enkelte franske champagnehus har faktisk begynt å kjøpe opp land her nettopp fordi området, både pga. sitt gunstige klima og sitt jordsmonn, utmerker seg som spesielt gunstig for druesorter brukt i champagneproduksjonen. Og bobler er vi i vinklubben «Dannede piger» glade i!

I tillegg til vingårdene vi besøker, skal vi også spise godt, se vakre hager og storslåtte gods samt oppleve idylliske landsbyer og vakker natur som hentet ut av engelske tv-serier à la Downton Abbey.

Vinklubben har fått tak i et fantastisk flott hotell til gruppen. Det er elegante The Grand Hotel Eastbourne hvor både Winston Churchill og Charlie Chaplin i sin tid har bodd. Hotellet (5 stjerner!) har flotte, nyrenoverte rom og det finnes også basseng både utendørs og innendørs (ta med badetøy!). Hotellet ligger like ved havet (den engelske kanalen). Sjekk ev. grandeastbourne.com for bilder og informasjon. Hotellet er faktisk så flott at det er en opplevelse i seg selv!

Eastbourne er forøvrig en hyggelig badeby på den engelske sydkysten, og byen ligger perfekt til i forhold til det engelske vindistriktet «Dannede piger» skal besøke. Eastbourne er også passe stor (drøyt 100.000 innbyggere) til å tilby både rikelig med shopping, hyggelige kafeer og gode restauranter. 

Utkast til programmet er følgende:

DAG 1

Den erfarne svensktalende guiden Tina Engström, som er godt vant med å guide norske grupper, møter alle oss dannede piger på flyplassen. Vi ledes til bussen og deretter kjøres gruppen til RIDGEWAY WINE ESTATE hvor vi får høre om vingården, prøvesmaker noen gode lokale viner samt smaker på lokale oster, området her er nemlig også kjent for sine mange gode oster.

Ingen tur til England er komplett uten et besøk på en klassisk pub og begrepet gourmetpuber ble lansert for noen år siden for puber som i tillegg til øl, sider og vin, også serverer utsøkt mat. På vei ned til Eastbourne stopper vi derfor på en landsens gourmetpub for en typisk engelsk velkomstmiddag. Middagen inngår i pakkeprisen, men drikke til maten velger man selv og betaler for selv. Puben har en god vinliste!

Ankomst hotellet i Eastbourne er cirka 2100. 

 

DAG 2

Dagen for alle oss dannede piger starter med en solid engelsk frokost på hotellet: Engelsk frokost er tradisjonelt et stort måltid og består av både stekte egg, bacon, frokostpølser, bønner, stekt sopp, ristet brød og kanner med kaffe eller te. Man kan selvsagt velge et lettere alternativ i form av müsliblandinger og toast med ost eller syltetøy hvis man ønsker det.  Frokost inngår i pakkeprisen samtlige dager.  

Gruppen samles i bussen og kjører først til Great Dixter, kjennetegnet som en av verdens vakreste hager og designet av Christopher Lloyd, en av Englands største hagepersonligheter. Hagen omgir en elegant herregård i bindingsverksstil fra 1500-tallet, som vi også besøker. 

Vi kjører deretter til nærliggende Rye, en bedårende vakker landsby som hentet ut av en Agatha Christie-film. I Rye tar guiden vår Tina oss rundt gjennom de brosteinsbelagte gatene før man kan handle litt og spise lunsj på egen hånd. Tina tipser om steder man kan spise. Kanskje noen får lyst til å stikke innom en pub som serverer mat for å teste en klassisk engelsk sider eller øl til lunsjen?

Ettermiddagens besøk er den økologiske vingården OXNEY ORGANIC WINE ESTATE, som eies og drives av et ektepar hvor fruen i huset er norsk! Hun ble veldig begeistret over å få besøk av en norsk gruppe og vil selv guide gruppen rundt og fortelle om både egen vingård, engelsk vinproduksjon generelt samt også fortelle om livet som norsk i England. 

På vei tilbake til hotellet kjører bussen langsmed den vakre kysten her sørøst i England. Vi kommer bl.a. forbi den historiske byen Hastings, kjent blant annet for Slaget ved Hastings i 1066, et slag som førte til at normannerne klarte å erobre England. Resultatet var at Englands nye konge ble hertugen av Normandie, Vilhelm Erobreren. 

I kveld blir det felles 3-retters middag på vårt elegante hotell. Middagen inngår i pakkeprisen, men drikke til maten betaler man for selv og man kan velge fra en rikholdig vinliste.

 

DAG 3

Solid og tradisjonell engelsk frokost på hotellet.  

Eastbourne er en hyggelig by på den vakre engelske sørkysten og dagen i dag er satt av til å oppleve og oppdage byen på egen hånd (guiden vil ha fortalt og informert litt om byen på forhånd). Like utenfor hotellet finnes det rikelig med både butikker, kafeer og restauranter samt en vakker strandpromenade med en elegant pier (brygge). Tid til å oppdage og benytte hotellets utendørs- eller innendørsbasseng blir det også for de som ønsker det.

Alternativt kan de som ønsker det følge med guiden til nærliggende Brighton for å oppleve det denne store kystbyen med nesten 300.000 innbyggere har å by på både av shopping, restauranter samt severdigheter. Guiden vår Tina tar på formiddagen tog til Brighton sammen med de som ønsker det fra gruppen, og togturen betaler man selv (ca. 10 pund per person for enkeltbillett). I Brighton vil guiden orientere om hva som er verd å se samt fortelle hvordan man tar seg rundt i byen. Tina vil også tipse om vinbarer og restauranter. Samme tog fra samme togstasjon tar man tilbake til Eastbourne.  

Middag i kveld er på egen hånd i Brighton eller i Eastbourne (man kan selvsagt også spise på hotellet hvis man ønsker det). Guiden vår Tina vil tipse om spisesteder i både Brighton og Eastbourne. 

Den som ønsker å tilbringe dagen og kvelden i London, f.eks. for å se en musical, kan også gjøre det. Det er direkte tog fra Eastbourne til London omtrent to ganger per time og togturen til London tar ca. 1,5 time. Tina vil kunne informere om hvordan man gjør det.

 

DAG 4

Solid og tradisjonell engelsk frokost på hotellet.  

Søndagens formiddagsbesøk er Charleston House hvor kunstnergruppen Bloomsbury-bohemen, som har betydd mye for moderne engelsk kunst og kultur, holdt til med blant annet kjente forfattere, kunstnere og filosofer som Vanessa Bell, Duncan Grant, Virginia Woolf, John Maynard Keynes, med flere. Huset er vakkert innredet med kunst laget av gruppen, det samme er hagen, og det finnes også en hyggelig kafé her hvor man kan ta en kopp formiddagskaffe eller et glass formiddagsvin.

Vi fortsetter deretter til idylliske Alfriston med vakre bindingsverkshus fra middelalderen og med mange små butikker og hyggelige kafeer.  Her spiser gruppen lunsj på egen hånd, men guiden Tina er jo med og orienterer om hvor man kan gå.  

Utpå ettermiddagen besøker vi den svært kjente og anerkjente RATHFINNY WINE ESTATE med viner som serveres på Londons allerede beste restauranter. Her blir det en omvisning samt vinprøving. 

På vei tilbake til Eastbourne stopper vi ved Beachy Head med sin særegne og vakre natur med hvitvaskede klipper og hvor man kan spasere langs de berømte klippene. 

Vi er tilbake på hotellet utpå ettermiddagen. Kanskje en svømmetur i hotellets utendørs eller innendørs basseng frister …

Middag i kveld er på restaurant i Eastbourne. Stedet er ikke helt klart enda, men satser på et sted som serverer tradisjonell Sunday Roast, typisk engelsk søndagsmiddag med roastbeef (eller ovnsbakt kylling for de som foretrekker det) med poteter, saus, grønnsaker og Yorkshire pudding. Og selvsagt finner vi et sted med en lang og fin vinliste. Middagen inngår i pakkeprisen, men vin (eller øl/alkoholfritt) til maten velger man selv og betaler for selv.

DAG 5

Etter en siste engelsk frokost, hvor både egg, bacon, frokostpølser og bønner m.m. står på menyen, sjekker alle vi dannede piger ut av rommene våre. 

Formiddagen er til egen disposisjon til å rusle rundt i og ta et siste farvel med fine Eastbourne, handle litt i butikkene, eller bare ta en forfriskende tur langs stranden og ut på strandpromenaden og vakre Eastbourne Pier hvor man har flott utsikt til den engelske kanalen, kanalen som markerer skillet mellom England og Frankrike. 

Bussen henter oss så til avtalt tid på hotellet og kjører oss direkte til Gatwick flyplass.

.

Praktiske opplysninger

PRISEN ER KRONER 18.900 (i delt dobbeltrom, separate senger er mulig). Det vil komme et tillegg for dobbeltrom brukt som enkeltrom pålydende kr 1200 per natt, for 4 netter blir det kroner 4800. 

 • TUREN INKLUDERER FLY TUR/RETUR OSLO GARDERMOEN OG LONDON GATWICK (som ligger gunstigst til med tanke på området vi besøker)
 • BUSS UNDER HELE REISEN, DVS. TRANSPORT FRA OG TIL FLYPLASSEN OG TIL OG FRA HOTELLET SAMT TIL ALLE FELLES BESØK.
 • 4 OVERNATTINGER (I DELT DOBBELTROM, ENKELTROM MOT TILLEGG) PÅ UTSØKT HOTELL (5*) MED FROKOST SAMTLIGE DAGER SAMT TILGANG TIL BÅDE UTENDØRS OG INNENDØRS SVØMMEBASSENG. DET ER OGSÅ MULIGHETER FOR SPA-BEHANDLINGER.
 • 3 FLOTTE VINGÅRDSBESØK MED VINER OG EV. «TILTYGG», BLANT ANNET EGEN OSTETALLERKEN VED FØRST VINGÅRDSBESØK.
 • 1 x VELKOMSTMIDDAG PÅ GOURMETPUB
 • 1 x 3-RETTERS MIDDAG PÅ VÅRT FLOTTE HOTELL
 • 1 x 3-RETTERS MIDDAG PÅ GOD RESTAURANT I EASTBOURNE.
 • INNGANGSBILLETT OG OMVISNING PÅ GREAT DIXTER, ET FLOTT GODS I BINDINGSVERKSSTIL FRA 1500-TALLET MED DET SOM KJENNETEGNES SOM EN AV ENGLANDS VAKRESTE HAGER
 • INNGANGSBILLETT OG OMVISNING PÅ CHARLESTON HOUSE, KJENT FOR SIN KUNSTNERGRUPPE OG SITT VAKRE HUS MED UNIKE INTERIØRER, KUNSTDEKORERTE VEGGER OG EN FLOTT HAGE
 • BESØK I DE IDYLLISKE OG UNIKE LANDSBYENE RYE OG ALFRISTON
 • SIGHTSEETING LANGS DEN ENGELSKE SYDKYSTEN SAMT GJENNOM DET VAKRE KARAKTERISTISKE LANDSKAPET MED VINÅKRE OG BØLGENDE BAKKER
 • EGEN DYKTIG BLUE BADGE-GUIDE FRA ANKOMST PÅ FLYPLASSEN OG TIL SISTE KVELD I EASTBOURNE. GUIDEN VIL FORTELLE OM OMRÅDET SOM BESØKES, MEN VIL OGSÅ KUNNE SVARE PÅ DE FLESTE PRAKTISKE SPØRSMÅL MAN MÅTTE HA UNDER HELE OPPHOLDET I ENGLAND.  

Vi flyr med Norwegian fra Oslo torsdag 5. september klokken 1305 og lander i London klokken 1425. 

Vi returnerer med Norwegian mandag 9. september klokken 1505 og lander i Oslo klokken 1810.  

(dette er gode tider med tanke på å komme seg tur/retur Gardermoen-Vestfold)                                                                                                                                                                                          

Prisen for turen er kr 18.900 i delt dobbeltrom (separate senger). Tillegg for enkeltrom.

(Forbehold om ev. endringer i programmet som vi ikke har kontroll over). Prisen kan også reguleres noe hvis den norske kronen skulle svekke seg markant mot GBP (ev. styrke seg). 

NB! Vi har i første omgang kun 20 plasser tilgjengelig. Første mann til mølla! (Jo senere påmelding, desto større sjanse for at du ikke får plass). Ved påmelding betales kroner 3.000 på Vipps til Aase Moland, telefon 92835872 innen 31. januar. Dette sikrer deg plass på turen. Det resterende beløpet betales først 3 (tre) måneder før avreise. Man kan trekke seg fra turen frem til 3 (tre) måneder før avreise, men vil da ikke få tilbakebetalt depositumet. Hvis turen derimot ikke får nok påmeldte per 31. januar og ikke blir gjennomført, vil selvsagt de som har betalt depositum få disse pengene tilbakeført! Det kreves minimum 20 personer for å gjennomføre denne turen.Turen er utviklet i samarbeid med Linnea Reiser (linneareiser.no) og AngloScandic Ltd.

Linnea Reiser er med i Reisegarantifondet som sikrer en trygg reise! 

Har du spørsmål om detaljer rundt turen kan du også kontakte Aase Moland, telefon 92835872.

 

Bindende påmelding ved å vippse kr 3.000 til Aase Moland innen 31. januar, tlf. 92835872. Resterende sum forfaller til betaling 3 (tre) måneder før avreise.  

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer