ENGELSKE HAGEKLASSIKERE I VAKRE KENT

10.06 - 13.06.2024 / 4 dager

Verdensberømte engelske hager i herskapelige omgivelser

Har du drømt om å oppleve noen av verdens vakreste hager, bo i en slottsaktig herregård som tatt ut av et klassisk engelsk kostymedrama samt besøke landsbyidyller som hentet ut av en fortelling av Agatha Christie? Da er dette turen for deg! LINNEA REISER i samarbeid med VI OVER 60 REISEGØY inviterer til fire frodige dager hvor vi besøker noen av Englands aller vakreste og mest berømte hager. Vi bor på herregårdshotellet Chilston Park vakkert beliggende i et parkmessig landskap, og vi stopper opp i noen av Sørøst-Englands mest idylliske landsbyer for å spise lunsj, handle litt eller drikke Afternoon tea; England er jo primært en tedrikkende nasjon.

Surrey og Kent, områdene vi besøker, er kjent for sitt lune klima og sitt bølgende landskap med grønne åser, vakre alléer, samt herregårder og idylliske hus med storslåtte hager. Det er ikke uten grunn at mange engelske tv-serier filmes nettopp i dette området, og Kent kalles blant engelskmenn også for The garden of England; Englands hage.  

Kent ligger heller ikke så langt fra flyplassen i London. Det betyr at det ikke blir altfor lange transportetapper i buss. I stedet bruker vi tiden effektivt på å gjøre nettopp det vi liker aller best: vakre hager, staselige gods, idylliske småbyer og god mat! Dette er en drømmereise for både hageelskere og livsnytere! 

DAG-TIL-DAG-PROGRAM:

DAG 1 – Mandag 10. juni

Vi lander på Heathrow flyplass klokken 0920 og går ut til vår kunnskapsrike guide som bor i England, men er svensk og godt vant til å guide norske grupper. Dette er en såkalt Blue Badge Guide, en guideanseelse som henger høyt og forteller at guiden er spesielt kunnskapsrik. Det guiden vår ikke kan om England, er nesten ikke verd å kunne. Med på turen fra Norge følger også Arild Sandgren, som har skrevet hagebøker og blant annet vært redaktør for bladet Hagen for Alle i godt over 10 år.

Guide og reiseleder fører oss til den ventende bussen som tar oss sørøstover gjennom det vakre engelske sommerlandskapet hvor veiene gjerne er kantet av blomstrende hyll, røde valmuer og rosa og hvite revebjeller på denne tiden av året.

Vårt første stopp er Chartwell House. Stedet var tidligere statsminister Winston Churchill sitt private hjem i Kent, en statsminister som blant annet er kjent for å lose engelskmennene gjennom den andre verdenskrig. Her oppholdt han og hans kone baronesse Clementine Spencer-Churchill seg fra 1922 og frem til like før sin død i 1965. Vi får se huset, som ser omtrent ut som den dagen han forlot det, og vi får vite mer om historien rundt denne verdensmannen som også utgjør en vesentlig del av Storbritannias moderne historie. Etterpå tar vi en runde i den enorme hagen som reflekterer ekteparets store interesse for planter og natur. Spesielt rosene står i full blomst på denne tiden av året. Visste du forresten av Winston Churchill var glad i å male? På eiendommen ligger hans atelier som også er verd et besøk! Flere av hans malerier er utstilt i atelieret.

Det finnes en kafé her hvor man kan ta en lett lunsj eller en kopp kaffe på egenhånd før vi ruller videre mot neste stopp:

Engelskmenn generelt er lidenskapelige hagefolk og det å få komme med i hagebibelen The Yellow Book er de fleste engelske hageeieres store drøm. Kriteriene for å bli opptatt som besøkshage er svært strenge. Det ble laget et eget BBC-program om «dommerne» som reiser rundt for å godkjenne hagene, et program som også ble vist på norsk tv for noen år siden. Vi besøker en privat hage som har kommet med i denne engelske hagebibelen, får en omvisning rundt i hagen av hageeierene selv og får sikkert også høre litt mer om hva de gjorde for å få komme med.  

Etter dagens frodige start sjekker vi inn på vårt herskapelige gods: Chilston Park Hotel huserer i en elegant herregård med røtter tilbake til 1600-tallet, men hotellet byr selvsagt på all tenkelig moderne komfort. Hotellet tilhører kjeden Hand Picked Hotels, en kjede hvor noen av Englands beste og mest utsøkte hoteller er representert. Godset ligger vakkert til på den engelske landsbygda omgitt av vakkert parklandskap og med relativt kort spaseravstand inn til landsbyidyllen Lenham.

Vi inntar kveldens utsøkte 3-retters meny i restauranten på hotellet klokken 2000. 

DAG 2 – Tirsdag 11. juni     

Det føles nesten litt uvirkelig å våkne opp i et engelsk gods og titte ut på det vakre, parkaktige landskapet med flere hundre år gamle eike- og bøketrær. Du trenger imidlertid ikke å klype deg i armen for stedet er virkelig!

Etter en solid frokost med muligheter for både egg og bacon med diverse tilbehør på tradisjonelt engelsk vis, samles vi i bussen klokken 0900 for å begi oss mot naturreservatet The North Downs.

Midt inne i naturreservaret har den norskfødte fotografen og forfatteren Gry Iverslien Katz, som til daglig bor sammen med sin engelske ektemann inne i sentrale London, skapt et idyllisk landsted i en gammel prestegård fra 1720. Stedet har sågar en egen bitteliten kirke, som i dag er omgjort til en hyggelig gjestebolig. I den 16 mål store hagen som omgir prestegården, har Gry, som vokste opp i Asker vest for Oslo, bygd opp en juvel av en hage med god hjelp av sin gartner og gode venn James Treby. Her finnes det store samlinger av spesielle busker og trær, blant annet et gigantisk tulipantre, og mellom velfriserte buksbomkuler og elegante hageskulpturer, finnes det også en flott staudesamling. Hagen til Gry er omtalt i artikler både i Interiørmagasinet samt D2, weekendbilaget til Dagens Næringsliv. Det er også laget en egen bok «A garden in Kent» om hagen.

Vi får en omvisning i hagen av både Gry og gartneren Jim, og blir servert en kopp formiddagskaffe eller te og et stykke kake før vi kjører videre mot neste stopp på listen:

Doddington Place Gardens er en vakker hage som omgir et elegant hus bygd i edwaciansk stil rundt 1860 for Sir John Croft, kjent for sine portviner og sherry. Ja, man føler seg nesten forflyttet til en episode av Downton Abbey når man besøker dette stedet. Hagen ble designet av hagedesigneren Markham Nesfield. I 1906 flyttet Mr. og Mrs. Douglas Jeffreys inn i bygget, og det var den hageinteresserte Mrs. Jeffreys som videreutviklet Nesfields design til den hagen vi opplever den dag i dag. Hagen byr på en spennende, velfrisert og nesten kilometerlang barlindhekk, måten den er formklippet på gjør at det ser ut som om hekken nærmest danser. Hagen byr også på en såkalt sunken garden omgitt av klassiske stauder, samt et stort woodlandparti med planter som foretrekker en litt mer skyggefull tilværelse.

Det finnes også en hyggelig kafé her for den som vil slappe av med en kopp kaffe eller te etter den guidete hagevandringen.

Vi ankommer tilbake til vårt flotte hotell utpå ettermiddagen og den som har lyst på flere opplevelser, rekker nok en spasertur inn til idylliske Lenham før kveldens 3-retters middag serveres klokken 2000.

DAG 3 – Onsdag 12. juni

Vi våkner opp til nok en dag i idylliske Kent og etter nok en solid engelsk frokost er vi klare til å innta nye hager. I dag står kanskje turens to aller største hageklassikere på programmet! Vi kjører avsted klokken 0900.

Første stopp er Sissinghurst, en av verdens kanskje mest kjente hager skapt av hagedesigneren og forfatteren Vita Sackville-West og ektemannen Harold Nicolson. På Sissinghurst bodde paret livet ut, og rundt slottet ble det skapt en hage som i dag regnes som en av de vakreste hagene ikke bare i England, men kanskje i hele verden. Spesielt er det hvite hagerommet, med kun hvitblomstrende vekster, kjent. Hagen er oppdelt i tydelige rom og hvert rom har sitt eget fargetema. Fra tårnværelset i slottet (som er åpent for besøkende) får man et flott fugleperspektiv over alle rommene i hagen så ikke glem å ta turen opp dit! Stedet har også en hyggelig kafé og det er også en velassortert butikk i regi av National Trust her med både hagebøker, hagerekvisitter, teer, marmelader, osv.

Etter besøket kjører vi sørover i retning av nok en av Englands mest kjente hager, Great Dixter, men først gjør vi et stopp i idylliske Tenderden med sine fine butikker og hyggelige spisesteder. I Tenderden føles det litt som om tiden har stått stille og her blir det tid til å rusle litt rundt i de hyggelige bygatene på egen hånd, både for å spise litt samt og shoppe litt i de mange fine butikkene, før gruppen samles for å kjøre den siste etappen ned til Great Dixter.

Great Dixter var familiehjemmet til den nå avdøde engelske hagedesigneren, hagebokforfatteren og hagekjendisen Christopher Lloyd. Hagegleden arvet Christopher etter sin mor og etter gartnerfaglig utdannelse ved Wye College dro han tilbake til barndomshjemmet for å utvikle hagen videre til det blomstrende eventyret som hagen fremstår som i dag: Hagen har et typisk engelsk cottagehagepreg med en lek av former og farger hvor formklipte busker og hekker av barlind og buksbom setter prikken over i-en. Christopher var også tidlig ute med å fokusere på ville blomster til glede for bier, humler, sommerfugler og en rekke andre insekter, og det finnes også fine engbeplantinger her, blant annet med ville orkidéer. Den store hageentusiasmen gjorde av Christopher Lloyd mottok den høythengende Royal Horticultural Society sin æresmedalje i 1997.

Det finnes en liten butikk samt en enklere, men koselig kafé i tilknytning til hageanlegget som omgir en flott herregård fra 1500-tallet som har vært i familiens Lloyd sin eie siden 1910.

Vi er tilbake på hotellet sen ettermiddag og samles for å spise en 3-retters avslutningsmiddag i hotellets fine restaurant klokken 2000.

DAG 4 – Torsdag 13. juni

Alle eventyr har en slutt og det har også dette hageeventyret. Vi spiser turens siste engelske frokost, før vi sjekker ut og går inn i den ventende bussen (avgang 0830) som skal ta oss fra hotellet og til fantastiske Wisley Gardens. Bagasjen kan bli værende i bussen hele dagen, for etter besøket i Wisley, skal vi bruke den samme bussen ut til flyplassen.

Wisley er Royal Horticultural Society sin store besøks- og testhage på utrolige 970 mål noe som gjør den til den kanskje største hagen i hele verden. Wisley er defintivt et levende plantemuseum: Her finnes det enorme samlinger av alle typer planter og blomster, fra roser og iris til rhododendron og bonsaier, men til tross for sin størrelse er hagen lett å finne frem i og vi fokuserer selvsagt på de delene som blomstrer best akkurat når vi besøker hagen.  

Denne botaniske hagen rommer også flere fantastiske glasshus som byr på mer eksotiske vekster og hvor man også kan søke ly hvis det skulle komme en liten regnskur, noe vi selvsagt håper at det ikke gjør. Det er jo sommer!

Gruppen spiser lunsj i parken på egenhånd, det finnes flere spisesteder her, før vi samles i bussen på avtalt sted klokken 1230 for å kjøre til Heathrow flyplass hvor vårt fly har avgang klokken 1535.

 

PRAKTISK INFORMASJON:

Vi flyr med SAS SK803 fra Oslo Gardermoen mandag 10. juni klokken 0810 og lander på London Heathrow flyplass klokken 0935.

Vi returnerer med SAS SK806 fra London Heathrow flyplass torsdag 13. juni klokken 1535 og lander på Oslo Gardermoen klokken 1850.

Man kan ha med 1 stk. 23kg. innsjekket bagasje pr. person.

Man bør møte opp på flyplassen i god tid før avgang, en generell anbefaling er 2 timer før avgang. NB! HUSK AT DET KREVES PASS TIL OG FRA ENGLAND!

Norsk reiseleder med stor kunnskap om hage er med fra og til Norge. Reiseleder møter folk ved Gaten (avgangsstedet) på Gardermoen. I England har vi også en svensktalende guide (som er godt vant til å guide norske hagegrupper).

Samtlige netter (3 netter) overnatter vi på Chilston Park Hotel som har fire stjerner.

Frokost inngår samtlige dager (3 frokoster)

Klokken 2000 serveres det 3-retters middag i hotellets restaurant (3 x 3-retters middager inngår)

Det serveres også kake og te/kaffe i en av hagene som vi besøker.

Øvrige måltider står man for selv, men vi besøker alltid steder hvor det er tilgang til hyggelige spisesteder som serverer enklere, men gode måltider. 

Samtlige inngangsbilletter til diverse hager er inkludert i turen og dette tar guide/reiseleder seg av.

Gruppen har egen buss fra og til flyplassen og i løpet av hele turen.

Prisen for denne turen som beskrevet over er kr 19.800. Enkeltromstillegget er kr 2.500.

Det kan tilkomme et valutatillegg hvis den norske kronen skulle synke betydelig mot det engelske pundet.

Det tas forbehold om endringer i programmet som skyldes ting vi ikke rår over.

Ved bestilling av reise:

Vennligs send en epost til bestilling@linneareiser.no  med følgende informasjon:

Fullt navn (VIKTIG! eksakt samme navn som i ditt pass), Adresse, Telefonnummer og E-postadresse.

Du må også gi beskjed om du ønsker enkelt eller dobbeltrom samt oppgi hvem du eventuelt skal dele rom med.

Oppgi om du har noen diettkrav.

Etter at vi har mottatt din bestilling, sendes krav om første delbetaling pålydende kroner 3.000. Når denne fakturaen er betalt, anses bestillingen som bindende. Resterende sum forfaller til betaling senest 65 dager før avreise.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer