Hagelykke på det blide Sørland

19.06 - 21.06.23 / 3 dager

Med sin tidlige vår og sine varme, solrike somre byr nok Sørlandet på landets beste hageklima. Det gjenspeiles i hageprakten!

I løpet av 3 tettpakkede dager skal vi besøke noen av de fineste private hagene som Sørlandet har å by på. Overnatting bokstavelig talt i strandkanten på klassisk badehotell i Fevik og bybesøk i Grimstad, hvor Henrik Ibsen i sin tid var apotekerlærling, gjør dette til den komplette miniferien på Norges riviera. Vi kan ikke garantere solskinn, men vi kan garantere rosebusker mot hvitmalte husvegger! 

DAG 1

Vi kjører fra Oslo Sentralstasjon klokken 0900. Det går fort sørover på gode motorveier og vårt første hagestopp blir rundt klokken 1030. Vi besøker en vakker, privat hage like utenfor Nevlunghavn hvor den entustiastiske hageeieren er en samler av rang: Hos Stig Otto finnes det en spennende kombinasjon av både busker, trær og ikke minst stauder. I tillegg har hageeieren, inspirert som han er av det hvite hagerommet i hageanlegget skapt av den engelske forfatteren Vita Sackville West rundt Sissinghurst castle, bygd opp et hvitt hagerom med primært hvite hageblomster. Vi beundrer hageprakten og får også servert en kopp formiddagskaffe/te og en liten kakebit.

Vi fortsetter videre sørover på E18 og begir oss inn i Agder fylke. Ved Tvedestrand svinger vi av fra europaveien, kjører noen kilometer og kommer til et paradis av en hage. Stedet Vivesøl leies ofte ut til brylluper og vi forstår godt hvorfor: Her smelter bygninger og hage sammen til et harmonisk hele og blir en perfekt ramme rundt enhver fest og anledning. Før hagevandringen og omvisningen, serveres vi en deilig lunsj, forhåpentligvis ute i hagen hvis været er på vår side. Mette og fornøyde geleides vi rundt og får vite hvordan paret som driver gården har tenkt når de skapte det frodige stedet som også har blitt parets arbeidsplass.

Utpå ettermiddagen når vi frem til Strand Hotel i Fevik. Hotellet er et vakkert badehotell i klassisk funkisstil som ble tegnet av danske Axel Rosenkrantz de Lassen Lund i 1937. Det finnes en liten sandstrand like nedenfor hotellet. Vi anbefaler derfor å ta med badetøy da det kan bli muligheter både til et morgenbad og en kveldsdukkert i løpet av oppholdet. Hotellet tilbyr også enkelte Spa-behandlinger, noe man kan lese mer om på hotellets hjemmeside. Litt spesielt for hotellet kan nevnes at den britiske forfatteren Roald Dahl, som hadde norske foreldre, tilbrakte mange av sommerferiene sine nettopp i Fevik innlosjert på dette hotellet.

Stedet er kjent for sin gode mat og vi samles til deilig velkomstmiddag på hotellet klokken 1900 slik at man kan bli bedre kjent med de andre hageinteresserte i gruppen.

DAG 2

Etter en god frokost med utsikt utover Skagerak og kanskje en liten rusletur nede på stranda, er vi klare for nye hageeventyr.

Vi kjører av sted klokken 0900 og tar den gamle kystveien i retning Tvedestrand. Vårt første stopp i dag er hagen til Anneli som er hagedesigner og har tegnet og anlagt mange sørlandske hageperler. Hun er generelt en kreativ sjel, er også flink til å male, og mange av hennes egne kunstverk pryder den private hagen og blandes med vakre, blomstrende planter og spennende stilleben i et svært frodig miljø.

Dagens neste stopp er hagen til Ole Geir som er profesjonell gartner. Gjennom mange år har gartneren, med god bistand fra sin hageentusiastiske kone, bygd opp en hage av rang som omgir et diskret plassert, svartbeist bolighus. Ingen tvil om at på denne eiendommen er det hagen som skal få skinne! Vi blir geleidet gjennom grønnsværet og frydes over det mange kreative påfunnene og de vakkert komponerte bedene med sine nøye utvalgte vekster. Hagen er omtalt både i hageblader og på hageprogram på tv. 

Vi begir oss sørvestover igjen hvor vi gjør et stopp i Grimstad. Det er egentlig ikke lett å velge hvilken sørlandsby man skal stoppe i for stort sett alle kystbyene i Agder er hvitmalte idyller med røtter tilbake til seilskutetiden den gangen de mange havnene var Norges viktige porter mot utlandet. Vi velger imidlertid Grimstad fordi den via Henriks Ibsens kjente dikt Terje Vigen er kjent for mange, Henrik Ibsen bodde sågar selv i byen i flere år, men også fordi mange mener at Grimstad er den mest idylliske av de større sørlandsbyene. Vi tilbringer et par timer i sørlandsidyllen kjent fra gamle hollandske kart siden tidlig på 1600-tallet, og får mulighet til å rusle litt rundt mellom gamle, hvitmalte trehus for å handle litt og for å spise lunsj på egenhånd.

Vi samles i bussen etter lunsjtid og kjører mot et gartneri som først og fremst har en flott og relativt nyetablert besøkshage hvor vi blir vist rundt av de entustiastiske eierne av gartneriet, William og Einar. Ekteparet forteller litt om hvordan det hele startet og hvorfor stedet i løpet av kort tid har utviklet seg til et av Sørlandets mest besøkte gartnerier. Etter hageguidningen er dette også et spennende sted å handle noe «grønt» med hjem til den egne hagen hvis man føler for det. Sjekk imidlertid at det er plass i bagasjerommet i bussen før du kjøper med deg den aller største krukken!

Vi samles igjen til middag klokken 1900 og nyter utsøkt mat mens vi prater om dagens mange hageopplevelser.

DAG 3

I dag sjekker vi ut av vårt nydelige  hotell, men du rekker kanskje en forfriskende svømmetur før vi samles i bussen med vår bagasje …

I dag skal vi først begi oss til det sørlandske innlandet hvor vintrene er litt mer utfordrende enn langsmed kysten, blant annet på grunn av mye tung snø, men hvor hageprakten er minst like frodig. Iallfall i hagen til Mona som ligger helt i skogkanten og hvor det nettopp er fokus på woodlandvekster. Hagen byr også på solrike lunger hvor roser, blåregn og andre mer solkjære vekster trives. Den entusiatiske eieren er en flittig samler og har dyrket frem det meste, inkludert store busker og trær, fra frø hun har sådd selv!

Vi samles i bussen og fortsetter nordøstover i retning Vestfold.

Like før turens siste hagestopp spiser vi en lett, men god lunsj før vi besøker den flotte hagen til Ingunn i Brunlanes utenfor Stavern. Ingunn Anvik er søstereren til Halvor Bakke, som er kjent fra oppussingsprogram på tv og også egne kolleksjoner av sengetøy og klær. Etter besøket får man bekreftet at Ingunn har minst like stor sans for detaljer og estetikk som sin bror for denne hagen byr på mye hageglede! Bli inspirert av krukkesamlingen med Heuchera, paviljongen, solterrassen og de mange flotte stillebnene sammen med blomstrende klematis, roser og en rekke stauder. Ingunn har også en liten hagebutikk hvor man kan handle et lite minne fra turen med hjem, eller kanskje man vil kjøpe hennes hagebok med nydelige bilder fra hagen?

Proppfulle av hageopplevelser er vi tilbake i Oslo rundt klokken 1800.

 

Praktiske opplysninger:

19. juni : Avgang fra Oslo Sentralstasjon klokken 0900                                                                                                                                                                                 21. juni :  Retur til Oslo Sentralstasjon ca. klokken 1800

De som skal videre med buss/fly til andre deler av landet har mulighet til å rekke de siste avgangene. Flytoget bruker ca. 20 minutter til Gardermoen fra Oslo S. Vi kan forøvrig tipse om gode hotell i Oslo.

Hotell:

Vi bor på hyggelige og eksklusive Strand hotell i Fevik som er et klassisk og velholdt badehotell bygd på 1930-tallet. Like nedenfor hotellet ligger det en liten sandstrand .

Guide/reiseleder:

Reiseleder fra Linnea Reiser er med på hele turen.

Måltider som er inkludert:

2 x frokost

1 x 3 retters middag

1 x 2 retters middag

2 x lunsj

te/kaffe og kake ved 1 hagebesøk

Drikke til maten utover vann kjøpes separat og betales av hver deltaker.

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er satt til 15. april. Erfaringsmessig er det ikke lurt å vente med påmeldingen helt til fristen utløper da turen kan bli utsolgt.

Etter at påmeldingen er registrert sender vi en bekreftelse og en forhåndsinnbetaling på kr 3000. Etter påmeldingsfristen sendes faktura på restbeløpet med 10 dagers betalingsfrist.

Prisen kr 10.950 er beregnet ut fra 25 personer og i delt dobbeltrom. Enkeltromstillegg for begge netter er kr 1000.

Vi tar forbehold om programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over. Noen av hagebesøkene kan også bli erstattet av andre tilsvarende hager grunnet forhold vi ikke råder over. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.

For å bestille turen sender du e-post til bestilling@linneareiser.no

Ved bestilling oppgir du ditt navn, din adresse og ditt telefonnummer.

Husk å melde fra om du ønsker dobbeltrom eller enkeltrom og navnet på den du i så fall skal dele dobbeltrom med. Gi også beskjed om eventuelle matallergier. 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer