Majestetiske slottshager, private hageoaser, storslått natur og svenske småbyidyller i Bohuslän, Halland og Skåne.

24.08 - 27.08.2023 / 4 dager

I likhet med engelskmennene har svenskene en lang tradisjon for hagekultur. Vårt naboland byr faktisk på et imponerende antall hager i verdensklasse som få nordmenn egentlig kjenner særlig godt til. I løpet av 4 dager (3 overnattinger) besøker vi imponerende hageanlegg i Sveriges sørlige og vestlige deler, blant annet hagen som er kåret til Europas vakreste hage, og vi bor idyllisk til ved havet i naturreservatet Kullaberg nordvest i Skåne. Bli med på en sensommertur til «söta bror» som byr på «fika» mellom blomstrende rosebusker, fargerike georginer og prangende staudebed.

Like sør for Göteborg skal vi besøke lystslottet Gunnebo som byr på Sveriges beste eksempel på en slottshage fra 1700-tallet. I kjøkkenhagen dyrkes det frukt, bær og grønnsaker som brukes i den egne restauranten, og det finnes et imponerende nyrenovert oransjeri her med flere kakkelovner som en gang i tiden, den gangen både glødelampen og elektrisiteten var et relativt ukjent begrep, holdt de eksotiske sitrusplantene varme gjennom den kalde svenske vinteren. Gunnebo var et av ytterst få steder i Sverige hvor man på 1700- og 1800-tallet kunne spise sitrusfrukter året rundt!

I Skåne skal vi besøke Krapperup slott med aner tilbake til 1300-tallet og som ifølge Michelin-guiden regnes som en av Sveriges beste attraksjoner! Vi tar en tur i den flotte hagen innenfor vollgraven som omgir slottet, og får høre at både norske Bjørnstjerne Bjørnson, danske Karen Blixen samt en rekke andre kultur- og kulturpersonligheter, ved flere tilfeller har gjestet området og sikkert også ruslet rundt i nettopp denne historiske hagen.

I Skåne besøker vi også Sofiero slott, som er oppkalt etter svenske Kong Oscar II sin første hustru Dronning Sofie. Da parets eldste sønnesønn, den senere Kong Gustav VI Adolf i 1905 giftet seg med britiske prinsesse Margaret av Connaught, et av engelske Dronning Victorias barnebarn, fikk paret Sofiero i bryllupsgave. Paret var svært hageinteresserte og bearbeidet  denne vestvendte skråningen ned mot Øresund til det som en gang i fremtiden, det vil si i 2010, ble kåret til Europas vakreste hage! I hagen vokser det over 500 ulike rhododendronarter med hybrider, som er spesielt vakre i juni. Sensommerbeplantningene med hortensiaer, enorme mengder Dahlia og en rekke stauder, er et minst like imponerende skue.

Vi skal drikke kaffe hos «Flickorna Lundgren», en vakkert beliggende kafé som i tillegg til sine gode kaker, også er kjent for sine mange vakre blomsterbed. Kong Gustav VI Adolf, den nåværende svenske kongens farfar og kongen som skapte hageanlegget rundt Sofiero, var også en flittig gjest på nettopp denne kaféen som har hold stand i 84 år!

På Bjärehalvön, Skånes nordligste halvøy, skal vi besøke Norrvikens trädgårdar, nok et imponerende hageanlegg i denne hagetette delen av Skandinavia. Norrviken ligger like utenfor Båstad, kjent som Sveriges tennishovedstad og med mange flotte villaer, fritidseiendommer og gode butikker. Det var offisersønnen Rudolf Abelin, som ikke ville gå i farens fotspor, men heller utdannet seg til gartner og hortonom, som anla Norrviken. Her etablerte han en av Nordens største fruktgårder med mer enn 5000 frukttrær, og rundt den staselige villa Ablin ble det plantet sjeldne trær, busker og ikke minst anlagt flotte staudebed som står i sin vakreste flor nå i slutten av august. Den kjente danske hagekunstneren Tage Andersen var i noen år leietaker av stedet, noe som indikerer noe om kvaliteten på stedet.

Det blir også et par private hagebesøk (som vi kommer nærmere tilbake til) i tillegg til at vi skal oppleve naturreservatet Kulleberg og den idylliske badebyen Mölle, kjent for «synden i Mölle»: Stedet var det første i Norden hvor kvinner og menn ved forrige århundreskifte kunne bade sammen! Også denne landsbyen er ytterst sjarmerende, og i bakkene bakenfor den idylliske fiskerhavnen troner elegante sommerhus med vidstrakt utsikt utover havet og over til Danmark.

På returen hjemover stopper vi på Tjolöholm slott i grevskapet Halland, et slott oppført mellom 1898-1904 i engelskinspirert tudorstil. Ekteparet James Fredrik Dickson og Blanche Dickson, begge oppvokst i Storbritannia, hadde tjent seg rike hovedsakelig på import av te til Sverige, men også andre varer fra Asia. De forelsket seg både i hverandre og i det unike landskapet på Sveriges vestkyst, og bestemte seg for å bygge et annerledes og det som den gangen ble betraktet som et ytterst moderne slott: Slottet hadde for eksempel Sveriges første støvsuger! Det var imidlertid Blanche Dickson som måtte sluttføre byggeprosjektet etter ektemannens plutselige død. Blanche Dickson fikk til og med anlagt en egen kirke på stedet, og fikk bygd både en skole samt en hel landsby for arbeiderne på slottet. Landsbyen, som er bevart og tilhører slottsanlegget den dag i dag, byr på små hageidyller som en fin kontrast til den mer stiliserte og storslåtte slottshagen i karakteristisk arts & craft-stil.

Praktiske opplysninger

24. august – Avgang fra Oslo Sentralstasjon klokken 0900

27. august – Retur til Oslo Sentralstasjon ca. klokken 1800

De som skal videre med buss/fly til andre deler av landet har mulighet til å rekke de siste avgangene. Flytoget bruker ca. 20 minutter til Gardermoen fra Oslo S. Vi kan forøvrig tipse om gode hotell i Oslo.

Hotell:

Vi bor på hyggelige og eksklusive Rusthållargården. Hotellet ligger vakkert til på en liten høyde ovenfor havnen i den idylliske landsbyen Arild. Byen regnes som en av de vakreste landsbyene i Skåne og sågar i hele Sverige

Guide/reiseleder:

Reiseleder fra Linnea Reiser er med på hele turen.

Måltider:

3 x frokost, 1 x lunsj, 3 x 3 retters middag, 1 x kaffe/te og kake.

Drikke til maten utover vann kjøpes separat og betales av hver deltaker.

Turen inkluderer:

4 flotte dager med utsøkte hagebesøk i hht. program

Lokal guide i noen av hagene

Privat buss med sjåfør fra/til Oslo Sentralstasjon

Overnatting i 3 netter på Rusthållargården Hotell i Skåne

3 x frokostbuffet

1 x lunsj

1 x kaffe og kake

3 x 3 retters middag

Reiseleder fra Linnea Reiser

Prisen kr 14.500 er beregnet ut fra maksimalt 30 personer og i delt dobbeltrom. Enkeltromstillegg for samtlige 3 netter er kr 2100. Tillegg for rom med egen balkong og garantert sjøutsikt er kr 1500 (kun mulig for dobbeltrom og begrenset antall).

Vi tar forbehold om programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over. Noen av hagebesøkene kan også bli erstattet av andre tilsvarende hager grunnet forhold vi ikke råder over. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er satt til 1. juli. Erfaringsmessig er det ikke lurt å vente med påmeldingen helt til fristen utløper da turen kan bli utsolgt.

Etter at påmeldingen er registrert sender vi en bekreftelse. Etter påmeldingsfristen sendes faktura med 14 dagers betalingsfrist.

Ved bestilling av reise:

Vennligst send oss en mail til: bestilling@linneareiser.no

med følgende informasjon:

Fullt navn:

Adresse:

Telefonnummer:

E-postadresse:

Du må også gi beskjed om du ønsker enkelt eller dobbeltrom og oppgi hvem du eventuellt skal dele rom med.

Dietter:

Har du noen dietspesifikasjoner.

Etter at vi har mottatt din bestilling, sendes krav om første delbetaling pålydende kroner 3.000. Når denne fakturaen er betalt, anses bestillingen som bindende. Resterende sum forfaller til betaling senest 65 dager før avreise.

Vi tar forbehold om programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.

Ønsker du å bli med på turen, sender du en epost til: bestilling@linneareiser.no 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer