Eksempel på program

00.00 - 00.00.00 / 2 dager

Små og store hageperler, hagelabyrint og landsbyidyller i Vestfold

Vestfold i Norges sørøstlige hjørne har kanskje landets beste hageklima med sine relativt milde vintre og lange, varme somre. Hagegleden er derfor stor og prakthagene mange i alt fra små landsbyidyller som Åsgårdstrand, Stavern og Nevlunghavn og til større byer som Tønsberg og Sandefjord.

I løpet av de to innholdsrike dagene, besøker vi alt fra private hageidyller i norsk cottagestil til mer herskapelige parkanlegg. Både hagen som omgir den herregårdsaktige Jahre-villaen Midtåsen i Sandefjord, tegnet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg, som også tegnet Skaugum, spesialgartneriet Pionhagen, samt den private hagen til blomsterelskeren Finn Schjøll, står på programmet, i tillegg til flere andre «grønne» og inspirerende oaser. Vi bor nydelig til helt i sjøkanten i Edvard Munchs eget ferieparadis Åsgårdstrand (husk badetøy!), og vi stopper opp i idylliske, historiske Stavern hvor vi spiser lunsj på elegante Hotel Wassiliof samt får mulighet til å rusle litt rundt på egenhånd, blant annet for å besøke det imponerende forsvarsanlegget Fredriksvern fra 1758.

Dag 1 – torsdag 30. juni


Kl 0900 – Avreise fra Oslo. Sentralstasjon/Bussterminalen ved Hotel Radisson Plaza og bussen er tydelig merket. Det går fort sørover på nye motorveier.

Vårt første stopp er i Horten hvor vi skal besøke den private hagen til Maria Strand som er kjent som @mariastrandhuset på Instagram. Hageglade Maria har en nydelig hage helt i strandkanten og dette er en av favoritthagene til Finn Schjøll, som vi jo også besøker utpå ettermiddagen. Vi lukter på de mange blomstene og studerer de spennende plantekombinasjonene mens Maria Strand guider og forklarer hvordan hagen har utviklet seg og blitt til. Man får garantert mye inspirasjon av å besøke denne hageoasen!
Etter denne frodige starten, kjører vi noen kilometer sørover hvor vi stopper hos den såkalte pionmannen i Horten som driver peongartneriet Pionhagen. Pionhagen har som navnet indikerer spesialisert seg på peoner. Vi får en innføring i denne særdeles vakre planteslekten, vi får se en mengde peoner i blomst, og det blir mulighet til å kjøpe spesielle peoner med seg hjem. (de som ønsker, kan ev. prøve å bestille peoner via pionhagen.no i forkant som de så henter og tar med seg hjem når vi er der på besøk).
Det nærmer seg lunsjtid og vi kjører innom Stange gjestegård for å spise lunsj. Hvis været er på vår side, noe det forhåpentligvis er i dette solfylte fylket, spiser vi lunsjen ute under de gamle epletrærne, før vi får en omvisning i det vakre hageanlegget i tilknytning til eiendommen; en hage som også byr på Norges kanskje største og flotteste hagelabyrint av veltrimmet gran!

Vi fortsetter ut mot kysten til «sørlandsidyllen» Åsgårdstrand.
Etter å ha sjekket inn på hotellet som ligger like i sjøkanten, blir det tid til å vandre rundt i trehusidyllen på egen hånd for å titte over statikkgjerder med frodige roser og peoner, eller kanskje besøke sommerhuset til Edvard Munch som nå er museum (entré ikke inkludert for de som vil gå inn i selve huset). Reiseleder tar en runde rundt i byen for de som ønsker å følge med ham. Hvis vi er heldige, ønskes gruppen også velkommen inn gjennom hageporten til noen private hageperler i denne hvitmalte trehusidyllen, kanskje den samme fine hagen vi besøkte under Vestfold-turen i fjor: En privat hage med fokus på grønnsakdyrking, bær og vindruer som vi får høre litt mer om av de hyggelige og entusiastiske hageeierne.
Like ved siden av hotellet, ligger kjente Finn Schjøll sin private hage. Stedet ble kjøpt av blomstermannen for et drøyt år siden, men det er utrolig å se hva denne energiske herren har fått til i løpet av så kort tid. Blant annet har han fått bygd et lekkert drivhus hvor han arrangerer kurs, men også selger spennende hagerelaterte rekvisitter. Vi serveres et glass bobler eller noe annet forfriskende i hagen mens Finn forteller på en måte som bare Finn kan, før vi rusler tilbake til hotellet vårt «vegg i vegg» for å innta kveldens velsmakende 3-retters middag i restauranten med flott fjordutsikt!
Like nedenfor hotellet er det badeplass. Den som vil (og rekker!) har mulighet til å ta en dukkert i Oslofjorden før middagen serveres på hotellet. Husk å ta med badetøy! (L/M)

Dag 2 – fredag 1. juli
Avreise fra hotellet kl 0900.
Den som ikke rakk kveldsbadet i går, rekker kanskje et morgenbad i dag før det er tid for å nyte en rikholdig frokostbuffet.

Etter frokost sjekker vi ut og kjører sørover mot Nevlunghavn hvor vi skal besøke en imponerende privat hage på flere mål med blant annet et eget hvitblomstrende hagerom inspirert av Vita Sackville West sin verdenskjente hage Sissinghurst i England. Blant hvitblomstrende storkenebb og hvite valmuer og en rekke andre kjente og mindre kjente busker, stauder og trær, serveres vi formiddagskaffe og noe søtt til kaffen.

Etter hagebesøket kjører vi videre noen få kilometer og inn til Stavern, en idyllisk liten fiskerlandsby med røtter tilbake til 1200-tallet. Her spiser vi felles buffetlunsj på Hotel Wassiliof etter å ha ruslet litt rundt i byen på egen hånd, blant annet for å besøke det flotte historiske forsvarsanlegget Fredriksvern fra 1758.

Tidlig ettermiddag kjører vi videre til Ingunns hage like i utkanten av Stavern. Hagen eies og dyrkes av Ingunn Anvik, søsteren til kjente Halvor Bakke, og den 5 mål store hagen byr på sarte, elegante cottage-inspirerte hagestemninger under gamle trekroner. Hagen har vært avbildet i hageblader, og Ingunn har også en hyggelig drivhusbutikk hvor man kan kjøpe et hageminne eller to med hjem for den som ønsker det.
Turen går igjen nordover, og vi kjører av mot Sandefjord hvor vi skal opp til Midtåsen, den flotte herregårdsaktige villaen til nå avdøde Anders og Bess Jahre. Villaen ble bygd i 1933 og er tegnet av den kjente norske arkitekten Arnstein Arneberg (1882 – 1961), samme arkitekt som for øvrig også tegnet kongefamiliens Skaugum. Herregården er omgitt av vakker edelløvskog og omkranset av en flott hage med roser, skulpturer og en fantastisk utsikt utover Oslofjorden. Vi får en omvisning både inne og ute, og serveres ettermiddagskaffe eller te, før vi kjører inn mot Oslo igjen.

Vi ankommer Hotel Radisson Plaza (Oslo S) rundt kl 1900-2000 slik at de som skal videre med buss/fly til andre deler av landet, har mulighet til å rekke de siste flyavgangene fra Gardermoen. (Det blir også mulig å gå av på stasjonen i Asker). Flytoget bruker ca 20 minutter til flyplassen. (F/L)


Praktiske opplysninger:

Reise:

30. juni – Avgang fra Hotel Radisson Plaza (Oslo S) kl. 0900
1. juli – Ankomst Hotel Radisson Plaza (Oslo S) kl. 1900-2000
De som skal videre med buss/fly til andre deler av landet har mulighet til å rekke de siste avgangene. Flytoget bruker ca 20 min til Gardermoen.

Hotell:

Vi bor på hyggelige Grand Hotel i Åsgårdstrand. Hotellet ligger idyllisk til ved småbåthavna og har panoramautsikt over Oslofjorden.

Guide/reiseleder:

Arild Sandgren fra Linnea Reiser er med på hele turen.

Måltider:

1 frokost, 2 lunsjer og 2 3-retters middag. Kaffe/te ved noen hagebesøk.

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er satt til 15. mai. Erfaringsmessig er det ikke lurt å vente med påmeldingen helt til fristens utløp.
Etter at påmeldingen er registret sender vi en bekreftelse og depositumsfaktura pålydende kr. 2.000/person som betales innen 10 dager. Sluttfaktura fratrukket innbetalt depositum kommer fra oss og forfaller 25. mai 2020.

Inkluderer:

  • 2 flotte dager med utsøkte besøk i hht. program.
  • Privat buss m/sjåfør fra/til Hotel Radisson Plaza (Oslo S)
  • Overnatting Grand Hotel, Åsgårdstrand
  • 1 frokostbuffet
  • 2 lunsjer i hht program
  • 1 3-retters middag (eksklusiv drikke) på Grand Hotel
  • Kaffe-/kake ved noen av hagebesøkene
  • Reiseleder er Arild Sandgren, Linnea Reiser

 

Prisen er beregnet ut fra min. 30 pers. Vi tar forbehold om programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.

Påmelding og nærmere informasjon: arild@linnereiser.no

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer