Drømmehager ved Oslofjorden

20.06 - 21.06.2022 / 2 dager

Fra storslåtte hageanlegg til landsbyidyller og frodige private hageperler

Oslofjorden i Norges sørøstlige hjørne har kanskje landets beste hageklima med sine relativt milde vintre og lange, varme somre. Hagegleden er derfor stor og prakthagene mange i små landsbyidyller som Hvitsten, Åsgårdstrand, Stavern og Nevlunghavn som ligger som perler på en snor langsmed fjorden.

I løpet av de to innholdsrike dagene, besøker vi alt fra private hageidyller i norsk cottagestil til mer herskapelige parkanlegg. Både den imponerende Havlystparken til Ramme Gård i Hvitsten, kanskje en av Norges mest omtalte og besøkte hageanlegg for øyeblikket, samt forførende Ingunns hage i Stavern, står på menyen, sammen med en rekke andre frodige hageperler.

Vi bor nydelig til helt i sjøkanten i Edvard Munchs eget ferieparadis Åsgårdstrand (husk badetøy!), og vi stopper opp i idylliske, historiske Stavern hvor vi  får mulighet til å rusle litt rundt på egenhånd, blant annet for å besøke det imponerende forsvarsanlegget Fredriksvern fra 1758.

Dag 1 – mandag 20. juni

Kl 0900 – Avreise fra Oslo. Sentralstasjon/Hotel Opera på sjøsiden. Bussen er tydelig merket Linnea Reiser.

Det går fort sørover på nye motorveier.Vårt første stopp etter en liten times kjøring ligger like utenfor idylliske Hvitsten, en by som blant annet er mye brukt som «kulisse» i komiserien Neste sommer på TVNorge.

Havlystparken til Ramme Gård er  skipsredersønnen Petter Olsens storslåtte hageanlegg med et vannfonteneanlegg som fører tankene mot renessansehager i Italia og en blomsterprakt som får oss til å tenke på både engelske, franske og andre kontinentale hager. Vi har god tid og blir guidet rundt blant statuer, fontener og blomstrende busker og stauder av en av anleggets profesjonelle omvisere. Etterpå kan man rusle litt rundt på Ramme på egenhånd. Den som lyst til å kjøpe med et minne hjem eller kanskje ta en liten matbit, kan gjøre det i den kombinerte butikken og kaféen som holder til i noen store, flotte grønnmalte drivhus. Kanskje klarer noen av reisedeltakerne også å lure en sjelden pelargonium med i bagasjen? Det selges nemlig av og til også sjeldne vekster her!

Vi samles igjen og setter oss inn i bussen for å kjøre over på motsatt side av fjorden hvor vi skal  besøke den private hagen til Maria Strand som er kjent som @mariastrandhuset på Instagram. Hageglade Maria har en nydelig hage helt nede i strandkanten i Horten og mange vil sikkert kjenne den igjen fra serien Hagen min på NRK da dette var en av hagene som virkelig ble lagt merke til. Vi lukter på de mange blomstene og studerer de spennende plantekombinasjonene mens Maria Strand guider og forklarer hvordan hagen har utviklet seg og blitt til. Man får garantert mye inspirasjon av å besøke denne idylliske hageoasen! Etter omvisningen serveres vi en kopp ettermiddagskaffe med en liten kakebit.

Vi fortsetter sørover langs kysten til «sørlandsidyllen» Åsgårdstrand hvor vi skal overnatte.

Etter å ha sjekket inn på hotellet som ligger like i sjøkanten, blir det litt tid til å vandre rundt i trehusidyllen på egen hånd for å titte over statikkgjerder med frodige roser og peoner, eller kanskje besøke sommerhuset til Edvard Munch som nå er museum. Reiseleder tar eventuelt en runde rundt i byen hvis det er noen som ønsker å følge med.

Vi samles klokken 1900 for å innta hotellets velsmakende 3-retters middag i restauranten med flott fjordutsikt mens vi fordøyer de mange hageinntrykkene og diskuterer sikkert både dyrking av stiklinger og ulike sorter historiske roser med andre hageinteresserte reisefeller!


Like nedenfor hotellet er det badeplass. Den som vil (og rekker!) har mulighet til å ta en dukkert i Oslofjorden før middagen serveres på hotellet (eller etterpå). Husk å ta med badetøy! (Felles ettermiddagskaffe og kake samt 3-retters middag, lunsj på egenhånd på Ramme)

Dag 2 – tirsdag 21. juni
Den som ikke rakk kveldsbadet i går, rekker kanskje et morgenbad i dag før det er tid for å nyte en rikholdig frokostbuffet.

Etter frokost sjekker vi ut til avreise som er klokken 0900. Vi  kjører sørover mot Nevlunghavn hvor vi skal besøke en imponerende privat hage på flere mål med blant annet et eget hvitblomstrende hagerom inspirert av Vita Sackville West sin verdenskjente hage Sissinghurst i England. Blant hvitblomstrende storkenebb og hvite valmuer og en rekke andre kjente og mindre kjente busker, stauder og trær, serveres vi formiddagskaffe med godt bakverk til.

Etter hageopplevelsen, kjører vi videre noen få kilometer  inn til Stavern, en idyllisk liten fiskerlandsby med røtter tilbake til 1200-tallet. Her blir det tid til å rusle rundt i byen på egen hånd samt besøke det flotte historiske forsvarsanlegget Fredriksvern fra 1758. Vi samles også for å spise en lett felles lunsj.

Tidlig ettermiddag kjører vi videre til Ingunns hage som ligger like i utkanten av Stavern. Hagen eies og dyrkes av Ingunn Anvik, den hageinteresserte søsteren til kjente Halvor Bakke. Den 5 mål store hagen byr på sarte, elegante cottage-inspirerte hagestemninger under gamle trekroner. Hagen har vært avbildet i hageblader og Ingunn har sågar laget en egen hagebok om hagen og utviklingen av denne. Ingunn har også en hyggelig drivhusbutikk hvor man kan kjøpe både boken hennes samt andre hageminner  med hjem for den som ønsker det.

Fulle av nyervervet hageinspirasjon setter vi oss inn i bussen for å kjøre nordover mot Oslo igjen.

Vi ankommer området rundt Oslo Sentrastasjon rundt kl 1800 slik at de som skal videre med buss/tog/fly til andre deler av landet, har mulighet til å rekke de siste flyavgangene fra Gardermoen. (Det blir også mulig å gå av på stasjonen i Asker). Flytoget bruker ca 20 minutter til flyplassen. (Felles frokost, formiddagskaffe og kake samt lunsj)

 

 

Praktiske opplysninger:

Reise:

20. juni – Avgang fra Oslo Sentralstasjon kl. 0900
21. juni – Ankomst Oslo Sentralstasjon kl. 1800 – 1900
De som skal videre med buss/fly til andre deler av landet har mulighet til å rekke de siste avgangene. Flytoget bruker ca 20 min til Gardermoen.

Hotell:

Vi bor på hyggelige Grand Hotel i Åsgårdstrand. Hotellet ligger idyllisk til ved småbåthavna og har panoramautsikt over Oslofjorden.

Guide/reiseleder:

Arild Sandgren fra Linnea Reiser er med på hele turen.

Måltider:

1 frokost, 1 lunsj og 1 3-retters middag. Kaffe/te med noe å bite i ved to hagebesøk.

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er satt til 15. mai. Erfaringsmessig er det ikke lurt å vente med påmeldingen helt til fristens utløp da turen kan bli utsolgt.
Etter at påmeldingen er registret sender vi en bekreftelse og depositumsfaktura pålydende kr. 2.000/person som betales innen 10 dager. Sluttfaktura fratrukket innbetalt depositum kommer fra oss og forfaller 25. mai 2022.

Inkluderer:

  • 2 flotte dager med utsøkte besøk i hht. program.
  • Privat buss m/sjåfør fra/til Oslo Sentralstasjon
  • Overnatting Grand Hotel, Åsgårdstrand
  • 1 frokostbuffet
  • 1 lunsj i hht program
  • 1 3-retters middag (eksklusiv drikke) på Grand Hotel i Åsgårdstrand
  • Kaffe-/kake ved to av hagebesøkene
  • Reiseleder er Arild Sandgren, Linnea Reiser

Prisen kr 5.950 er beregnet ut fra min. 30 pers. og i delt dobbeltrom. Enkeltromstillegg er kr 500. Vi tar forbehold om programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.

Turen er UTSOLGT!

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer