Irland

12.06 - 15.06.23/ 4 dager

Irland ligger som en grønn juvel i Atlanterhavet og med sitt milde helårsklima kan det meste spire og gro her. Vi besøker denne frodige øya midt i juni når rosene blomstrer og Irland er på sitt varmeste og kanskje aller beste!

I Irland er tempoet kanskje litt roligere enn i England, men hageprakten er minst like imponerende. Tronende oppe på grønne bakker eller diskret plassert nede i myke daler, ligger det både elegante herregårdshager og mer private hageperler. Vi sier som Ole Brum ja takk til begge deler! I tillegg stopper vi i hyggelige landsbyer for å spise lunsj og kanskje handle litt, og vi bor på et elegant og nøye håndplukket hotell i historiske Kilkenny, kjent som en av Irlands vakreste byer. 

Irland kalles ikke den grønne øya i Atlanterhavet uten grunn. Det milde helårsklimaet gjør at det nesten alltid er noe i blomst, og øya er blant annet av samme grunn full av frodige hager og parkanlegg. Gjestfriheten er stor for irene er nysgjerrige av natur og vi «vikinger» er alltid populære. Etter at Irland ble en del av EU har også økonomien tatt mange skritt fremover. Irland av i dag betraktes som et av EU-områdets mest velstående land.

I likhet med England, er Irland full av vakre gods og herregårder med storslåtte hage- og parkanlegg. Privat er hageinteressen også stor, det sier nesten seg selv i et klima hvor det knapt er frost. De fleste byhagene byr på en fargepalett av blomstrende planter. Vekster som for oss nordmenn er eksotiske, som for eksempel trebregner og blomstrende pasjonsfrukt, er et vanlig syn i mange hager her. 

I vår 4 dagers tur (3 overnattinger) skal vi bo i Kilkenny, en vakker, fredelig og autentisk småby med rundt 22.000 innbyggere beliggende på breddene av elven Nore. Byen er blant annet kjent som «marmorbyen» på grunn av alle de mange storslåtte byggverkene fra Middelalderen i sort marmor, og den dag i dag er sort marmor en viktig industri ved siden av blant annet ølbrygging. Selv om Kilkenny betraktes som en fredelig småby i dag, har byen spilt en viktig rolle opp gjennom den irske historien: Kilkenny var hovedstad i det middelalderske kongedømmet Osraige. Alt i 1609 fikk byen kongelige privilegier som by av Kong Jakob I, den første kongen som hersket over både kongerikene England, Skottland og Irland, og byen var igjen irsk hovedstad mellom 1642 og 1649.

I tillegg til å være kjent som en av Irlands vakreste byer, er Kilkenny også kjent for sitt gode sommerklima med øyrikets høyeste gjennomsnittstemperatur: Nok en grunn til at hageprakten er ekstra flott og frodig i områdene rundt Kilkenny.

Vi bor alle tre netter sentralt i historiske Kilkenny på eksklusive Rivers Court Hotel (4 stjerner). Hotellet ligger idyllisk til ned mot elven Nore og har panoramautsikt over til historiske Kilkenny Castle, bygd i 1195, på motsatt siden av elven Nore. Kilkenny Castle er omgitt av et vakkert hageanlegg som vi stifter nærmere bekjentskap med på den aller siste dagen av turen (mer om dette i dag-til-dag-programmet). Rivers Court Hotel ligger forøvrig sentralt til i forhold til Kilkennys mange gode spisesteder og butikker, og på ettermiddagen dag 2 (og ev. også dag 3) blir det mulig å vandre litt rundt i byen på egenhånd for den som ønsker å kikke litt i butikker.

DAG-TIL-DAG-PROGRAM

DAG 1

Mandag 12. juni

Vi lander klokken 1130 og blir møtt av vår skandinavisktalende guide som fører oss til bussen.

Vi kjører sørover mot vårt første stopp som er Mount Usher Gardens, en hage som den engelske hagepersonligheten Monty Don har sagt er en av hans favoritthager i hele verden. Det sier kanskje ikke så lite av en hageekspert av rang som Monty Don nok må karakteriseres å være.

Før vi begir oss i kast med de mange staudebedene og rabattene fulle av alle mulig planter i spennende fargekombinasjoner, spiser vi en god felles velkomstlunsj som vi selvsagt inntar på restaurantens uteservering hvis været tillater, noe vi selvsagt håper at det gjør. Det er jo juni og full sommer på disse kanter av Europa.

Vi fortsetter videre sørover og stopper i kunstneren T. J. Maher’s hage som han og samboeren Simon Kirby har kalt Patthana Garden og som paret møysommelig har etablert gjennom de siste 20 år. Denne vakre private hagen er filmet av BBC og presentert i det verdenskjente hageprogrammet Gardeners World, noe som indikerer hageopplevelsen man har i vente. I hagen møtes man av et fargerikt sammensurium av planter flere av dem er velkjente, men mange er nok også eksotiske for et norsk hagepublikum.

Vi ankommer Kilkenny sen ettermiddag/tidlig kveld og sjekker inn på hotellet vårt som ligger vakkert til helt nede i kanten av elven Nore.

I kveld spiser vi felles 3 retter velkomstmiddag i hotellets elegante restaurant og gruppen får en fin mulighet til å bli bedre kjent med hverandre. Vår erfaring fra tidligere turer er at hagefolk alltid har felles hageopplevelser å snakke om.

DAG 2

Tirsdag 13. juni

Etter en solid irsk frokost, som påminner om engelsk frokost med egg, bacon, pølser og ikke minst sterk irsk frokost-te, samles vi i bussen for nye hageopplevelser.

Dagens første hagebesøk er Altamont gardens som ligger under Heritage Ireland, et slags irsk motsvar på National Trust i England. Altamont gardens er altså et sted av spesiell historisk verdi. Det historiske huset er omgitt av 16 mål med hage som både består av mer formelle beplantninger, men også en samling sjeldne busker og trær i arboreet som omkranser innsjøen som ligger i tilknytning til eiendommen. Altamont gardens har dessuten en vakker samling roser som burde by på vakker blomstring nå i midten av juni. Sommeren har vanligvis kommet litt lenger på vei i Irland enn hjemme.

Vi samles i bussen og ruller videre på hyggelige småveier omgitt av flotte løvtrær og med utsikt mot Irlands grønne bakker.

Neste stopp på ruten er Huntington Castle & Gardens med røtter tilbake til 1625. Stedet er kjent for sin italienskinspirerte hagedel, The Italian Parterre, anlagt av Lord Esmonde i 1680 hvor rosedelen forhåpentligvis dufter nydelig nå i midten av juni. Vannhagen, The Water Garden, som omgir innsjøen og de mange små dammene, er nylig renovert og fremstår i sin fineste prakt sammen med barlindalléen, The Yew Walk, hvor man spaserer under 500 år gamle barlindtrær. Du vil snart erfare at barlind, som vi ofte betrakter som mindre busker hjemme, gjerne er gigantiske trær her i Irland.

Etter hageopplevelsen serveres vi en god felles lunsj i den hyggelig kaféen i tilknytning til slottet, før vi samles i bussen og kjører videre mot neste hageopplevelse.

Dagens siste hagestopp er Hardymount Gardens, en 10 mål stor hage med vakre, velfylte staudebed omgitt av gamle, staselige bøke- og eiketrær. Treinteresserte bør defintivt få med seg det ekte kastansjtreet som skal være Irlands aller største kastanjetre, og den som er begeistret for revebjeller bør få med seg de kinesiske revebjellene, Rehmannia angulata, som Hardymount Gardens har en flott kolleksjon av. Hardymount er også kjent for sine mange velduftende, historiske roser. Det er bare å glede seg!

Vi satser på å være tilbake på hotellet utpå ettermiddagen. Ettermiddagen og kvelden i dag er til egen disposjon og mange vil sikkert benytte anledningen til å rusle litt rundt i sjarmerende og vakre Kilkenny for å titte litt i byens mange butikker (som holder åpent til utpå kvelden). Middag er derfor også på egenhånd i kveld, men reiseleder samler de som gjerne vil spise sammen med gruppen til et bestemt klokkeslett i resepsjonen for å spasere til en hyggelig restaurant i nærheten av hotellet for å få noe godt å spise. Den som er sliten etter dagens mange frodige opplevelser, kan selvsagt velge å slappe helt av på hotellet.

DAG 3

Onsdag 14. juni

Etter en solid irsk frokost på vårt hyggelige hotell kjører vi mot nye hageeventyr.

Dagens første besøk er Duckett’s Grove som opprinnelig var et georgiansk landsted bygd rundt 1745 for den ekstremt velstående Duckett familien, en slags virkelig og irsk parallell til familien Grantham i Downton Abbey-serien mange har sett på tv. Duckett’s Grove var en av Irlands flotteste herskapelige eiendommer helt til en dramatisk brann på 1930-tallet endte med at kun slottsruinene stod igjen av det en gang så majestetiske stedet.

Det gikk også gjetord om det som en gang ble betraktet som en av Irlands mest storslåtte hager, og fra 2005 har Carlow County, hvor Duckett’s Grove ligger, renovert store deler av hagen som ble gjenåpnet sensommeren 2007. Hagen, som fremdeles er omgitt av de gamle, opprinnelige hagemurene, er i dag spesielt kjent for sin store samling av historiske roser samt silke- og trepeoner. Den gamle frukthagen, med gamle irske eplesorter og andre frukttrær, er også gjenetablert. Duckett’s Grove har vært et interessant reetableringsprosjekt, og det skal bli spennende å høre mer om denne irske hageverdenes fugl føniks av den kunnskapsrike guiden som viser oss rundt.

Sanseopplevelser i hage og natur er i fokus på vårt neste stopp som er Delta Sensory Gardens, et hagekompleks som består av 20 ulike hagerom som det tok 6 år å fullføre.  Gjennom å besøke de ulike hagerommene får man utfordret alle sansene man bør bruke ute i hagen: synet, hørselen, samt lukte- og smakssansen. Hagen rangerer som en av de store topp 10 attraksjonene i Irland og er i følge ryktet defintivit verd å få med seg.

Vi rusler rundt i hagen på egenhånd og vi setter også av tid til å spise lunsj her på egenhånd i Café Thyme, kafé Timian på godt norsk. Det finnes også et mindre hagesenter i tilknytning til anlegget.

Dagen avrundes med et besøk i Shankill gardens som har tilhørt familien Cope siden 1991 og ligger på veien tilbake til Kilkenny. Hagen byr på flott blomsterprakt, men er kanskje spesielt kjent for sin økologiske kjøkkenhagedel samt et frodig woodland. Elizabeth Cope er forøvrig en kjent irsk kunstner som både har studert og hatt utstillinger i Norge. Hun har sitt atelier i hagen, og er vi heldige får vi kanskje se henne i aksjon. I så fall slår hun sikkert av en prat med gruppen. Det sies at hun er begeistret for nordmenn. 

Vi er tilbake i Kilkenny og på hotellet rundt klokken 1700. Etter å ha slappet av litt, samles vi igjen utpå kvelden vi til en nydelig 3-retters avslutningsmiddag i hotellets elegante restaurant.

DAG 4

Torsdag 15. juni

I dag er det avreise og vi må sjekke ut av rommene våre for å returnere mot Norge. Den som ønsker det, kan nyte en lang irsk frokost i hotellets vakre restaurantrom med utsikt mot Kilkenny Castle. Den som er morgenfrisk (vi spaserer fra hotellet cirka klokken 0730) og imidlertid ønsker en ekstra hageopplevelse etter en tidlig frokost kombinert med en liten spasertur før vi setter oss i bussen mot flyplassen, blir med på en tur opp til Kilkenny castle for å ta en titt på det vakre offentlige hageanlegget der. Like ved slottet finnes det også en annen liten hageperle vi forhåpentligvis rekker å ta en titt på, før vi rusler tilbake til hotellet og setter oss inn i bussen som har avgang mot flyplassen klokken 0830.

Vi ankommer flyplassen i god tid før vår flyavgang som er klokken 1240, og lunsj blir på egenhånd på flyplassen hvor det finnes godt med spisesteder, eller man kan velge å kjøpe en matbit i flyet på vei hjem.

NB! Vi tar forbehold om endringer i dag-til-dag-programmet som vi selv ikke rår over!

 

Prisen for denne hageopplevelsen er kr 16.900 per person i delt dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom er kr 2000.

Prisen inkluderer tur/retur Oslo Gardermoen Dublin med muligheter for å sende bagasje, 3 netters overnatting i godt 4-stjerners hotell, privat busstransport i Irland samt lokal skandinavisktalende guide og norsk reiseleder, 3 x frokost, 2 x 3-retters middag samt 2 lunsjer, te/kaffe ved et enkelt hagebesøk.

Flytider

12. juni : Avgang fra Oslo Gardermoen klokken 1010 (lander i Dublin klokken 1130)                                                                                                                                                                           15. juni :  Retur fra Dublin til Oslo klokken 1240 (lander i Oslo klokken 1555).

Begge avgangene er direkte.

Sjekk med oss hvis du bor utenfor Oslo-regionen og vil være med på turen. Flyavgangene vi har både tur og retur Irland er gunstige med tanke på tilknytningsfly fra de større byene/flyplassene i andre deler av Norge.

 

 

 

Reisen er utsolgt !

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer