Abonner på nyhetsbrev
Registrerer du din mailadresse vil vi sende deg nyhetsbrev med informasjon om aktuelle hageturer.
Om du ikke mottar nyhetsbrevet etter påmelding, sjekk din søppelpost / spamfilter.
Til Irland, denne grønne juvelen i Atlanterhavet, ankommer våren ekstremt tidlig. Alt i januar begynner de eviggrønne bakkene å farges hvite av snøklokker, en kjær og tidligblomstrende løkvekst som irene virkelig har trykt til sitt bryst. Kanskje fordi snøklokkene lyser så vakkert opp på en tid av året som ellers kan virke litt dyster. Mange hager har enorme snøklokkesamlinger og flere gods byr på rene teppene med snøklokkeblomstring under skulpturelle trær. I tillegg til snøklokkene, byr den tidlige våren i Irland også på en rekke andre vårlig godbiter som krokus, tidligblomstrende rhododendron, narsisser, kamelia, snøstjerner, scilla, eranthis, osv. I det milde irske Atlanterhavsklimaet trives det meste.
I tillegg til snøklokkehager og tidlig vårblomstring, byr vår irske langweekend også på en guidet rundtur i den irske hovedstaden Dublin, pubbesøk med middag og klassisk Riverdance-underholdning på Irlands høyest beliggende pub, samt vakre naturscener i de magiske Wicklow fjellene hvor vi bor. Vi besøker flere vakre herregårder og slott, og hilser på i hagen til June Blake, en av Irlands mest kjente hagepersonligheter. Både June Blake og broren Jimi Blake, med en hage som vi også besøker, er begge lidenskapelige snøklokkeentusiaster.
Bli med på en tur som gjør at ventetiden på våren der hjemme føles litt kortere!
DAG-TIL-DAG-PROGRAM:
DAG 1 – torsdag 15. februar
Vi lander i Dublin klokken 1115 og blir møtt av vår guide som leder oss til den ventende bussen. Vårt første stopp er den botaniske hagen i Dublin, National Botanic Gardens in Glasnevin, hvor vi får en guidet omvisning. I hagen blir det også muligheter for å kjøpe seg lunsj eller en kaffekopp i den hyggelige kaféen.
Den botaniske hagen byr på totalt 16.000 ulike sorter vekster. Mange av plantene vil naturlig nok ikke være i blomst i februar når vi besøker hagen, men i den tidlige irske våren blir man overrasket over hvor mye som faktisk blomstrer. Skulle været være litt småsurt, trekker man inn i de nyrenoverte palmehusene som både byr på slående vakker drivhusarkitektur fra en svunnen tid, men også en rekke eksotiske vekster som trives aller best under glass. Og selvsagt byr den botaniske hagen på både snøklokker og klosterklokker i full blomst på denne tiden av året.
Etter besøket i den botaniske hagen går turen videre de få kilometerne inn til Dublin sentrum hvor vi får en guidet rundtur der vi får høre mer om den irske hovedstadens spennende historie. Nordmenn er garantert mer populære i Irland i dag enn vi var på 800-tallet da vikingene anla et fort omtrent der hvor Dublin ligger. Til tross for utallige angrep, forble byen under kontroll av vikingene fram til 1169, en historisk beleiring vi garantert får høre mer om under den guidete turen. Dagens Dublin er en pulserende storby, men som takk og lov har en god porsjon sjarmerende småbyfølelse i seg.
Litt tid til shopping i Dublin på egenhånd blir det også før gruppen igjen samles i bussen og kjører sørover mot de vakre Wicklow-fjellene hvor vi skal bo på hyggelige Parkview hotell i Newtownmountkennedy. Byen er en klassisk irsk småby oppe i Wicklow-fjellene og en fin og sentral base for mange av vårhagene vi skal besøke de kommende dagene.
DAG 2 – fredag 16. februar
Etter en solid irsk frokost, som gjerne byr på både egg, bacon, småpølser samt te og kaffe, går turen til Huntington Castel and Gardens i County Carlow. Området arrangerer hver vår en egen snøklokkefestival, et arrangement som er godt besøkt av irene selv. Vi får en guidet rundtur av eierne inne i det vakre slottet fullt av antikviteter og elegante møbler: Eierne har faktisk norske aner langt tilbake i tid, noe vi kommer til å få høre mer om under omvisningen. Etter å ha opplevd det ganske så nøyaktig 400 år gamle slottet innvendig, går turen ut i hagen hvor det selvsagt finnes snøklokker, men også andre ting å oppleve, som for eksempel den småtrolske og storslåtte barlindalléen. Det finnes også en hyggelig kafé her hvor vi spiser en felles enkel lunsj, samt en liten hagebutikk med et fint utvalg irske hagebøker.
Dagens neste hagebesøk er en av Irlands fineste hager og trolig den flotteste snøklokkehagen i Europa. I hagen som omgir herregården Altamont, vakkert plassert ved floden Slaney og med de såkalte Blackstairs-fjellene i det fjerne, finnes det godt over 150 (!) ulike sorter snøklokker: Dette skal være Irlands største snøklokkesamling, og de fleste navnesortene i hagen er tydelig skiltet. Det finnes også store partier av Galanthus nivalis, som snøklokker heter på latin, i skogspartiene som omgir godset og hagen. Andre tidlige vårblomster, blant annet Helleborus, vil vi garantert også finne i blomst sammen med årets første rhododendron, som hagen har en større samling av. Stedet med denne magiske hagen ble gitt i gave til den irske staten av den nå avdøde hageinteresserte eieren Corona North, noe sjefsgartner Paul Cutler, som blir vår guide for dagen, fortelle mer om.
Vi tar oss god tid i Altamont til å nyte vårblomstringen. Det finnes også en hyggelig kafé her hvor man kan få seg en kopp kaffe eller te og kanskje en kakebit.
Vi er tilbake på Parkview Hotel utpå ettermiddagen og vi spiser også en god 3-retters middag på hotellet vårt i kveld. Før og etter middagen blir det muligheter for en liten bytur i vesle Newtownmountkennedy hvor hotellet vårt ligger. Byen byr på et lite, men fint utvalg av butikker og også et par puber som det jo er tradisjon for å besøke når man er i Irland.
DAG 3 – lørdag 17. februar
Etter nok en solid irsk frokost på vårt hyggelige hotell, venter lørdagens hageopplevelser. Vi trenger ikke kjøre så langt i dag for hagen til June Blake befinner seg ikke så langt fra hotellet. Kunstneren June Blake har designet en hage som er avbildet og omtalt i flere både irske og internasjonale hageblader og selvsagt har både irsk tv samt BBC vært her og filmet. Hagen, med sine vakre bygg i granitt, er flott gjennom store deler av året, men definitivt også verd et besøk i den tidlige våren siden June er en stor snøklokkeentusiast.
Fra June er det heller ikke lange veien til Hunting Brook Gardens som eies av hennes bror Jim Blake. Han er, om mulig, en enda større snøklokkeentusiast enn sin søster. Vi får en guidet tur gjennom snøklokkehavet, julerosene og de andre tidligblomstrende vekstene av Jim Blake mens vi nyter den vakre utsikten for hagen ligger naturskjønt til med de magiske Wicklow fjellene som kulisse.
Etter dette besøket kjører vi videre til Primrose Hill, Kusymrebakken på godt norsk, som i tillegg til sin vakre hage byr på en vakker historisk villa tegnet av arkitekt James Gandon. I guiden over irske hager står det at «Robin Hall byr på en vårhage av den klassiske sorten som spesielt er verd et besøk i februar». Som vi gleder oss!
Det er jo lørdag og da må det selvsagt også stå litt lørdagsunderholdig på programmet. Vi rekker dog tilbake til hotellet slik at vi får kledd oss om før vi kjører opp til Johnnie Fox’s pub som åpnet sin pub helt tilbake til 1798 og etter sigende skal være den høyest beliggende puben i Irland. I puben skal vi spise en god middag mens vi får med oss et livlig show med karakteristisk River Dance og forhåpentligvis også litt klassisk irsk folkemusikk.
DAG 4 – søndag 18. februar
Vi våkner til vår siste dag på denne grønne øya og nyter en siste tradisjonell irsk frokost før vi sjekker ut av hotellet og setter oss inn i bussen. Vi er imidlertid så heldige å ha fått en sen ettermiddagsavgang tilbake til Norge, noe som gjør at vi rekker nok et hagebesøk før vi returnerer til snøen og vinteren der hjemme.
Powerscourt er en drøm av et slott, som er kåret til et av verdens mest storslåtte palass verd et besøk av reisemagasinet Lonley Planet. Med sin godt over 20 mål stor hage er stedet av det kjente, internasjonale magasinet National Geopgraphic dessuten kåret til den tredje flotteste hagen i hele verden! Stedets historie går helt tilbake til 1200-tallet, men dagens utseende fikk slottet etter en ombygging som stod ferdig i 1741.
Hagen er delt opp i flere rom og byr på en deilig søndagstur i vakker, kultivert natur. En tur bort til fossefallet, som er Irlands største og flotteste, er blant annet et must. De sprekeste og mest gåivrige i gruppen rekker sågar en spasertur inn til Enniskerry som er en av Irlands søsteste landsbyer.
Inne i slottet finnes det en god kafé med lekre lunsjretter, og det finnes også en velassortert butikk her for de som vil kjøpe et minne eller to med hjem.
Alle eventyr har sin slutt og det har også snøklokkeeventyret vårt i Irland. Vi har avgang fra flyplassen i Dublin klokken 1615 og lander i Norge drøye 2 timer senere.
Praktiske opplysninger
Vi flyr direkte med SAS fra Oslo Gardermoen til Dublin med SK4603 den 15. februar klokken 0950 og lander i Dublin klokken 1115.
Vi returnerer med Norwegian fra Dublin til Oslo Gardermoen med DY1363 den 18. februar klokken 1615 og lander på Gardermoen klokken 1925.
Reisens varighet er på totalt 4 dager og byr på 3 overnattinger på godt hotell. Frokost samtlige dager. 3 flotte middager (samtlige dager) og 1 god lunsj er også inkludert. Billett til Riverdance-show på Johnnie Fox’s pub er også inkludert samt samtlige inngangsbilletter til hagene vi besøker.
Vi har egen irsk guide dag 1 som forteller litt om landets historie, og norsk reiseleder fra Linnea Reiser er også med på hele turen og kan svare på ev. hagespørsmål samt andre spørsmål man måtte ha underveis. Vi blir møtt av egne guider i så godt som samtlige hager vi besøker.
Prisen for denne turen med fly tur/retur Gardermoen Dublin, overnatting og måltider samt all transport og samtlige inngangsbilletter til severdighetene vi besøker samt billett og middag til Riverdance-show lørdag kveld, er kr 15.500 i delt dobbeltrom. Enkeltromstillegget er kr 3.000.
Vi tar forbehold om at det kan tilkomme valutatillegg hvis den norske kronen skulle svekke seg betydelig mot Euro.
Vi tar forbehold mot endringer i programmet som vi selv ikke rår over.
Vi gleder oss til å ønske årets første vårtegn velkommen på eviggrønne Irland sammen med deg!
Ved bestilling av reise:
Vennligs send en epost til bestilling@linneareiser.no med følgende informasjon:
Fullt navn (VIKTIG! eksakt samme navn som i ditt pass), Adresse, Telefonnummer og E-postadresse.
Du må også gi beskjed om du ønsker enkelt eller dobbeltrom samt oppgi hvem du eventuelt skal dele rom med.
Oppgi om du har noen diettkrav.
Etter at vi har mottatt din bestilling, sendes krav om første delbetaling pålydende kroner 3.000. Når denne fakturaen er betalt, anses bestillingen som bindende. Resterende sum forfaller til betaling senest 65 dager før avreise.
Registrerer du din mailadresse vil vi sende deg nyhetsbrev med informasjon om aktuelle hageturer.
Om du ikke mottar nyhetsbrevet etter påmelding, sjekk din søppelpost / spamfilter.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Les mer