Hageidyller hos "söta bror"

24.08 - 27.08.22 / 4 dager

Majestetiske slottshager, private hageoaser storslått natur og svenske småbyidyller i Bohuslän, Halland og Skåne.

I likhet med engelskmennene har svenskene en lang tradisjon for hagekultur. Vårt naboland byr faktisk på et imponerende antall hager i verdensklasse som få nordmenn egentlig kjenner særlig godt til. I løpet av 4 dager (3 overnattinger) besøker vi imponerende hageanlegg i Sveriges sørlige og vestlige deler, blant annet hagen som er kåret til Europas vakreste hage, og vi bor idyllisk til ved havet i naturreservatet Kullaberg nordvest i Skåne. Bli med på en sensommertur til «söta bror» som byr på «fika» mellom blomstrende rosebusker, fargerike georginer og prangende staudebed.

DAG 1

Vi kjører fra området ved Oslo Sentralstasjon (eksakt avgangssted opplyses det om senere) klokken 0900 slik at de som tar et tidlig morgenfly fra f.eks. Bergen, Trondheim eller Stavanger også har mulighet til å være med på turen.

Vi kjører sørover på gode motorveier og passerer Göteborg, Sveriges nest største by, rundt klokken 1200. Like sør for Göteborg, svinger vi av mot Mölndal hvor vi skal besøke lystslottet Gunnebo som er Sveriges beste eksempel på en slottshage fra 1700-tallet. I kjøkkenhagen dyrkes det frukt, bær og grønnsaker som brukes i den egne restauranten, og det finnes et imponerende nyrenovert oransjeri her med flere kakkelovner som en gang i tiden, den gangen både glødelampen og elektrisiteten var et relativt ukjent begrep, holdt de eksotiske sitrusplantene varme gjennom den kalde svenske vinteren. Gunnebo var et av ytterst få steder i Sverige hvor man på 1700- og 1800-tallet kunne spise sitrusfrukter året rundt!

Etter et par avslappende hagetimer på dette magiske stedet, setter vi oss inn i bussen igjen og fortsetter sørover mot den vesle byen Arild på Kullahalvön, en halvøy som stikker ut i Kattegat og som er kjent for sin storslåtte natur, så storslått at store deler av halvøya er naturreservat.

På vakre Rusthållargården, et personlig og staselig hotell med vakker sjøutsikt og komfortable rom, sjekker vi inn før vi samles til en deilig 3-retters velkomstmiddag.

DAG 2

Den morgenfriske rekker kanskje en svømmetur i Skälderviken, som bukten her kalles, eller en spasertur mellom de idylliske husene,  før det inntas en solid svensk frokost. Landsbyen er full av gamle hus som er nøysomt renovert. Det er ikke for ingenting at byen karakteriseres som en av de vakreste landsbyene i hele Sverige!

Vi kjører fra hotellet i 9-tiden og vårt første stopp er fiskerlandsbyen Mölle, kjent for «synden i Mölle»: Stedet var det første i Norden hvor kvinner og menn ved forrige århundreskifte kunne bade sammen! Også denne landsbyen er ytterst sjarmerende. I bakkene bakenfor den idylliske fiskerhavnen troner elegante sommerhus med vidstrakt utsikt utover havet og over til Danmark.

Vi kjører videre sørover og stopper på Krapperup slott med aner tilbake til 1300-tallet og som ifølge Michelin-guiden regnes som en av Sveriges beste attraksjoner! Vi tar en tur i den flotte hagen innenfor vollgraven som omgir slottet, og får høre at både norske Bjørnstjerne Bjørnson, danske Karen Blixen samt en rekke andre kulturpersonligheter, ved flere tilfeller har ruslet rundt i nettopp denne historiske hagen.

Vi kjører videre gjennom vakkert skånsk landskap til Höganäs hvor vi skal besøke en stillferdig, men spesiell hage: Det er den private hagen til nå avdøde Ulla Molin, den svenske landskapsarkitekten som regnes som et svensk motsvar til britenes store hagedesigner Gertrude Jekyll. Hagen er kanskje liten og enkel i stilen, men betraktes som en juvel av hagedesignere og arkitekter.

Vi fortsetter deretter videre mot Sofiero slott, som er oppkalt etter svenske Kong Oscar II sin første hustru Dronning Sofie. Da parets eldste sønnesønn, den senere Kong Gustav VI Adolf i 1905 giftet seg med britiske prinsesse Margaret av Connaught, et av engelske Dronning Victorias barnebarn, fikk paret Sofiero i bryllupsgave. Paret var svært hageinteresserte og bearbeidet  denne vestvendte skråningen ned mot Øresund til det som en gang i fremtiden, det vil si i 2010, ble kåret til Europas vakreste hage! I hagen vokser det over 500 ulike rhododendronarter med hybrider, som er spesielt vakre i juni. Sensommerbeplantningene med hortensiaer, enorme mengder Dahlia og en rekke stauder, er et minst like imponerende skue.

Etter en kort, men nyttig orientering, får vi god tid til å rusle rundt i parken på egenhånd, og vi spiser også lunsj her på egenhånd.

Dagen avrundes med et besøk hos «Flickorna Lundgren», en vakkert beliggende kafé som i tillegg til sine gode kaker, også er kjent for sine mange vakre blomsterbed. Kong Gustav VI Adolf, den nåværende svenske kongens farfar og kongen som skapte hageanlegget rundt Sofiero, var også en flittig gjest på nettopp denne kaféen som har hold stand i 84 år!

Vi er tilbake på hotellet utpå ettermiddagen og rekker kanskje både et salt bad i Skälderviken og en spasertur i den idylliske landsbyen, før vi samles til kveldens 3-retters middag.

DAG 3

Vi våkner til nok en hagefylt dag i Skåne og spiser en god frokost før vi kjører fra hotellet rundt klokken 0930.

I dag kjører vi over til Bjärehalvön, nabohalvøya til Kullahalvön som vi bor på. På Bjärehalvön skal vi besøke Norrvikens trädgårdar, nok et imponerende hageanlegg i denne hagetette delen av Skandinavia. Norrviken ligger like utenfor Båstad, kjent som Sveriges tennishovedstad og med mange flotte villaer, fritidseiendommer og gode butikker. Det var offisersønnen Rudolf Abelin, som ikke ville gå i farens fotspor, men heller utdannet seg til gartner og hortonom, som anla Norrviken. Her etablerte han en av Nordens største fruktgårder med mer enn 5000 frukttrær, og rundt den staselige villa Ablin ble det plantet sjeldne trær, busker og ikke minst anlagt flotte staudebed som står i sin vakreste flor nå i slutten av august. Den kjente danske hagekunstneren Tage Andersen var i noen år leietaker av stedet, noe som indikerer noe om kvaliteten på stedet. Vi får en guidet omvisning rundt i hagen, og det blir mulighet til å rusle rundt i parken på egenhånd og drikke en kaffekopp i den hyggelige kaféen.

Vi samler gruppen og kjører den knappe kilometeren inn til den idylliske småbyen Båstad, kjent som Sveriges tennishovedstad hvor tennisstjernen Björn Borg startet sin karriere. I Båstad blir det mulig å handle litt samt spise en lett lunsj på egenhånd.

Tidlig ettermiddag kjører vi tilbake mot hotellet vårt gjennom vakker bøkeskog via «italienska vägen» som løper langsmed kysten. Like før vi ankommer Arild og hotellet, gjør vi eventuelt (hvis interesse) et kort stopp på en lokal vingård for å høre litt om vinproduksjonen i denne delen av Sverige som trolig har Skandinavias beste klima for nettopp vindruedyrking.

Vi er tilbake på hotellet tidlig ettermiddag i dag for vi serveres Afternoon tea med klassisk tilbehør som scones, fingersandwicher og kaker. Etter teen kan man enten ta seg en hvil på rommet eller en spasertur inn i det vakre naturreservatet, før vi samles til kveldens 3-retters avslutningsmiddag.

DAG 4

Vi spiser nok en god frokost, sjekker ut av rommene våre og reiser litt tidlig fra hotellet (0830) for vi har en lang vei å kjøre. Vi skal imidlertid gjøre to innholdsrike hagestopp underveis:

Første stopp er Tjolöholm slott i grevskapet Halland, et slott oppført mellom 1898-1904 i engelskinspirert tudorstil. Ekteparet James Fredrik Dickson og Blanche Dickson, begge oppvokst i Storbritannia, hadde tjent seg rike hovedsakelig på import av te til Sverige, men også andre varer fra Asia. De forelsket seg både i hverandre og i det unike landskapet på Sveriges vestkyst, og bestemte seg for å bygge et annerledes og det som den gangen ble betraktet som et ytterst moderne slott: Slottet hadde for eksempel Sveriges første støvsuger! Det var imidlertid Blanche Dickson som måtte sluttføre byggeprosjektet etter ektemannens plutselige død. Blanche Dickson fikk til og med anlagt en egen kirke på stedet, og fikk bygd både en skole samt en hel landsby for arbeiderne på slottet. Landsbyen, som er bevart og tilhører slottsanlegget den dag i dag, byr på små hageidyller som en fin kontrast til den mer stiliserte og storslåtte slottshagen i karakteristisk arts & craft-stil.

Vi fortsetter nordover, passerer Göteborg rundt klokken 1230-1300, før vi gjør en avstikker ut mot de bohuslänske øyene Tjörn og Orust. På en halvøy midt i edelløvskogen mellom de to øyene, troner Sundby Säteri, som er det svenske navnet på en storgård. Det sjarmerende säteriet, som er rødmalt og bygd i tre, eides fra 1635 av norskfødte Margareta Huitfeldt som giftet seg med den danske adelsmannen Thomas Dyre. Sammen slo de seg ned her på Sundby. Ektemannen Thomas dør allerede i 1651, kun 46 år gammel, men Margareta Huitfeldt var en driftig dame som snart ervervet seg mange eiendommer i området: Ved sin død i 1683 var antallet gårder hun eide i Bohuslän hele 600!

Hagen er et godt nordisk eksempel på en «walled garden» og er møysommelig inngjerdet for å beskytte både pryd- og nyttevekster mot sultne rådyr som det finnes mange av i de inntilliggende eikeskogene.

Det er gode muligheter til å spise lunsj her på Sundsby på egenhånd i den hyggelige kaféen, som også har uteservering, og man rekker sågar en titt innom de gode håndverksbutikkene, før vi setter oss inn i bussen igjen og kjører de siste milene tilbake til Norge med Oslo som sluttdestinasjon.

Vi beregner å være tilbake på Oslo S rundt klokken 1800-1900 lørdag 27. august.

Praktiske opplysninger:

24. august : Avgang fra Oslo Sentralstasjon klokken 0900                                                                                                                                                                           27. august :  Retur til Oslo Sentralstasjon ca. klokken 1800

De som skal videre med buss/fly til andre deler av landet har mulighet til å rekke de siste avgangene. Flytoget bruker ca. 20 minutter til Gardermoen fra Oslo S. Vi kan forøvrig tipse om gode hotell i Oslo.

Hotell:

Vi bor på hyggelige og eksklusvie Rusthållargården. Hotellet ligger vakkert til på en liten høyde ovenfor havnen i den idylliske landsbyen Arild. Byen regnes som en av de vakreste landsbyene i Skåne og sågar i hele Sverige

Guide/reiseleder:

Reiseleder fra Linnea Reiser er med på hele turen.

Måltider som er inkludert:

3 x frokost,

3 x 3 retters middag,

1 x Afternoon tea.

Drikke til maten utover vann kjøpes separat og betales av hver deltaker.

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er satt til 1. juli. Erfaringsmessig er det ikke lurt å vente med påmeldingen helt til fristen utløper da turen kan bli utsolgt.

Etter at påmeldingen er registrert sender vi en bekreftelse. Etter påmeldingsfristen sendes faktura med 10 dagers betalingsfrist.

Turen inkluderer:

4 flotte dager med utsøkte hagebesøk i hht. program

Lokal guide i noen av hagene

Samtlige inngangspenger/billetter til hagene/stedene vi besøker

Privat buss med sjåfør fra/til Oslo Sentralstasjon

Overnatting i 3 netter på Rusthållargården Hotell i Skåne

3 x frokostbuffet

3 x 3 retters middag

1 x Afternoon tea

Reiseleder fra Linnea Reiser

Prisen kr 13.950 er beregnet ut fra 30 personer og i delt dobbeltrom. Enkeltromstillegg for samtlige 3 netter er kr 1200. Tillegg for dobbeltrom med egen balkong og garantert sjøutsikt er kr 1000 per rom (kun mulig å reservere for dobbeltrom og begrenset antall).

Vi tar forbehold om programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over. Noen av hagebesøkene kan også bli erstattet av andre tilsvarende hager grunnet forhold vi ikke råder over. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.

Turen er utsolgt! Ønsker du å stå på venteliste kontakt: arild@linneareiser.no

Ved bestilling oppgi ditt navn, din adresse og ditt telefonnummer til Arild@linneareiser.no

Husk å melde fra om du ønsker dobbeltrom eller enkeltrom og hvem du i så fall skal dele dobbeltrom med. Gi også beskjed om eventuelle matallergier. Ønsker du hotellrom med sjøutsikt og balkong (mot pristillegg), må du også gi beskjed om dette.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer