Drømmehager øst for Oslofjorden

28.06 - 29.06.23 / 2 dager

Havlystparken; Petter Olsens imponerende hageanlegg like ved trehusidyllen Hvitsten, prestegårdshage i Spydeberg, barokkhagen til Torderød gård, den historiske gamlebyen i Fredrikstad kombinert med privat hageprakt: Alt samlet på Norges solside øst for Oslofjorden.

Det myke, bølgende åkerlandskapet og det varme sommerklimaet mellom Oslofjorden og svenskegrensen, har gitt grunnlag for noen fantastiske hager. I løpet av to begivenhetsrike dager besøker vi flere både private og mer offentlige hageanlegg man knapt kunne tro ligger i Norge. Hovedattraksjonen er nok Havlystparken til Ramme gård; en praktfull og imponerende hageoase mange mener ikke bare er Norges, men kanskje også Nordens flotteste private hageanlegg. 

DAG 1

Vi samles i bussen vår som står parkert like utenfor Oslo Sentralstasjon og kjører sørøstover. Etter et par-tre mil er bussen nærmest pakket inn av store bølgende kornfelt så langt øyet kan se. Her og der dukker det kanskje opp noen røde kornvalmuer eller blå kornblomster mellom de fremdeles grønne kornaksene.

Midt i dette svaiende matkammeret troner Spydeberg prestegård som spilte en viktig rolle i 1814: Det var her regent Christian Frederik holdt statsråd, senere kalt Spydebergstatsrådet, som ble utgangspunktet for unionstraktaten med Sverige.

Prestegården var alt på 1700-tallet viden kjent for sin hage den gangen den både meteorologi- og hageinteresserte sognepresten Jacob Nicolai Wilse huserte. Wilse lagde sirlige tegninger og grundige opptegnelser av alle plantene som ble dyrket. I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 ble hagen gjenskapt nettopp takket være tegninger og notater fra sogneprest Wilse. Prestegårdshagen, som høytidelig ble gjenåpnet av kronprinsparet i 2014, ble også kåret til Årets grønne park i 2017!

Turen går deretter videre sørvestover i retning fjorden med fokus på Jeløya, en halvøy som stikker ut i Oslofjorden og med et parkaktig landskap som gjør at man brått føler seg forflyttet til Skåne eller Danmark. Jeløya er full av flotte storgårder, mange har sikkert sett bilde av det søte slottet Refsnes gods eller elegante Alby gård hvor kjente Galleri F15 holder til. Selv har vi fokus på nyrenoverte Torderød gård bygd som lystgård og landsted i 1760 for den skotskættede rederen og handselsmannen David Chrystie og hans familie. Torderød byr på en unik barokkhage som er tilbakeført til tegningene på et kart over hagen fra 1836. Vi får en omvisning i den historiske hagen, og vi serveres en deilig lunsj inne i de elegante, herskapelige stuene.

Etter lunsjen ruller vi sørover til gamlebyen i Fredrikstad; Nord-Europas best bevarte festningsby grunnlagt i 1567. Vi får en guidet omvisning i den historiske bykjernen omgitt av festningsanlegg og vollgraver og fylt med historiske bygg og staselige løvtrær med flere hundre år gamle røtter. Vi får sågar med oss et kort hagebesøk i renessansehagen på den vesle øya Isegran som vi seiler over til, før vi kjører nordover igjen i retning Ramme gård utenfor Hvitsten hvor vi skal overnatte på Ramme Fjordhotell.

Vel fremme på Ramme sjekker vi inn og pakker ut før vi klokken 1930 møtes til felles middag primært laget av økologiske råvarer fra gården.

Under oppholdet på Ramme er det også mulig å spasere den korte veien ned til idylliske Hvitsten med sine hvitmalte skipperhus, samt ev. se Edvard Munch sitt hus: Hvitsten var stedet hvor verdenskunstneren tilbrakte mye tid og malte flere av sine kjente malerier.

I Hvitsten ligger også Norges kanskje søteste sandstrand for den som vil ta et kvelds- eller morgenbad. Det er jo sommer!

DAG 2

Etter en god frokost og kanskje en liten spasertur på egenhånd, samles vi til felles omvisning i den vakre Havlystparken. I løpet av et par snaue timers omvisning gjennom hageoasen i forkant av den solgule villaen til skipsredersønnen og Edvard Munch samleren Petter Olsen, opplever vi vannfall, fontener, skulpturer, lysthus, oransjeri, pergolaer og ikke minst spennende vekster; mange vokser knapt i andre norske hager!

Fulle av vakre hageinntrykk, samles vi i bussen og kjører deretter mot Drøbak, karakterisert som Norges nordligste sørlandsby. Her blir det litt tid til å rusle rundt på egenhånd for å spise lunsj i en av byens mange kafeer, men kanskje også for å handle litt? Byen har et særdeles godt utvalg av fine håndverksbutikker i søte, sjarmerende hus. Det er også et hyggelig torg her med boder som selger alt fra hjemmelaget syltetøy til antikviteter! Og den som ikke vil handle, kan i stedet ta en titt over stakittgjerdene for å studere de mange små byhagene.

Etter lunsj samles gruppen utenfor Drøbak kirke fra 1776. Fra kirken spaserer vi et par hundre meter opp i høyden til en staselig villa reist i Drøbak i 1920, men som har aner tilbake til 1700-tallet: Villaen stod tidligere i Stavern på vestsiden av Oslofjorden, men ble stokk for stokk flyttet til Drøbak. Gjenbrukstanken var definitivt til stede også for 100 år siden! I den flere mål store privateide hagen som omgir villaen, guides vi rundt av hagens egen gartner som forteller om de mange spennende vekstene som dyrkes i denne solrike vestvendte skråningen over Oslofjorden. Er vi heldige, er også den hageinteresserte eieren hjemme.

Etter dette siste hagebesøket samles vi i bussen og kjører mot Oslo via Krukkegården i Ås; en butikk det går gjetord om i store deler av hage-Norge: I dette uvanlige «hagesenteret», drevet av et entusiastisk ektepar, finnes det en samling hageskulpturer, krukker, smijernsporter, utebenker, osv. som man ellers må til Italia eller Frankrike for å finne maken til. Uansett er Krukkegården en oase av inspirasjon man kan bruke i egen hage der hjemme.

Deretter går turen tilbake til Oslo Sentralbanestasjon hvor vi satser på å være litt før klokken 1800. Fra Oslo S er det god korrespondanse med tog og buss til andre deler av landet. Flytoget til Gardermoen går også herfra for de som skal videre med fly. 

Praktiske opplysninger:

28. juni: Avgang fra Oslo Sentralstasjon klokken 0900                                                                                                                                                                                  29. juni :  Retur til Oslo Sentralstasjon ca. klokken 1800

De som skal videre med buss/fly til andre deler av landet har mulighet til å rekke de siste avgangene. Flytoget bruker ca. 20 minutter til Gardermoen fra Oslo S. Vi kan forøvrig tipse om gode hotell i Oslo.

Hotell:

Vi bor på sjarmerende og eksklusive Ramme Fjordhotell som ligger midt i Petter Olsen sitt eventyrrike med vakre bygninger, et rikt dyreliv og ikke minst omgitt av en imponerende frodighet. Badebyidyllen Hvitsten ligger kun en spasertur unna. 

Guide/reiseleder:

Reiseleder fra Linnea Reiser er med på hele turen.

Måltider som er inkludert:

1 x frokost,

1 x 2 retters middag av økologiske råvarer,

1 x lunsj.

Eventuelt kaffe/te og ev. kake ved hagebesøk. 

Drikke til maten utover vann kjøpes separat og betales av hver deltaker.

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er satt til 14. april. Erfaringsmessig er det ikke lurt å vente med påmeldingen helt til fristen utløper da turen kan bli utsolgt.

Like etter bestilling får du en bestillingsbekreftelse. Selve reisen skal være betalt i sin helhet senest 35 dager før reisen finner sted. Ingen registrert innbetaling etter betalingsfrist betyr at plassen fristilles og din bestilling ikke lenger er gyldig.

Turen inkluderer:

2 flotte dager med utsøkte hagebesøk i hht. program

Lokal guide i noen av hagene

Samtlige inngangspenger/billetter til hagene/stedene vi besøker

Privat buss med sjåfør fra/til Oslo Sentralstasjon

Overnatting i 1 natt på Ramme Fjordhotell like ved Hvitsten

1 x frokostbuffet

1 x 2 retters middag av økologiske råvarer

1 x lunsj

Ev. kaffe/te og en kakebit ved enkelte hagebesøk

Reiseleder fra Linnea Reiser

Prisen kr 5.950 er beregnet ut fra 30 personer og i delt dobbeltrom. Enkeltromstillegg  er kr 600.

Vi tar forbehold om programjusteringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over. Noen av hagebesøkene kan også bli erstattet av andre tilsvarende hager grunnet forhold vi ikke råder over. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.

Ønsker du å bli med på turen sender du en mail til bestilling@linneareiser.no

Ved bestilling oppgi ditt navn, din adresse og ditt telefonnummer til bestilling@linneareiser.no

Husk å melde fra om du ønsker dobbeltrom eller enkeltrom og hvem du i så fall skal dele dobbeltrom med. Gi også beskjed om eventuelle matallergier. 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer