Løkblomstring og den belgiske kongefamiliens private oransjeri

25.04 - 29.04.2024 / 5 dager

Bli med til Belgia i slutten av april og opplev kontinental hagekultur, fargerike blomsterbed, unike kunst- og matopplevelser, historiske byer, samt 250 kirsebærtrær i blomst i Europas største japanske hageanlegg.

Belgia får de fleste til å tenke på Europas hovedstad Brussel, sjokolade, øl, Hercule Poirot til Agatha Christie og kanskje tegneseriefiguren Tin Tin, men Belgia er også et av Europas store hageland med fantastiske parker såvel som private hager. Hageuttrykket er som landet selv en spennende miks mellom hollandsk, fransk og engelsk hagestil, og det milde klimaet gjør at det meste trives her, også vekster mange av oss finner litt eksotiske.

25. – 29. april når vårblomstringen i Belgia er på sitt beste og flotteste, besøker vi denne spennende hagenasjonen. Vårblomstringen ligger gjerne 3-4 uker foran oss i Norge så forvent å se mye løkblomstring i form av tulipaner, narsisser, hyasinter, Allium, Fritillaria, osv. En av dagene besøker vi også planteutstillingen Floralia som i mars og april arrangeres i den enorme hagen rundt slottet Groot Bijgaarden og er et belgisk motsvar til Keukenhof i Nederland. Her får vi oppleve gigantiske blomsterbed og sågar blomsterenger med løkblomster i alle regnbuens farger.

Prikken over i-en for turen er at vi har vært så heldige å få billetter til den belgiske kongefamiliens private drivhusområde i Laken like i utkanten av Brussel. The Royal Greenhouses of Laken utgjør faktisk en hel drivhusby (!) og de kongelige drivhusene åpnes kun opp for publikum i et par uker hver vår med oransjerier fylt av alle mulige eksotiske planter: Det finnes egne drivhusområder som er tilegnet en av Europas største samlinger av pelargonia samt drivhus med egne samlinger av kamelia, fuksia, azalea, osv. Det er stor rift om disse billettene da antallet er begrenset, men Linnea Reiser har altså klart å få fatt i et antall billetter til det som av mange karakteriseres som en av Europas mest eksklusive hageopplevelser.

Vi bor like i utkanten (gåavstand) av Mechelen, en vakker by i den flamske delen av Belgia. Denne historiske byen med rundt 90.000 innbyggere, en by vi kommer til å lære godt å kjenne gjennom oppholdet her, er sentralt plassert både i forhold til hovedstaden Brussel, som vi besøker, samt idylliske Brugge oppe ved kysten, en by vi også besøker en av dagene. Og når vi besøker den japanske hagen i Hasselt, som er Europas største av sitt slag, står forhåpentligvis hagens mer enn 250 kirsebærtrær i full blomst. Snakk om fargerik tjuvstart på våren før våren for alvor kommer i gang der hjemme!

 

DAG-TIL-DAG-PROGRAM

DAG 1, 25. april

Flyet har tidlig avgang fra Oslo Gardermoen (klokken 0820) og dermed får vi også mest mulig utav dagen. Det betyr at flyet vårt lander i Brussel alt klokken 1015. Vi henter bagasjen, møter vår guide og går til bussen for å kjøre til turens første opplevelser:  

The Royal Greenhouse in Laken, de kongelige drivhusene i Laken, består av en samling vakre oransjerier i Art Nouveau stil som ble reist i regi av Kong Leopold II.  Drivhuskomplekset eies og driftes den dag i dag av den belgiske kongefamilien. Noen få uker hver vår åpner drivhusene dørene og vi har vært så heldige å få billetter til disse nærmest palassaktige glassbyggene fulle av store samlinger av kamelia, pelargonia, fuksia, asalea, hortensia, osv., men også mer eksotiske palmer og vekster som trivdes i den tidligere kolonien belgisk Kongo. Mellom oransjeribygningene finnes det også et parkanlegg med blant annet en del Rhododendron som trolig er i full blomst akkurat når vi besøker Laken.  

Etter runden i det som nærmest må karakteriseres som verdens største og frodigste drivhusby, drar vi inn til den belgiske hovedstaden Brussel som jo også er Europas hovedstad, iallfall for landene i EU. Vi får en guidet omvisning i den belgiske hovedstaden både i buss og til fots, og vi får tid til lunsj og litt shopping på egenhånd, kanskje på kjente og elegante Grand-Place, før gruppen samles og vi kjører til vårt hotell i byen Mechelen i den flamske delen av Belgia. Her skal vi overnatte samtlige 4 netter.

Vi sjekker inn og får litt egentid på hotellet til å slappe av og kanskje ta en dusj, før vi tar den korte spaserturen inn til vakre og bilfrie Mechelen sentrum. Vi får en kort guidet rundtur i Mechelen slik at vi lærer byen vi bor i nærmere å kjenne, før vi spiser felles 3-retters velkomstmiddag på en god restaurant i denne fredelige byen med rundt 90.000 innbyggere.

DAG 2, 26. april

Dagen starter med felles frokostbuffet før vi møtes i bussen til spennende hageopplevelser:

Har du drømt om å reise til Japan og oppleve japansk hagekultur, men ikke gjort det enda? Fortvil ikke! Den største (25 mål!) og flotteste japanske hagen i Europa befinner seg nemlig i Belgia like utenfor den vesle byen Hasselt. Hagen ble gitt i gave til Hasselt av den japanske vennskapsbyen Itami og presenterer et hageanlegg i tradisjonell japansk hagestil fra 1600-tallet, alt bygd opp av japanske gartnere! Forhåpentligvis står hagens 250 (!) kirsebærtrær i full blomst når vi besøker hagen. Vi får en guidet omvisning, men også tid til å oppleve hagen på egen hånd. Kanskje frister det å avrunde besøket med å drikke te i tehuset for et tehus inngår i de fleste japanske hager.

Vi gjør et stopp for lunsj på egenhånd i sjarmerende Hasselt, før vi kjører videre til slottet Heks i provinsen Limburg:

Slottet Heks (Hex) ble bygd i 1770 for Franz Karl, greve av Velbrück. Greven var en lidenskapelig naturmann og et engasjert hagemenneske og skapte et imponerende hageanlegg rundt slottet med blant annet en stor kjøkkenhagedel, en rosehage og en eksotisk kinesisk hagedel, såkalte kineserier var nemlig høyeste mote i Europa på slutten av 1700-tallet. Senere kom det også til en stor landskapshage inspirert av engelsk hagekultur. Dette var faktisk den første engelskinspirerte landskapshagen på det europeiske kontinentet! Vi skulle gjerne vært her når de 250 sortene med roser blomstrer, men hagen er et syn også om våren med sin flotte hagelayout og sine mange blomstrende løker og vårblomstrende busker. Slottet er privateid og det er nokså unikt at vi har klart å få til et besøk her!

Vi er tilbake på hotellet utpå ettermiddagen og også i kveld spaserer vi sammen inn til sentrum av Mechelen hvor vi spiser felles 3-retters middag på en hyggelig restaurant.

DAG 3, 27. april

Vi inntar vår velassorterte frokostbuffet i hotellets restaurant, før vi samles i bussen for nye belgiske hageopplevelser:

Belgia er full av vakre, historisk interessante byer med velbevarte bykjerner og Leuven er intet unntak. Leuven, som er dagens første stopp, er en vakker by med aner helt tilbake til 800-tallet! Arkitektonisk er Leuven blant annet kjent for sitt imponerende rådhus bygd på 1400-tallet.

Leuven er videre kjent for sin botaniske hage fra 1738 med fokus på medisinplanter, den første av sitt slag i Belgia. Leuven er generelt kjent for sin hagekultur og vi får en guidet rundtur i byen hvor vi gjør hele 7 korte hagerelaterte stopp inkludert stopp i den botaniske hagen. Her venter det mange frodige og overraskende opplevelser!

Etter hagerundturen blir det tid til en lett lunsj på egenhånd, Leuven er full av vakre plasser med fine uteserveringer hvis solen skinner, før gruppen samles og kjører videre til Meise for å besøke The Meise Botanic Garden, Meise botaniske hage:

Den botaniske hagen i Meise er en av Europas største botaniske hager og kjemper blant annet med den botaniske hagen i Kew om tronen som den mest imponerende botaniske hagen i Europa: Det enorme hageanlegget byr på 18.000 ulike arter og hele 4 millioner sorter. Utrolige 6 % av verdens kjente planter er faktisk representert her! Hagen byr både på vekstsamlinger i plantehus, men også vårgrønne løvskogspartier hvor mye rhododendron, asalea, magnolia og kornell er i full blomst akkurat når vi besøker hagen.

Mette av inntrykk er vi tilbake på vårt hotell utpå ettermiddagen. Kvelden i dag er til egen disposisjon. De fleste velger nok å spasere den korte veien inn til Mechelen by kanskje for å handle litt i de kveldsåpne butikkene og spise middag på egen hånd. Uansett vil reiseleder samle de i gruppen som ønsker å spasere sammen inn til den bilfrie bykjernen for å spise middag sammen på et godt sted.

DAG 4, 28. april

Vi spiser frokost før vi samles i bussen til en dag med fokus på både kunst og ikke minst løkblomstring!

David van Buuren var en velstående bankier som i utkanten av Brussel fikk bygd et Art Deco inspirert hus i 1928. Huset er et klassisk eksempel på Art Deco stilen og inne bys det på en unik samling både møbler og kunstverk fra denne håndverksmessig interessante tidsepoken. David van Buuren var også en lidenskapelig kunstsamler og det store huset er også et slags kunstmuseum som byr på en rekke kunstverk helt fra områdets kunstgullalder på 1500- og 1600-tallet og frem til midten av 1900-tallet.

Davids kone Alice van Buuren, var veldig hageinteressert og stedet frister også med et unikt hageanlegg, også det inspirert av Art Deco-stilen. Hagen byr på mange flotte bed, en forseggjort hagelabyrint samt en hjertehage hvor buksbommen er beskåret i vakkert hjertemønster og mange av bedene også er hjerteformede.

Etter dette besøket kjører vi videre til Floralia; et årlig fargesprakende løkblomstarrangement og et slags belgisk motsvar til Keukenhof i Nederland. I slottsparken som omgir slottet Groot-Bijgaarden, bygd i karakteristisk flamsk renessansestil på 1100-tallet, legges det hver vår ned over 1 million blomsterløk! Blomsterløkene plantes både i utallige fargekoordinerte bed, men enda mer imponerende er kanskje de «ville» engbeplantningen av løkvekster i alle regnbuens farger stedvis under staselige, gamle løvtrær og stedvis på åpne sletter i den 140 mål store parken. Spesielt tulipanene, det legges ned mer enn 400 ulike sorter og flere hundre tusen tulipanløk hver høst, vil stå i full blomst når vi besøker Floralia.

Etter en kort orientering, går vi primært rundt i parken på egenhånd. Det finnes også et par hyggelige kaféer her hvor man kan få seg en kopp kaffe/te og kanskje en matbit for å fordøye alle de herlige fargeinntrykkene.

Vi er tilbake på hotellet utpå ettermiddagen og utpå kvelden spiser vi en velsmakende 3-retters avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant inne i Mechelen sentrum.

DAG 5, 29. april

I dag må vi sjekke ut av vårt fine hotell, men bagasjen står trygt på bussen for dagen byr på nye belgiske hageopplevelser. Flyet vårt mot Gardermoen avgår nemlig først klokken 1900:

I dag beveger vi oss nordover mot kysten og gjør et stopp utenfor den vesle byen Damme. Vi befinner oss brått i et fascinerende kystlandskap kjent for sine mange bøyde alléer som etter utallige stormer gjennom århundrenes løp tydelig er formet av vinden fra Nordsjøen. Dagens første stopp er Oostkerke, et lite eventyrslott med røtter tilbake til 1300-tallet. Det var amerikanske Allison Campbell-Roebling som sammen med sin belgiske mann, greven Joseph van der Elst, fikk renovert det nedslitte familieslottet like før og etter andre verdenskrig. Samtidig ble også slottshagen renovert med tydelig påvirkning fra stilen til den engelske hagedesigneren Gertrude Jekyll. Staudebedene i hagen er designet av den nederlandske landskapsarkitekten Mien Ruys, en arkitekt spesielt kjent for sin evne til å inkludere det omkringliggende kulturlandskapet. Slottet er fremdeles bebodd av familien van der Elst, og forhåpentligvis guides vi rundt av greven selv for han er en lidenskapelig hagemann som liker å fortelle og vise rundt blant grønnsværet.

Etter hagebesøket kjører vi inn til havnebyen Brugge kjent som en av Europas vakreste havnebyer: I middelalderen var Brugge den ledende handelsbyen i Nederlandene, som i sin tid inkluderte både nåværende Nederland, Belgia, deler av Luxemburg, deler av Nord-Tyskland og østlige deler av Nord-Frankrike. Brugge har også vært hansaby, noe bebyggelsen stedvis bærer preg av. Vi skal primært konsentrere oss om den middelalderske gamlebyen som står på UNESCO’s verdensarvliste. Etter en guidet omvisning, blir det tid til å rusle litt rundt på egenhånd blant annet for å spise lunsj, men kanskje også for å kjøpe et lite minne med hjem. Det finnes mange spesialbutikker i gamlebyen her i Brugge.

Vi avrunder vår Belgiatur med et besøk i den private hagen til Chris Ghyselen, en av Belgias mest kjente nålevende landskapsarkitekter. Her kan vi se og studere hans hagedesign i praksis. Hagen er full av spennende planter og plantekombinasjoner, men også en rekke kreative ideer og spennende påfunn. Vi serveres te og kaffe og en kakebit før vi nok litt motvillig setter oss inn i bussen og kjører til flyplassen utenfor Brussel hvor vi vil være rundt klokken 1700 for vår avgang mot Gardermoen og Oslo klokken 1900.

Vi lander på Gardermoen klokken 2050 fulle av ny hageinspirasjon etter noen givende dager i et fascinerende og vårblomstrende Belgia.

Praktiske opplysninger

Vi flyr med SAS fra Oslo (Gardermoen) torsdag 25. april klokken 0820 og ankommer Brussel i Belgia klokken 1015.

Vi returnerer fra Brussel med SAS mandag 29. april klokken 1900 og lander i Oslo (Gardermoen) klokken 2050.                                                                                                                                                                                             

Turen er på 5 dager og med totalt 4 overnattinger. Vi overnatter samtlige netter på B&B Hotel Mechelen like i utkanten av Mechelen (gåavstand til gamlebyen). 4 frokoster, 3 x 3-retters middager med 1 glass vin/alkoholfritt, og 1 x kaffe/te og kake inngår. 

Turen inkluderer flyreise tur/retur Oslo-Brussel (tilslutning fra andre byer i Norge kan være mulig, sjekk ev. muligheten ved å maile oss), 4 hotellovernattinger på godt hotell, 4 frokoster, 3 felles 3-retters middager på gode restauranter i Mechelen med 1 glass vin/ev. alkoholfritt, kaffe/te og kake i en av hagene vi besøker, inngangsbillett til samtlige hager, kulturarrangement og museer vi besøker. Buss fra og til flyplassen og også under hele turen, kunnskapsrik reiseguide samt reiseleder med god hagekunnskap fra Norge.

Prisen for turen er kr 20.500 i delt dobbeltrom. Enkeltromstillegget er kr 3.000.

(Forbehold om ev. endringer i programmet som vi ikke har kontroll over).

Et valutatillegg kan tilkomme hvis den norske kronen skulle synke betydelig i verdi mot Euro. 

HUSK AT VÅRE TURER ER FOR AKTIVE VOKSNE OG INNBÆRER AV OG TIL EN DEL GÅING. MAN KAN SELVSAGT NYTE HAGENE/STEDENE VI BESØKER I EGET TEMPO, MEN DA KAN MAN KANSKJE IKKE ALLTID FORVENTE Å FØLGE GRUPPEN. I STEDET FÅR MAN INNVENTE/MØTE GRUPPEN PÅ ET AVTALT STED. 

Ved bestilling av reise:

Vennligs send en epost til bestilling@linneareiser.no  med følgende informasjon:

Fullt navn (VIKTIG! eksakt samme navn som i ditt pass), Adresse, Telefonnummer og E-postadresse.

Du må også gi beskjed om du ønsker enkelt eller dobbeltrom samt oppgi hvem du eventuelt skal dele rom med.

Oppgi om du har noen diettkrav.

Etter at vi har mottatt din bestilling, sendes krav om første delbetaling pålydende kroner 3.000. Når denne fakturaen er betalt, anses bestillingen som bindende. Resterende sum forfaller til betaling senest 65 dager før avreise.  

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer