VÅRE REISER

: +47-91830575 eller +47-92445563 | : post@linneareiser.no | Følg oss på Facebook

LYNGBLOMSTRING OG HØYLANDSHAGER
29. AUGUST - 2. SEPTEMBER 2019

Skottland er eventyrriket vi nordmenn har vært fascinert av i tusenvis av år. Det kuperte landskapet gjør at naturen minner om vår norske, men landskapet er mildere og mer kultivert, noe ikke minst de mange slottene og herregårdene har sørget for.


Der det finnes slott og herregårder, finnes det gjerne staselige hager. Det spesielt interessante med hagene i Skottland for oss nordmenn, er at gartnerne her støter på de samme klimautfordringene vi selv gjør i hagene våre. Det du ser i blomst i en hage i Skottland, kan du trolig med hell også få til å blomstre i Norge.

Skottland er kjent for sin lyngblomstring i rosa, lilla og purpur. Nettopp når lyngblomstringen er på sitt beste og hagene står i sin flotteste sensommerskrud, besøker vi en rekke imponerende hager i og rundt Cairngorms, kjennetegnet som en av verdens vakreste nasjonalparker hvor blant annet Dronning Elisabeth II har sin skotske residens. Kanskje aner vi konturene av henne i det fjerne der hun farter rundt i sin firehjulstrekker gjennom de purpurfargede lyngheiene. Den spreke britiske dronningen er en dyktig sjåfør, og hun tilbringer gjerne dagene i dette området av Skottland nettopp på denne naturskjønne tiden av året.

I tillegg til spennende hagebesøk, skal vi også tilbringe en hel dag hos norske Camilla Fredriksen som møtte kjærligheten i Skottland og har bygd opp en hage rundt en gammel portnerbolig med utsikt mot lakseelven Spey. Camilla vil guide oss rundt i den egne hagen, men vil også få oss til å lage tomatchutney av de mange tomatene hun dyrker eller kanskje koke bjørnebærgelé av bærene vi plukker langs stien som løper langsmed elven. Selvlagde suvenirer det blir ekstra stas å ta med hjem!

«Skottland har vært mitt favorittreisemål i mange år pga. den vakre, varierte naturen, den spennende historien, og ikke minst de nydelige hagene med plantetips man lett kan overføre til hjemlige forhold» – Arild Sandgren, Reiseleder

Reisende fra Stavanger! Ta kontakt for informasjon om direkte fly!


PÅMELDINGSFRIST: Reisen er fulltegnet!DAG TIL DAG PROGRAMDag 1 – torsdag 29. august

Vi lander på flyplassen i Aberdeen hvor vi møter vår guide og vår buss. Etter en drøy halvtime i bussen, gjør vi vårt første stopp. Pitmedden garden – som driftes av National Trust of Scotland som tar vare på eiendommer av spesiell historisk verdi – består blant annet av intrikate buskbomparterrer som omkranser mer enn 30.000 sommerblomster og stauder! Hagen har aner tilbake til 1675 og bygger fremdeles på den originale hagedesignen fra 1700-tallet. I slutten av august er også frukthagen med sine over 200 frukttrær verd et besøk!

Vi begynner nok å bli sultne for vi sto opp tidlig opp. Vi stopper for å innta en tidlig lunsj, kall den gjerne brunsj, i en vakker herregårdsbygning før vi kjører videre vestover i retning nasjonalparken Cairngorms.

Før vi ankommer Aberlour, landsbyen vi skal bo i gjennom hele turen, stopper vi innom et whiskydestilleri for å lære litt om samt smake på de edle dråpene skottene er så kjent for. Tilbake i bussen igjen merker vi snart at vi er i ferd med å komme i den rette skotske stemningen.

Vi ankommer Aberlour, den skotske landsbyen vi skal bo i, utpå ettermiddagen, sjekker inn på hotellet og møtes til felles velkomstmiddag. (L/M)

Dag 2 – fredag 30. august

Etter en solid skotsk frokost, som i tillegg til de sedvanlige eggene, baconbitene og pølsene gjerne også inkluderer den skotske nasjonaldelikatessen haggis, kjører vi mot Gordon Castle med sin spennende walled garden. En walled garden er direkte oversatt en inngjerdet hage. I tillegg til å holde sultne rådyr og hjorter ute, har inngjerdingen en mikroklimatisk funksjon. I le bak de solide veggene, som i Skottland helst ble reist i mur, kan mer eksotiske frukter og bær rekke å bli spisemodne i et litt kjølig klima. Vi studerer de flotte espaljerte fruktrærne og de velfylte grønnsakbedene, før vi kjører videre mot Baxters Highland Village hvor vi kan spise lunsj samt får mulighet til å shoppe litt. Kanskje følger et skotstrutet pledd eller noen pakker smørkjeks med hjem i bagasjen?

Ettermiddagens hagebesøk er Cawdors Gardens. Dette er egentlig ikke bare én hage, men tre hager som hver generasjon eiere har satt sitt eget særpreg på. De tre hagedelene kalles for The Walled Garden, The Flower Garden og The Wild Garden. Den sistnevnte er kanskje spesielt inspirerende i en tid hvor det blir færre pollinerende insekter rundt oss. Gjennom å introdusere flere ville vekster i hagemiljøet, prøver eierne av Cawdors å gjøre noe aktivt med problematikken.

Mette av inntrykk kommer vi tidlig kveld tilbake til vårt hotell i hyggelige Aberlour. Middag i dag er på egenhånd. Det er mulig å spise middag både på hotellet eller på den lokale landsbypuben. Reiseleder samler de som har lyst til å spise sammen. (F)

Dag 3 – lørdag 31. august

Etter nok en solid skotsk frokost, er vi klare for å spasere langs Spey, kjent som en av Skottlands beste lakseelver. Vi krysser elven over en hengebru mens vi sikkert fotograferer de tweedkledde laksefiskerne som står langs elvebredden og tålmodig håper på sprellende middagsmat.

Vi skal imidlertid besøke Camilla Fredriksen. Camilla er opprinnelig fra Sokndal på grensen mellom Rogaland og Agder hvor hun hadde en flott hage, og hun var aktiv i hagelaget der i flere år. Etter å ha møtt kjærligheten i Skottland, tok hun den norske hageentusiasmen med seg og anla sin hage her like i utkanten av nasjonalparken Cairngorms. Den tidligere kjøkkensjefen har naturlig nok hovedfokus på grønnsaker, og vi guides rundt mellom rødmende bær og spiseklare blomkålhoder i gult, hvitt og grønt mens hun øser av sin brede hageerfaring. Etter omvisning på eiendommen og i hagen, blir det tid til felles lunsj som Camilla har tilberedt blant annet med råvarer fra egen kjøkkenhage.

Camilla forteller litt om maten vi spiser, før vi selv skal i gang med å tilberede våre egne suvenirer. Det vi lager, avhenger litt av hva som er spisemodent i hagen akkurat når vi er på besøk. Men Camilla dyrker mange ulike sorter tomater og tomater blir mest sannsynlig en av hovedingrediensene.
Hvis det er noen medfølgende menn (men selvsagt også damer) som heller vil prøve seg på å kaste etter laks i Spey i stedet for å lage mat med råvarer fra Camillas kjøkkenhage, er det mulig at John, samboeren til Camilla, kan ordne dette! Gi i så fall beskjed til oss om dette på forhånd.

Etter matlagningsøkten, blir det tid for ettermiddagskaffe/te og en liten prat med Camilla om grønnsakdyrking generelt og tomater spesielt, før vi rusler langs elven tilbake til hotellet.

Den som er spesielt whiskyinteressert, rekker eventuelt et ettermiddagsbesøk hos Aberlour whiskydestilleri som ligger sentralt i Aberlour og som er kjent for sine utøkte Speyside whiskyer. Et besøk her må imidlertid avtales i forkant og gjøres på egenhånd (destilleriet tar kun imot små grupper). Reiseleder er selvsagt behjelpelig med å få til en avtale for den/de som ønsker det.

Det finnes også noen hyggelige butikker i Aberlour som man kan titte innom på vei tilbake til hotellet, blant annet en velassortert delikatesse med spennende skotske og engelske oster, marmelader, teer og kjeksvarianter.

Middag i kveld blir på egenhånd, enten på hotellet, på den lokale puben eller kanskje på en av restaurantene som Camilla sikkert foreslår. (F/L/ettermiddagskaffe/-te)

Dag 4 – Søndag 1. september

Klokken 0930 kjører vi opp i høyden og inn i selve høylandet til Ballindalloch Castle & Gardens, som har vært i samme families eie siden 1500-tallet. Slottet ser ut som et ekte skotsk eventyrslott. Den parkmessige hagen er omgitt av både elvene Spey og Avon, samt lyngkledde vidder som strekker seg opp mot de mange fjelltoppene man aner i det fjerne. Den litt utsatte og ekstremt naturskjønne plasseringen fikk en besøkende tidlig på 1900-tallet til å utbryte: «Det er skog og vann over alt og det finnes så mange staselige trær her at man for et øyeblikk helt glemmer at hagen faktisk befinner seg i det skotske høylandet (og ikke på varmere breddegrader)».

Vi har god tid på oss til å nyte de mange sensommerblomstrende staudene i denne prakthagen, før vi kjører videre gjennom nasjonalparken Cairngorms og til Aviemore hvor vi skal ta damptoget «The Strathspey Steam Railway» gjennom dette lyngblomstrende landskapet samtidig som vi serveres «tea with a view»: tradisjonell ettermiddagste med kanskje verdens vakreste utsikt. Sandwichene, sconesene og kakene metter godt og fungerer nok derfor som dagens lunsj for de fleste av oss.

Bussen møter oss på endestasjonen, og vi kjører videre til Grantown-on-Spey, kjent som en av de mest idylliske byene oppe i «the Highlands». I sjarmerende Grantown-on-Spey blir det tid til å rusle rundt på egenhånd for å handle litt og se på folk. Vi er midt i the Highlands. Du skal derfor ikke bli overrasket om du ser menn som har skjørt, eller rettere sagt kilt, skottenes nasjonaldrakt, på seg.

Vi er tilbake på hotellet tidlig kveld. Middag blir på egenhånd, men reiseleder samler de som ønsker å spise middag sammen. (F/ Afternoon Tea: Tea with a view)

Dag 5 – mandag 2. september

Vi sjekker ut av hotellet da dette er vår siste dag i vakre Skottland. Vi kjører vestover i retning Aberdeen, men har hele dagen på oss da flyet vårt først avgår sent om ettermiddagen.

Dagens hagebesøk er Crathes gardens. Hagen ligger vakkert til omgitt av bakker og fjell og med utsikt mot frodige dalganger. Hagen er kjent for sine enorme formklipte barlindbusker og hekker, men også sine fargeharmoniske staudebeplantninger. For den ekstra spreke er det også mulig å følge en natursti kantet inn av flere hundre år gamle edelløvtrær, som nå i begynnelsen av september kanskje begynner å innta sine første gylne høstfarger. Hagen og omgivelsene blir et fantastisk sluttbilde å lagre i minnet på vei hjem til Norge igjen.

Etter hagebesøket legger vi turen innom et hyggelig brasseri hvor vi spiser vår avskjedslunsj. Brasseriet ligger vakkert til nær elven Dee. Hvis været er fint rekker vi kanskje en liten spasertur i dette naturskjønne området før vi setter oss inn i bussen og kjører i retning flyplassen.

Vi satser på å ankomme flyplassen like før klokken 1600, i god tid før flyet vårt som avgår 1750. (F/L)


KART SCOTLAND


PRAKTISKE OPPLYSNINGER
Reise:

Vi flyr med SAS til/fra Aberdeen
29. august Oslo-Aberdeen kl. 0845 – 0920
2. september Aberdeen-Stavanger/Oslo kl. 1750 – 2000 / 2050-2140
Reisende fra Stavanger! Ta kontakt for informasjon om direkte fly!

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen (evt. fra Stavanger på hjemturen) bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett noe som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger osv. Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til Aberdeen. Det samme på hjemturen, altså fra Aberdeen og til endelig flyplass.

Hotell:

Vi bor i lille sjarmerende Aberlour midt i den kilometerlange High Street med små landsbybutikker, koselig landsbykirke og torg. Vårt hotell har gode senger og hyggelige rom og forøvrig alt hva vi trenger.

Reiseleder – guide:

Reiseleder fra Linnea Reiser er Arild Sandgren som er med fra Gardermoen. I Aberdeen blir vi møtt av vår lokalkjente skotske guide.

Måltider: (F/M)

Skotsk frokost (4), lunsj (2), middager (1), Afternoon Tea/Tea with a view (1)

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfristen er (Reisen er fulltegnet!),

Etter at påmeldingen er registrert sender vi bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr 3.000/person som betales innen 10 dager.
Restbeløpet forfaller til ca. 5 uker før avreise etter mottatt sluttfaktura fra oss. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir sendt fra oss ca. 14 dager før avreise.


PRIS FOR DENNE INNHOLDSRIKE REISENKr 13.870 i dobbeltrom

Tillegg:
Kr 1.450 i rom brukt alene


OG INKLUDERER:


 • Fly Oslo-Aberdeen-Stavanger/Oslo med SAS (ev. tilslutningsfly bestilles ved påmelding. Pris på forespørsel.)
 • Flyskatt per februar 2019 kr. 780
 • 4 netter i dbl.rom i hyggelig 3* hotell i Aberlour
 • Privat buss og lokal guide som følger med på hele turen
 • Reiseleder fra Linnea Reiser er Arild Sandgren som også vil kunne svare på generelle hagespørsmål underveis
 • Daglig hyggelig program
 • Alle innganger med omvisninger i de ulike hagene/severdighetene
 • Besøk på whiskydestilleri med smaksprøver
 • Tur med damptog gjennom nasjonalparken Cairngorms
 • Måltider: Skotsk frokost (4), lunsj (2), Afternoon Tea (1), middag (1)
 • Håndbagasje 1 x 8 kg
 • Innsjekket bagasje 1 x 23 kg
 • Reservert sete
 • Lokale skatter, mva. osv.
 • All tips til guide og sjåfør


Prisen er beregnet ut fra 20 reisende og valuta per april 2019. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.KLIKK FOR Å MELDE DEG PÅ DENNE REISEN