VÅRE REISER

: +47-91830575 eller +47-92445563 | : post@linneareiser.no | Følg oss på Facebook

KUNST OG RENESSANSEHAGER I FIRENZE OG TOSCANA
10.-15. OKTOBER 2019

Firenze er regionhovedstad i Toscana, et område kjent for sitt bølgende landskap, valmueenger, søyleformede sypressalleer, herskapelige villaer, blomstrende solsikkeåkre og naturlige skjønnhet.


Navnet Firenze kommer av latinske Florentia som betyr «den blomstrende», og Firenze har gjennom tidene blomstret både handelsmessig, men også hagemessig. I middelalderen var byen knutepunktet for europeisk handel og finans og var lenge styrt av Medici-familien, en familie vi kommer til å stifte nærmere bekjentskap med i løpet av turen blant annet fordi familien hadde en stor hageinteresse. Det gjaldt forøvrig de fleste velstående familiene som levde under renessansen i og rundt Firenze. Hage var datidens statussymbol blant de med makt og penger, og noen av verdens fineste hageanlegg ble anlagt i konkurransen om å ha en flottere og mer imponerende hage enn naboen. De italienske renessansehagene var mer enn «bare» vekster, og fungerte også som kunstmuseer under åpen himmel med sine skulpturer og imponerende fontener.

I løpet av seks innholdsrike dager blir vi kjent med noen av de beste og flotteste hagene Firenze og denne delen av Toscana kan by på, men det blir også tid til å nyte god mat som seg hør og bør når man er i Italia, besøk i historiske kirker og verdenskjente kunstmuseer, samt by- og landskapsvandring i særdeles vakre omgivelser. En av dagene tilbringer vi også i Lucca, som med sine trange brosteinsgater og hyggelige plasser regnes som en av de best bevarte byene i Nord-Italia.

«Helt siden jeg som tenåring så filmen A room with a view som bygger på romanen med samme navn av E.M. Forster, har jeg vært besatt av Firenze og vakre Toscana. Jeg har besøkt området flere ganger og blir aldri lei landskapets poetiske skjønnhet.» – Arild Sandgren, Reiseleder

PÅMELDINGSFRIST: Fulltegnet!DAG TIL DAG PROGRAMDag 1 – torsdag, 10. oktober

Vi lander i Firenze rundt lunsjtid, møtes av vår guide som er svensk, men har bodd i Italia i flere tiår, og kjører i retning hotellet.

Vi skal bo i Fiesole, en idyllisk by på høydedragene ovenfor Firenze. Her finnes det en hyggelig eldre bykjerne med gode butikker samt flere spisesteder og restauranter. Hotellet ligger fredelig til, har gode uteplasser og også et svømmebasseng som fortsatt er åpent hvis den italienske høsten er sommerlig og mild, noe den pleier å være. Husk derfor å ta med badetøy!

Vi sjekker inn og installerer oss på rommene, før vi samles og spaserer bort til Villa Medici, en staselig herskaplig villa med en imponerende hage i renessansestil sentralt i Fiesole. Vi beundrer prakthagen til Medici-familien som under renessansen var den rikeste og mest innflytelsesrike familien i distriktet, lukter på de sensommerblomstrende rosene og slapper av på en benk i den fortsatt varmende italienske solen.

Etter hagebesøket, guides vi rundt i det historiske sentrum av «hagebyen» Fiesole for å gjøre oss kjent med byen vi skal bo i under hele oppholdet.

Om kvelden samles vi til felles italiensk velkomstmiddag på hotellet. Er det noe italienerne kan i tillegg til hagekunst, så er det å lage god mat! Så alle blir nok både mette og fornøyde. (M)

Dag 2 – fredag 11. oktober

Det er ikke bare nordmenn som er opptatt av miljøet. Av miljømessige grunner har det blitt stadig vanskeligere å komme inn med både bil og buss til Firenze, så etter en god frokost samler den kunnskapsrike guiden vår gruppe og sammen tar vi lokalbussen for å oppleve Firenze, en av verdens vakreste byer. Det blir sagt at av de 1000 viktigste kunstnerne i løpet av hele 1000-tallet, levde og virket 350 av dem i Firenze! Vi tar en byvandring og passerer Piazza Signora med den verdenskjente Davidstatuen. Vi besøker Ponte Vecchio med sine gullsmedbutikker, og vi passerer utallige palass og historiske kirker. Det blir også tid på egen hånd til å spise lunsj på en av de mange uteserveringene, før vi igjen samles og byvandrer videre.

Et museum man bare må få med seg når man er i Firenze, er verdenskjente Ufizzi-museet proppet med kunsthistoriske skatter i italienske renessansestil. Køene utenfor museet er gjerne timelange, men vi har våre kontakter og har forhåndskjøpt billetter til gruppen slik at vi slipper unødvendig køståing for å komme inn for å nyte kunstskattene.

Utpå ettermiddagen beveger vi oss opp til Bobolihagen som ligger sentralt i byen. Boboli er kanskje en av de viktigste hagene fra renessansen. Utover selve hagen, som på grunn av de mange skulpturene blant formklipte busker og trær kan karakterisere som et Uffizi-museum under åpen himmel, har man også mulighet til å gå inn i Pitti-palasset, Palazzo Pitti, som ble oppført på midten av 1500-tallet og inneholder en rekke kunstskatter verd å beundre.

Vi samles for å ta bussen tilbake til hotellet. Middag i kveld blir på egenhånd, men reiseleder samler de som vil spasere inn til sjarmerende Fiesole for å spise middag sammen på en av restaurantene rundt den lokale piazzaen. De som ønsker å bli værende inne i Firenze for å spise middag der, har selvsagt mulighet til det. (F)

Dag 3 – lørdag 12. oktober

Dagens utflukter står virkelig i hagens tegn. Vi kjører av sted i vår turbuss etter frokost og første hagestopp er Villa Medicea i byen Castello, i sin tid eid av samme familie som eide Villa Medici i Fiesole som vi besøkte på fredag. Hagen ble anlagt på midten av 1500-tallet av hertug Cosimo. Hage var renessansens statussymbol på samme måte som bil eller en båt er det for mange i dag. For hertug Cosimo var det spesielt viktig at hagen skulle symbolisere makt i form av imponerende skulpturer, enorme vannfontener og eksotiske grotter. Hagen står på Unesco sin verdensarvliste, og byr i tillegg til den mer skulpturelle biten, også på en stor samling sitrustrær, noen skal visstnok være over 300 år gamle, samt en fin urtehage. Hagen byr også på flere hundre år gamle eiketrær samt sypresser.

Vårt neste hagemål er Villa Gambereia i byen Settignano. Hagen ligger vakkert til med fantastisk utsikt mot Firenze og dalgangen Valle dell’Arno. Hagen består av store og små beplantninger med både stauder og roser, veltrimmet buksbom og barlind samt noen flotte terrakottakrukker med blant annet velduftende sitrusvekster.

I hyggelige Settignano stopper vi for å spise en god felles lørdagslunsj, og det blir kanskje også tid til å titte litt rundt i byen på egenhånd før vi returnerer til «hagebyen» Fiesole hvor vi har dagens siste besøk.

Villa Peyron al Bosco e Foneluce byr både på en vakker formell hage, samt en stor park som omgis av både skog og olivenlunder, derav navnet, «bosco» betyr jo skog på italiensk. Hagen er anlagt i terrasser som slutter ned mot Firenze. Hagen er spesielt kjent for sine enorme buksbomplanter formet som silhuetter eller buer, men i oktober også av Osmanthus fragrans, en vintergrønn plante i syrinfamilien som om høsten fyller luften med sin nydelige duft fra tunge blomsterklaser.

Middag i kveld blir på egenhånd, men reiseleder samler de som har lyst til å spasere inn til bytorget, piazzaen, for å spise middag sammen på en av de mange restaurantene der. (F/L)

Dag 4 – søndag 13. oktober

Dagen i dag er bokstavelig talt en hviledag og man kan gjøre akkurat hva man selv vil, men vi har selvsagt en rekke gode forslag! For eksempel kan man etter en solid søndagsfrokost spasere inn til hyggelige Fiesole for å se litt i butikkene og kanskje kjøpe noen suvenirer med hjem (butikkene er søndagsåpne i Italia). Kanskje vil man også for andre gang stikke innom hagen som omgir Villa Medici for å bli enda bedre kjent med vekstene og stedet, eller kanskje foretrekker man å ta lokalbussen den korte turen inn til Firenze for å se mer av storbyen og ev. besøke enda et kunstmuseum eller to. Reiseleder og guide gir tips og råd og det er bare å spørre om du har spesielle interesser og personlige ønskemål.

Den som velger å bli på hotellet og kanskje slappe av i noen timer rundt svømmebassenget eller i den hyggelige hotellhagen, kan på ettermiddagen for eksempel besøke klosteret San Francesco som ligger på Fiesoles høyeste punkt (10 minutter å spasere fra hotellet). De eldste klosterdelene er fra 1200-tallet, og hele anlegget består av tre mindre klostre med tilhørende klosterhager samt en kirke med en imponerende samling kunstverk.

En annen mulighet i spaseravstand fra hotellet (30 minutter å spasere), er å besøke den økologisk drevne gården Fattoria di Maiano som i tillegg til sin hyggelige restaurant også har en egen botanisk hage med blant annet nyttevekster som brukes i restaurantkjøkkenet (entré til den botaniske hagen).

Middag i kveld blir på egenhånd, men reiseleder samler de som vil spise sammen til avtalt tidspunkt. (F)

Dag 5 – mandag 14. oktober

Etter frokost kjører vi i retning Lucca. I byen Capannori besøker vi Villa Reale Marlia som ble bygd så tidlig som på 1000-tallet, men fikk sitt nåværende utseende på slutten av 1600-tallet. Stedet har opp gjennom historien hatt besøk av kongeligheter fra flere av Europas kongehus. På begynnelsen av 1900-tallet, ble villaen kjøpt av greveparet Pecci-Blunt som engasjerte en av datidens mest kjente landskapsarkitekter, franskmannen Jacques Greber, til å gi den gamle renessansehagen et mer moderne uttrykk. Hagen er en spennende samling av ulike hagestiler og byr som sedvanlig på både statuer og fontener, i tillegg til en rekke hagevekster.

Etter hagebesøket kjører vi inn til Lucca by hvor det blir tid til litt shopping og lunsj på egenhånd, samt en felles guidet byvandring innenfor de historiske bymurene fra 1500-tallet slik at vi lærer denne historiske, sjarmerende byen bedre å kjenne. Domkirken fra 1200-tallet gjør vi garantert et stopp i. Den er fylt med imponerende malerier av blant annet Tintoretto og Ghirlandaio samt Ilaria del Carettos kjente gravmonument i marmor av Jacopo della Quercia.

På turen tilbake til hotellet stopper vi i Villa Garzoni i Pescia med sin imponerende hage. Stedet var adelsfamilien Garzonis herskapshus på landet og kjente gjester opp gjennom tidene har vært alt fra Napoleon Bonaparte til den daværende kongen av Italia, Viktor Emanuel III. Den tidligere litt neglisjerte hagen har nylig gjennomgått en større renovering slik at den nå fremstår i sin fordums prakt, og byr på en rekke europeiske så vel som tropiske vekster.

Utpå kvelden samles vi for å spise felles avskjedsmiddag på en restaurant inne i hyggelige Fiesole. Restauranten er håndplukket av guiden vår som kjenner godt til byen, og middagen består av mange lekre italienske delikatesser. Nok en gang får vi bekreftet at mat det kan italienerne. (F/M)

Dag 6 – tirsdag 15. oktober

Vi spiser en god frokost før vi sjekker ut av hotellet og kjører i retning flyplassen. Underveis stopper vi i Impruneta, en by kjent for sin terrakottaproduksjon. Rundt hovedtorget, Piazza Buondelmonti, finnes det en rekke butikker som selger vaser, potter og krukker samt mye annet til hagen i terrakotta. Her blir det også mulig å ta seg en kopp kaffe og en liten matbit før vi fortsetter til flyplassen, sjekker inn og tar flyet nordover til Norge igjen. (F)


KART FIRENZE


PRAKTISKE OPPLYSNINGER
Reise:

Vi flyr med Lufthansa til/fra Firenze
10.10.2019 Oslo – München – Firenze kl. 0740-0950 / 1115-1225
15.10.2019 Firenze – München – Oslo kl. 1330-1505 / 1605-1800

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett/bagasje som er viktig dersom det skulle skje noe med flyavganger osv.

Hotell:
Vi bor på høyden over Firenze, i vakre Fiesole, bare 5 kilometer fra Firenze sentrum. Vårt gode 4*-hotell, har 32 rom, klassisk og lunt innredet. Nydelig beliggenhet i rolige, grønne omgivelser med flott utsikt over Firenze.

Guide/reiseleder:

På flyplassen i Firenze blir vi møtt av vår svenske guide som bor og har arbeidet i Italia en årrekke. Reiseleder er Arild Sandgren fra Linnea Reiser som er med fra Gardermoen.

Måltider:

Frokost alle dager. 1 felles lunsj og 2 felles middager. Alle drikker inkludert! Vi spiser på gode restauranter og alle måltider har 3 retter.

Påmelding og betaling:

Påmelding innen: Fulltegnet!
Etter at påmeldingen er registrert, sender vi bekreftelse med faktura pålydende depositumet kr. 3.000/person. Forfall 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling ca. 5 uker før avreise. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt i god tid før avreise.


PRIS FOR DENNE INNHOLDSRIKE REISENKr 17.800 i dobbeltrom

Tillegg:
Kr 2.800 i rom brukt alene


OG INKLUDERER:


 • Fly Oslo-Firenze tur/retur med Lufthansa
 • Flyskatt kr.1.330 per februar 2019
 • Tilslutningsfly bestilles ved påmelding. Pris på forespørsel
 • 5 netter i dbl. rom på 4* hotell i Fiesole
 • Innholdsrikt og hyggelig program
 • Buss/sjåfør og svensktalende guide under hele turen
 • Lokalguide i Firenze og Lucca
 • Reiseleder fra Linnea Reiser er med fra Gardermoen
 • Alle inngangspenger (8) b.la til Uffizi museet, visninger
 • Audiosystem under alle besøk
 • Måltider: inkl. drikke frokost (5), lunsj (1), middag (2)
 • Håndbagasje 1 x 8 kg
 • Innsjekket bagasje 1 x 23 kg
 • Reservert sete
 • Obligatorisk hotellskatt m.m.
 • Tips til guide, sjåfører


Prisen er beregnet ut fra minimum 20 fullt betalende deltagere, valutakurser og kjente avgifter per mai 2019. Vi tar forbehold om pris- og programjusteringer som evt. må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd, herunder flytidsendringer. Det vises for øvrig til våre Generelle Reisebetingelser.KLIKK FOR Å MELDE DEG PÅ DENNE REISEN