VÅRE REISER

: +47-91830575 eller +47-92445563 | : post@linneareiser.no | Følg oss på Facebook

VÅRLIGE HAGEPERLER I EAST ANGLIA
9. - 12. MAI 2019

Igjen tar Tommy oss med til East Anglia. I begynnelsen av mai er plantene på sitt mest frodige og vi kan forvente å se en rekke tidlige stauder, prydbusker og trær i full flor.


Forhåpentligvis treffer vi tulipanblomstringen og kan nyte synet av frukttrær i blomst i flere av hagene. East Anglia er det tørreste området i Storbritannia, likevel er hagene frodige og vi kan lære mangt av å velge riktig plante for rett sted.

En av hovedattraksjonene på turen er livsverket og den fantastiske hagen til Beth Chatto. Her får vi oppleve en fantastisk planterik hage som er bygget opp med vekster for forskjellige «problemområdet i hagen», tørre, skyggefulle og fuktige plasser. Forrige gang vi besøkte denne hagen var tilbakemeldingen fra gjestene «den fineste hagen jeg har besøkt».

East Anglia ligger nordøst for London. Ullhandel var på 1200-tallet en viktig næring og den har satt sitt preg på området. De fikk aldri bygd nok praktfulle storgårder og hus i Tudor-stil noe vi ser i Levenham, som betraktes som en av Englands mest idyllisk og velbevarte småbyer.

Vi bor i Bury St. Edmunds, en hyggelig markedsby og en historisk juvel i Suffolks krone. Byen har i løpet av årtusenene sett tragedier, drama og storhet noe arkitekturen viser. Klosteret Bury St Edmunds Abbey, som nå ligger i ruiner, ligger nær byens sentrum. Vårt hotell ligger like over gaten for Abbey Gardens.

Reiseleder er Tommy Tønsberg. Gartner, forfatter og foredragsholder, både i Norge og i utlandet. Driver også nettbutikken GardenLiving.no. Han har tidligere jobbet mange år i Det norske hageselskap og driver nå en liten staudeplanteskole nord for Oslo. Har skrevet seks hagebøker og har en stor besøkshage på småbruket i Nannestad. Vi tilbringer mye tid sammen både i hager og i bussen og Tommy vil fortelle og svare på spørsmål. I tillegg vil vår kyndige guide Ingrid holde orden på tiden slik at vi rekker alle våre interessante besøk, forteller om område vi er i og litt av hvert annet som er av interesse.

PÅMELDINGSFRIST: Fullbooket!
DAG TIL DAG PROGRAMDag 1 – torsdag 9. mai

Vi ankommer Heathrow og blir møtt av vår guide Ingrid som skal være med oss på turen. Herfra går turen til det staselige Chenies Manor hvor vi skal se det interessante huset og hagen og få servert lunsj.

Chenies Manor er et herskapshus fra Tudortiden, og hagen er spennende med sine formklipte hekker og frodige blomsterbed. I mai står tulipanene og tidlige stauder i flor og epletrærne i den gamle kjøkkenhagen blomstrer. Her finner vi mange hagerom som det blir mulighet for å utforske på egen hånd.
Etter lunsj går turen videre til Wyken Hall Gardens. Hagen omslutter et gammel Elizabetansk hus, og også denne hagen er delt opp i flere hagerom, blant annet en knutehage, labyrint, rosehage og woodlandhage.

Etter dagens andre hagebesøk setter vi kurs mot Bury St Edmunds hvor vi skal bo under oppholdet. Vi spiser middag sammen på hotellet. (L/M)

Dag 2 – fredag 10 mai

Etter en deilig frokost er vi klare og dagens første besøk er i Helmingham Hall Gardens. Det vakre herskapshuset Helmingham Hall ligger som en rød murstein omgitt av den flotte vollgraven. Hagen rundt er utviklet av flere generasjoner av Tollemache slekten som har satt sitt preg på hagen og de forskjellige hagerommene. Hagedesigner Xa Tollemache skal ha mest av æren for at hagen er som den er i dag. Også denne hagen består av flere hagerom med forskjellig stil. Parterren har bed omgitt av formklipte prydbusker og hekker, vi får se Rosehagen, Knutehagen og flere forskjellige blomsterbed.

Fra Helmingham går turen til sjarmerende Lavenham med sine vakre bindingsverkshus. Vi spiser felles lunsj på legendariske The Swan Hotel.

Levenham sies å være den mest perfekte av alle engelske småbyer med over 300 verneverdige bygninger! Vi har god tid til å se oss om i denne skatteskisten av svarte og hvite bindingsverkshus og gater som har ligget nærmest uendret siden middelalderen.

Dagens siste hagebesøk er den planterike Fuller’s Mill Garden. Hagen ble skapt av Bernard Tickner og hans norske kone Bess. Hagen ligger ved elven Lark og flere steder kan vi krysse elven for å komme til de forskjellige hagerommene. Dette er en plantesamlerhage med en mye mer naturlig utforming enn hagene vi har sett tidligere.
Kveldens middag spiser vi sammen på hotellet. (F/L/M)

Dag 3 – lørdag 11 mai

Vi starter dagen med en god engelsk frokost. Dagens første hagebesøk er i verdenskjente Beth Chatto gardens. Hagen ble startet av Beth og mannen Andrew i 1960. Hele konseptet for hagen ble å skape en hage på et sted hvor de fleste andre ville gitt opp. Problemområder som var «for våte», «for tørre» og «for skyggefulle» ble ved hjelp av riktige plantevalg omskapt til en praktfull hage. I mai er hagen på sitt vakreste og grushagen, vannhagen og skogshagen er full av tidligblomstrende stauder og prydbusker. Sist vi besøkte ble denne hagen omtalt som «den vakreste hagen jeg har besøkt» av flere av de som var med på turen. Det blir også tid til lunsj på egen hånd i The Tearoom.
Etter besøket hos Beth Chatto går turen til privathagen Polstead Mill Garden hvor vi får servert Cream Tea. Denne hagen ble påstartet i 2002 og har så vel formelle som uformelle områder, blomstereng og en stor grønnsakhage.

Etter besøket returnerer vi til Bury St. Edmunds hvor det blir tid på egen hånd til å rusle rundt i den trivelige byen eller besøke Abbey Gardens, som er en åpen park/hage like over gaten for vårt hotell. På kvelden samles vi til felles middag på hotellet. (F/M)

Dag 4 – søndag 12. mai

Etter frokost og utsjekking setter vi kursen mot RHS Garden, Hyde Hall. Denne hagen ble opprinnelig startet av det hageinterreserte Robinson paret og siden gitt i gave til The Royal Horticultural Society. Hagen består av flere forskjellige hager, formelle bed, store staudebed, en spennende hage for tørketålende planter, woodlandhage, kjøkkenhage og mye mer. Hyde hall har en stor gavebutikk med mye forskjellig hageutsyr, gaver og bøker. Som en avslutning på denne hyggelige turen, spiser vi lunsj sammen i Restaurant The Barn som ligger fint til på en høyde midt i hagen. Vi setter så kursen mot Heathrow og er der i god tid før avgang kl. 1730. (F/L)


KART FOR EAST ANGLIA


PRAKTISKE OPPLYSNINGER
Reise:

Vi flyr med SAS til/fra London Heathrow.
9. ma Oslo – London kl. 0755 – 0920
12. mai London– Oslo kl. 1730 – 2035

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger, osv. Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til/fra London.
Reisende til/fra Trondheim, Bergen, Stavanger osv reiser samme morgen via Oslo til London. Reisende fra Stavanger reiser hjem direkte fra London til Stavanger. Ta kontakt med oss om dette.

Hotell:

Vi bor sentralt i den hyggelige markedsbyen Bury St. Edmunds. Vårt hotell (4*) er elegant innredet i innbydende, tradisjonelle farger, med imponerende synlige bjelker, hyggelige salonger og restaurant. Velutstyrte rom med bl.a. te- og kaffefasiliteter.

Guide / reiseleder:

På Heathrow møter vi vår Blue Badges guide. Hun er svensk og har bodd og arbeidet i Storbritannia i en årrekke. Reiseleder er Tommy Tønsberg. Han kjenner flere av eierne og hagene vi besøker

Måltider:

Engelsk frokost (3), lunsj (2), CreamTea (1), middag (3), kaffe/te ved noen hagebesøk.

Påmelding og betaling:

Reisen er fullbooket!

Etter påmeldingen er registrert sender vi en bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr. 3000/person som betales innen 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling 5-6 uker før avreise. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt i god tid før avreise.

PRIS FOR DENNE INNHOLDSRIKE REISENKr. 13.940 person i dbl.rom

Tillegg:
Kr. 1.200 for bruk av rom alene


OG INKLUDERER:


 • Fly Oslo-London t/r med SAS
 • Flyskatt kr. 690,- per juli 2018
 • Vi er behjelpelige med tilslutningsfly til/fra Gardermoen fra andre steder i landet. Bestilles ved påmelding)
 • 3 netter i dbl.rom i beskrevet 4* – hotell
 • Alle innganger og omvisninger
 • 4 dagers innholdsrikt program
 • Reiseleder Tommy Tønsberg er med fra Gardermoen
 • Svensktalende Blue Badge guide under hele turen
 • Privat buss/sjåfør under hele turen
 • Lokale skatter, mva.
 • Tips til guide, sjåfører
 • Bagasje 23 kg, håndbagasje 8 kg, setereservasjon
 • Måltider: Engelsk frokost (3), lunsj (2), Cream Tea (1), middag (3), kaffe/kake ved noen hagebesøk


Prisen er beregnet ut fra 25 deltagere, valuta og avgifter per februar 2019. Vi tar forbehold om program-, pris- og flytidsendringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over.