VÅRE REISER

: +47-91830575 eller +47-92445563 | : post@linneareiser.no | Følg oss på Facebook

MODERNE OG KLASSISK HAGEDESIGN
23. – 26. MAI 2019

«Det å plante og vedlikeholde et bed i en velkomponert fargeskala er ikke så enkelt som mange først antar».


Det poengterte Gertrude Jekyll (1843 – 1932), trolig en av de største hagedesignerne gjennom tidene. At Gertrude var en arbeidende kvinne i en tidslomme dominert av menn, var i seg selv en bragd.

For 32 år siden vekket hageelskeren Rosamund Wallinger til live en hemmelighetsfull hage i Upton Grey i Londons utkant som i 1908 ble designet av nettopp Gertrude Jekyll. I dag regnes denne hagen, som vi besøker under turens aller første dag, som et av Gertrudes hovedverk mye takket være Rosamunds iherdige innsats med å tilbakeføre fordums hageprakt. Det blir spennende å høre Rosamund fortelle samt vise rundt i sitt livs store hageprosjekt.

Vår tur til hagehovedstaden London med omegn er definitivt en introduksjon i klassisk og moderne engelsk hagedesign. Gjennom besøk i private designhager, samt storslåtte hageanlegg som Kew, Wisley og Great Fosters – kanskje den beste representanten for arts- & craft stilen – og ikke minst ved å studere de siste trendene og utstillingshagene under verdens største blomstershow, Chelsea Flower Show, er turen rene kurset i hagedesign. Du får garantert mange gode tips og blomstrende ideer du kan bruke i egen hage når du kommer hjem igjen.

Reiseleder: Arild Sandgren
Redaktør og hageekspert i bladet Hagen for Alle, foredragsholder og fagbokforfatter av blant annet hagebøker. Arild kommer opprinnelig fra Vestlandet, men bor nå i et gammelt hus med en 1,5 mål stor hage i Sætre ved Oslofjorden.

PÅMELDINGSFRIST: Fullbooket!
DAG TIL DAG PROGRAMDag 1 – torsdag 23. mai

Vi ankommer London klokken 0935 og har derfor hele dagen til disposisjon. Guiden vår Ingrid, som har vært guide på flere hageturer for Linnea Reiser tidligere, venter på oss ved ankomst.

I dag skal vi oppholde oss på den idylliske landsbygda hvor vi besøker en fantasisk hage designet av Getrude Jekyll (1843 – 1932), en av Storbritannias store hagedesignere. Hagen vi besøker er redesignet av de nåværende eierne og er helt i tråd med designerens gamle tegninger. Hagen er en nytelse med sine frittgående høner, sin hagedam og sine idylliske veksthus. Nå i slutten av mai blomstrer de første rosene samt pionene, riddersporene og en rekke andre klassiske stauder i rabatter som garantert vil inspirere til egne blomsterkomposisjoner når man kommer hjem. Vi serveres formiddagste/kaffe i den nydelige hagen.

Mange av de tradisjonelle engelske pubene serverer god mat og lunsjen i dag spiser vi sammen på en klassisk pub i en liten landsby. Kanskje kan klassisk Shephards pie eller Fish and chips friste?

Vi startet tidlig fra Oslo og får dermed mye utav dagen. Etter lunsj kjører vi videre til Great Fosters Garden som med sine formklipte busker og eventyrlige detaljer regnes som en av de beste arts & crafts hagene i verden. I disse romantiske hageomgivelsene velger mange londonboere å få tatt sine bryllupsbilder. Etter å ha besøkt hagen forstår sikkert du også hvorfor. Vi serveres ettermiddagskaffe/-te.

Etter en innholdsrik dag blir det deilig å sjekke inn på hotellet som ligger i hyggelige Kensington sentralt i London. Dette er en eksklusiv og fredelig bydel med gode butrikker, hyggelige restauranter og ikke minst det flotte parkanlegget Kensington Gardens hvor man kan ta en spasertur hvis man føler man har tid til overs.
Det blir forhåpentligvis tid til en liten ettermiddagslur før vi spiser felles middag på en hyggelig restaurant i gangavstand fra hotellet. (L/M)

Dag 2 – fredag 24. mai

Etter en god engelsk frokost står bussen klar og kjører oss ned til bydelen Chelsea hvor Chelsea Flower Show går av stabelen. Dette er verdens største hagemesse med designhager, salgsboder, blomsterdekorert champagnetelt, planteutstillinger, osv. osv.

Dagen i dag er utelukkende viet Chelsea for inne i messeområdet kan man fint tilbringe en hel dag. Ja, det finnes garantert de som skulle ønske de kunne være der en dag til, minst. Lunsj inntar man på egen hånd inne i messeomårdet hvor det finnes flere spisesteder, både enklere og mer eksklusive.

Den som blir sliten av folkevrimmelet inne i messeområdet, kan ev. avslutte dagen med å spasere den knappe kilometeren ned til Chelsea Physic garden, som er Londons eldste botaniske hage grunnlagt så langt tilbake som i 1673. Her finnes det fine blomsterbed og blomstrende trær og busker, men også en hyggelig kafé.
Man finner tilbake til hotellet på egen hånd, men utenfor messeområdet finnes det flust med taxier for den som ikke har lyst til å spasere rundt i bygatene etter messebesøket. Chelsea er imidlertid en hyggelig bydel med mange gode butikker! Taxien tar deg trygt tilbake til hotellet, og en taxi koster betydelig mindre i London enn i Norge.

Kvelden i dag er helt til egen disposisjon og middag spiser man selv. Noen vil kanskje oppleve en musical, mens andre velger å spasere rundt i det hyggelige området rundt hotellet. Både Kensington Gardens og parken Holland Park med sin japanskinspirerte hagedel Kyoto Gardens ligger like i nærheten av hotellet for den som har lyst til å oppleve enda mer før man kryper til køys. Reiseleder gir selvsagt gode tips til den som ønsker. (F)

Dag 3 – lørdag 25. mai

I dag skal vi sammen ta London Underground til Kew, som opprinnelig var en liten landsby, en halvtime utenfor London sentrum. Kew byr fremdeles på hyggelig landsbyfølelse, men vi skal først og fremst besøke fantastiske Kew Gardens som regnes som en av verdens flotteste botaniske hager, for ikke å si den aller flotteste, og er kjent fra en rekke tv-programmer også her i Norge. Vi inspireres av alle de flotte staudebedene, rosesamlingerne, blomsterengene, de gigantiske veksthusene og ser på kunstutstillinger med hagetema.

Det blir ev. også tid til å rusle litt rundt i den vesle landsbyen Kew på egen hånd eller drikke te hos Maid’s of Honour: Et lite tehus/konditori som ligger like på utsiden av Kew Gardens og har holdt dørene åpne i nesten 300 år!

The Yellow Book er engelskmennenes hagebibel og det stilles store krav til hager som får være med i denne guiden. Etter Kew og lunsj samles vi og spaserer til en privat hageperle som er med i nettopp denne magiske guiden. Vi vises rundt av eieren og får gode hagetips med oss på veien, før vi takker for oss og spaserer til stasjonen.

Noen er kanskje fornøyd med dagen og har lyst til å dra tilbake til hotellet på egen hånd. De som vil, kan imidlertid følge med reiseleder og ta undergrunnsbanen en kort stasjon videre til Richmond, en hyggelig og svært sjamrernede småby med gode shoppingmuligheter. I Richmond ligger også Petersham Nursery, en planteskole som er kjent for å selge flotte hageskultpurer, smijernsbenker og ornamenterte krukker og urner. Her handler de engelske designerne selv sine hagerekvisitter, og inne i de rundt hundre år gamle drivhusene kan man slappe av med en tekopp og en scones etter at man kanskje har kjøpt noen av planteskolens egne frøposer eller mindre hageredskaper med hjem.

Den som ønsker enda mer hage, kan få et godt stalltips like i nærheten av reiseleder. Den hagen får man i så fall besøke for egen maskin. Vi andre spaserer tilbake til Richmond sentrum og stasjonen for å ta toget inn til London og vårt hotell.

Vi ankommer London sen ettermiddag. Middagen i dag er frivillig, men de som ønsker blir med reiseleder til en hyggelig restaurant i nærheten. (F)

Dag 4 – søndag 26. mai

Etter frokost og utsjekking er vi av sted, for vi skal rekke litt før hjemreisen i ettermiddag. Vi kjører til Surrey, og en av de mer velstående nabokommunene til London. Her inviteres vi innenfor hagemurene til hagen som eies av en av Englands mest kjente florister. Hageeieren er også en av redaktørene bak The Yellow Book og dermed en av de som godkjenner hagene som tas med i den velkjente guiden. Floristens egen hage byr på en imponerende rosepergola, en vakker allé med lindetrær, bikuber og storslåtte staudebed. Spesielt bør man legge merke til fargekombinasjonene i bedene som designeren er spesielt kjent for.

Etter dette inpsirerende private hagebesøket kjører vi til Wisley Gardens, Royal Horticultural Society sin store paradehage og stolthet med flere hundre mål med løkvekster, roser, stauder, prydbusker, bærbusker, frukttrær og veksthus. I slutten av mai er spesielt rododendrondalen og samlingene av korneller en fargerik opplevelse. Og skulle det komme noen regndråper, kan man søke ly inne i de gigantiske veksthusene.

Den som har noen pund til overs, kan bruke disse i det velassorterte hagesenteret fullt av frøpakker, hagebøker, krus med blomstermotiv, osv. før vi kjører ut til flyplassen hvor vi har avreise til Oslo kl 1730. (F)


KART FOR LONDON


PRAKTISKE OPPLYSNINGER
Reise:

Vi flyr med SAS til/fra London Heathrow.
23. mai Oslo – London kl. 0755 – 0920
26. mai London– Oslo kl. 1730 – 2035

Vi anbefaler at eventuelt tilslutningsfly til/fra Gardermoen bestilles sammen med den øvrige reisen. Dette for at man skal få en gjennomgående billett som er viktig dersom det skulle skje noe med bagasje, flyavganger, osv. Bagasjen går direkte fra utgangspunktet til/fra London.
Reisende til/fra Trondheim, Bergen, Stavanger osv reiser samme morgen via Oslo til London. Reisende fra Stavanger reiser hjem direkte fra London til Stavanger. Ta kontakt med oss om dette.

Hotell:

Vi bor i hyggelig Kensington hvor vi har Kensington Gardens og parken Holland Park med sin japanskinspirerte hagedel Kyoto Gardens like i nærheten av hotellet. Hyggelig shopping og mange spisesteder.

Guide / reiseleder:

På Heathrow møter vi vår Blue Badges guide som er kjent for reisende med Linnea Reiser gjennom mange år. Hun er svensk og har bodd og arbeidet i Storbritannia i en årrekke.
Reiseleder og hageekspert Arild Sandgren fra Linnea Reiser er med hele veien fra Gardermoen.

Måltider:

Engelsk frokost serveres på hotellene hver dag. 1 publunsj, 1 middag. Kaffe/te ved flere hagebesøk.

Påmelding og betaling:

Påmeldingsfrist: Reisen er fullbooket!

Etter påmeldingen er registrert sender vi en bekreftelse med bankgiro pålydende depositumet kr. 3000/person som betales innen 10 dager.

Restbeløpet forfaller til betaling ca. 6 uker før avreise. Flybilletter og annen reiseinformasjon blir tilsendt i god tid før avreise.


PRIS FOR DENNE INNHOLDSRIKE REISENKr. 13.900 i dobbeltrom

Evt. tillegg:
Kr. 2.500 i rom brukt alene


OG INKLUDERER:


 • Fly Oslo-London t/r med SAS
 • Flyskatt kr. 711 per november 2018
 • Tilslutningsfly (prisgunstig) kan bestilles ved påmelding. Pris på forespørsel
 • 3 netter i dobbeltrom i 4*hotell i sentralt i London/Kensington
 • Måltider: Engelsk frokost, 1 publunsj, 1 middag, kaffe/kake ved flere hagebesøk
 • Chelsea Flower show heldags-billett
 • Innganger til alle besøk
 • Svensktalende Blue Badge guide
 • Privat buss/sjåfør under hele turen
 • Reiseleder og hageekspert Arild Sandgren fra Linnea Reiser t/r
 • Lokale skatter, mva.
 • Tips til guide, sjåfører
 • Bagasje 23 kg, håndbagasje 8 kg, setereservasjon


Prisen er beregnet ut fra 25 deltagere, valuta og avgifter per oktober 2018. Vi tar forbehold om program-, pris- og flytidsendringer som må gjøres grunnet forhold vi ikke råder over eller kan vite om på forhånd.