Magiske Maggiore og sjarmerende Lago d'Orta

8.4 - 12.4.2024 / 5 dager

Opplev to av Europas vakreste innsjøer midt i den beste vårblomstringen. Italia-turen byr på fantastiske hager, historiske palass, sjarmerende småbyer og sightseeing fra både buss og båt.

De store innsjøene nord i Italia regnes blant verdens vakreste steder å besøke, kanskje spesielt om våren når utallige kameliaer, magnoliatrær, prydkirsebærtrær og rhododendronbusker springer ut i full flor langs fjellsidene som borrer seg ned i de dype, blå innsjøene.

65 km lange og opptil 10 km brede Lago Maggiore eller Maggioresjøen på godt norsk, som er den sjøen vi besøker denne gangen, er den vestligste av de store innsjøene nord i Italia og den nest største i Italia etter Gardasjøen, og med Comosjøen på tredjeplass. Mange italienere mener imidlertid at Lago Maggiore er den vakreste av «de tre store» og den er definitivt mindre påvirket av masseturismen man til tider opplever f.eks. rundt Gardasjøen lenger øst. Lago Maggiore byr dessuten på to av verdens mest kjente hager: Isola Bella og Isola Madre som ligger på hver sin lille øy midt i denne store innsjøen som sågar strekker seg et stykke inn i Sveits.

Lago Maggiore har gjennom hundrevis av år tiltrukket seg fyrster og aristokrater som bygde elegante feriesteder med guddommelig utsikt fra perfekte utsiktspunkter i fjellsidene ned mot sjøen. Det er nok ikke uten grunn at den kongelige Borremeo-familien valgte å bygge flere slott nettopp i dette området! De fleste palassene er godt bevart og flertallet av dem omkranses av de vakreste hageanlegg. Klimaet her, som byr på italiensk sol og varme kombinert med den gode vanntilgangen fra innsjøen, sørger for et overraskende grønnsvær fra tidlig vår til sen høst.

Vi bor ved nabosjøen Lago d’Orta, Maggiores sjarmerende lillesøster, som var en del av Lago Maggiore frem til istiden bestemte at de to sjøene skulle skille lag. Fra Hotell Approdo har samtlige rom flott sjøutsikt, blant annet til den vesle øya Isola San Giulio med sitt benedektinerkloster, sin katedral og sin velbevarte bebyggelse. Hotellet ligger dessuten like ved Orta San Giulio, en by som er så søt og autentisk at man nærmest tror den er en illusjon. Vi kommer til å besøke både denne byen og andre erkeitalienske byer.

Da er det bare for den hage- og Italiafrelste å glede seg til denne konfektesken av en vårtur langs og på to av verdens kanskje vakreste innsjøer, storebror Lago Maggiore og lillesøster Lago d’Orta.  

A presto in Italia! 

DAG-TIL-DAG PROGRAM:

DAG 1, MANDAG 8. APRIL

Vi lander på Malpensa, områdets effektive hovedflyplass, klokken 1320 og går ut til guiden vår Per som er svensk, men som har bodd i Norge i flere år og derfor også snakker norsk. Nå bor han imidlertid i Italia og har stor kjennskap til og kunnskap om dette fascinerende landet. Vi brukte samme guide på vår tur til Amalfi nå i høst, med stor suksess!

Guiden fører oss til den ventende bussen. Turen fra flyplassen og til hotellet tar cirka 1 time, men mange er sikkert litt småsultne etter flyturen. Vi befinner oss i den kjente vinregionen Piemonte og gjør derfor et stopp på den økologiske vingården Fontechiara som ligger langs en klassisk, velkjent vinrute. Vi serveres et lett måltid, får smake på litt god italiensk vin samt høre litt om hvordan vin dyrkes i dette som er et av Europas mest kjente vindistrikter. Det er full vår i denne delen av Europa når vi besøker området og er vi heldige får vi vinterfrosne nordmenn kanskje sitte ute med vår matbit og vårt vinglass for å nyte varmende stråler fra den italienske ettermiddagssolen.

Fra Borgomanero, som byen vingården ligger i heter, er det cirka en halvtime i buss videre til vårt hotell. Vi sjekker inn på hotellet (4 stjerner) som ligger helt ned til sjøkanten av Lago d’Orta. Av den grunn er alle som er med på turen garantert rom med magisk sjøutsikt!

Klokken 1930 samles gruppen i restauranten for å spise kveldens 3-retters velkomstmiddag. Vi kan love mange gode italienske smaker!

DAG 2, TIRSDAG 9. APRIL

Dagen begynner kanskje med at du titter ut gjennom vinduet for å nyte utsikten over Ortasjøen før du tusler ned for å spise en velsassortert frokostbuffet. Italiensk frokoster er litt annerledes enn det vi er vant til i Norge, men vi kan love både godt brød, kjøttpålegg, ost, yoghurt og gjerne frisk frukt. Dessuten har italienerne en forkjærlighet for kaker til frokost! Og kaffe, det kan italienerne. Kanskje en cappuccino vil smake …

Klokken 0930 samles vi i bussen og dagens første besøk ligger kun et kvarters kjøretur unna. Giardino Lorella er en 20 mål stor landskapspark som spesielt er kjent for sin samling av vakre gamle trær hvor noen av dem sikkert står i full flor når vi besøker parken denne vårdagen. Et av høydepunktene i hagen er det mer enn 600 år gamle ekte kastanjetreet som fremdels bærer rikelig med ekte kastanjer hver eneste høst. Hagen byr også på mye rhododendron, kamelia og azalea nå om våren samt hortensiablomstring senere på sesongen. Fra parken har man storslått utsikt utover den idylliske Ortasjøen. Vi blir guidet rundt i parken av Maria Silvia som eier stedet eller av hennes nære venn, Gianfranco Giustina, gullmedaljevinner på engelske Chelsea Flower Show og en kjent italiensk hagedesigner som også er ansvarlig for hagene på Isola Bella og Isola Madre, to hager vi besøker senere i uken.

Etter denne frodige omvisningen kjører vi til Stresa hvor vi besøker Pallavicinoparken som omkranser Villa Pallavicino som har vært i familien Pallavicinos eie siden 1862 og som siden 2017 har vært åpen for hagebesøk. Stedet byr både på et rikt dyreliv, mange gamle og flotte trær samt en stor blomsterpark. Før vi begir oss inn i parkområdet med sin blomstring, er det kanskje noen som vil spise en lett lunsj i kafeen først, mens andre kanskje vil spise sin lunsj etter å ha ruslet gjennom de fargerike blomsterbedene. Skinner solen, noe vi krysser fingrene for at den gjør, vi er jo i Italia, kan man spise sin sandwich og drikke sin tekopp utendørs med vakker utsikt utover grønnsvær og blomstring og de mange påfuglene som spankulerer fritt rundt i hagen.

Fra Pallavicino er ikke veien lang til Stresa med sin typisk italienske bykjerne. Vi kommer ned til sentrum omtrent når butikkene åpner etter lunsjen, italienske butikker har nemlig lunsjstengt midt på dagen. Gruppen får nå mulighet til å rusle litt rundt på egenhånd for å kikke litt i butikkene og kanskje kjøpe med seg klassiske italienske varer som olivenolje, pasta, lærvarer, osv. Den som ikke er handlesugen kan i stedet sette seg ned på en fortauskafé for å beskue folkelivet eller rusle langs strandpromenaden som løper langs Lago Maggiore og som på denne tiden av året pleier å være omkranset av blomstrende trær. Langs strandpromenaden finnes det også en rekke elegante badehoteller i karakteristisk Art Nouveau-stil, fasader som det er verd å ta en ekstra titt på.

Vi samler gruppen og kjører fra Stresa rundt klokken 1715. På hjemveien får vi forhåpentligvis også tid til et stopp og en kort spasertur i sjarmerende Orta San Giulio, en liten eventyrby som ligger like sør for vårt hotell og som byr på erketypisk italiensk sjarm. Vi lover deg at du kommer til å ta mange bilder i denne vesle byen!

Vi er tilbake på vårt hotell rundt klokken 1830 og samles til felles 3-retters middag klokken 1930.

DAG 3, ONSDAG 10. APRIL

Vi våkner til samme nydelige sjøutsikt som er så vakker at man nærmest må klype seg i armen, og vi spiser samme gode frokostbuffet før vi samles i bussen klokken 0900 for å begi oss ut på nye eventyr.

Vi bor i området Piemonte og den vestlige delen av Maggioresjøen ligger også i Piemonte, men i dag skal vi begi oss over til den østlige siden av innsjøen som delvis ligger i området som kalles for Lombardia. Dagens første stopp etter en liten times kjøretur gjennom vårvakkert landskap er Giardini Botanici Villa Taranto. Den 160 (!) mål store hagen ble etablert av skotske Neil Boyd McEacharn i perioden 1931 – 1940 på stedet han ble hodestups forelsket i. Du vil fort forstå hvorfor: Små gangstier kantet av blomsterbed og blomstrende trær og busker snor seg oppover det lett bakkete landskapet med utallige utsiktspunkter utover Lago Maggiore. Totalt er det gjennom årenes løp plantet 3.000 ulike plantearter her og hele 20.000 ulike sorter! Taranto-hagen er spesielt kjent for sine korneller, azaleaer, magnoliaer og store bed med både narsisser og tulipaner om våren, samt sin samling Dahlia som primært blomstrer sensommer og høst.  

Det blir god tid til å rusle rundt i parkområdet på egenhånd og det finnes også en bistro ved inngangen hvor man kan få seg en kaffekopp eller en enklere matbit når man måtte ønske det.

Gruppen samles rundt 1330 for å ta oss videre både med båt og buss som vil gi oss en optimal sightseeingsopplevelse rundt den østlige delen av Lago Maggiore hvor vi befinner oss i dag. Vi lover at utsikten både fra bussen og båten nesten kan ta pusten fra en!

Utpå ettermiddagen er vi fremme ved det nærmest festningeaktige palasset Rocca d’Angera som også kalles Borromeo-slottet etter Borromeo-familien som i flere generasjoner har bodd her. Rocca betyr klippe og slottet troner på en høyde med fantastisk utsikt utover den sørlige delen av Maggioresjøen. Slottet har en lang historie som går helt tilbake til 1200-tallet og har med sin beliggenhet vært et viktig utkikkspost. Vi får en guidet omvisning gjennom slottet som byr på historiske veggmalerier, storslåtte rom og saler, en stor samling italiensk kunst samlet gjennom flere århundre samt et gøyalt museum med dukker og leker fra 1700-tallet og frem til dagens dato samlet av prinsesse Bona Borromeo Arese. Slottet eies av Borromeo-familien den dag i dag.

På utsiden finnes det en fin hage med røtter helt tilbake til middelalderen. Hagen byr primært på medisinplanter og urter som ble dyrket i hagene i middelalderen. Fra hagen er det også flott utsikt utover innsjøen, og det finnes også en butikk samt kafé her hvor man kan ta seg en kaffekopp.

Vi kjører fra Angera klokken 1800 og er tilbake på hotellet litt før klokken 1900.

Klokken 2000 samles vi til felles 3-retters middag på hotellet.

DAG 4, TORSDAG 11. APRIL

Etter frokost samles vi igjen i bussen for på ny å kjøre til Stresa for å ta båten ut til det som sikkert er turens høydepunkt for mange: De magiske hageøyene Isola Bella og Isola Madre.

På to små øyer midt i enorme Maggioresjøen troner to av Italias frodigste og mest kjente øyer: Isola Bella med sitt historiske kongelige palass og barokke hageanlegg anlagt i flere etasjer mot slutten av 1600-tallet. Samt den noe større Isola Madre med sitt spesielle mikroklima, sitt kloster og sin 80 mål store hage, Giardini Botanici dell’Isola Madre, i mer engelsk landskapsstil. Isola Madre har sitt helt spesielle mikroklima som gjør at mange eksotiske vekster kan gro her.

Når vi besøker de to botaniske øyene er kanskje kameliablomstringen på hell, mens den overdådige magnoliablomstringen og forhåpentligvis også blåregnen er i full gang. Her er det nemlig alltid noe som blomstrer. I tillegg byr hagene om våren i denne delen av Italia også på mye vakker løkblomstring samt som italienske hager flest: Vannfontener, statuer og mange formklipte sypresser, buksbom og barlind. Vi får også en guidet omvisning både i det vakre barokke palasset på Isola Bella, samt i det det kongelige Borromeo-palasset på Isola Madre som både har vært kloster og blitt brukt som aristokratisk sommerhus.

Vi spiser lunsj på Isola Bella før vi med båt seiler videre til Isola Madre. På Isola Madre finnes det en hyggelig kafé for den som er sugen på en ettermiddagskopp på tampen av dagen.

Vi er tilbake i Stresa med båt klokken 1800 og er på hotellet vårt ved Lago d’Orta en liten time senere.

Klokken 2000 samles vi for å spise felles 3-retters avslutningsmiddag, og praten går nok livlig rundt bordene om de mange flotte hageopplevelsene man har hatt.

DAG 5, FREDAG 12. APRIL

Det er vår siste dag i dette italienske paradiset, men flyet vårt har avgang først klokken 1420 så vi tar en rolig formiddag med en lang frokost og kanskje en liten tur ut i hotellhagen for å få et siste glimt av dette vakre sjølandskapet før vi klokken 1100 samles i bussen for å kjøre den drøye timen til Malpensa flyplass og vårt direktefly hjem til Norge (vi lander på Gardermoen klokken 1700).

Praktiske opplysninger

Vi flyr med NORWEGIAN fra Oslo (Gardermoen) med DY 1876 mandag 8. april klokken 1040 og ankommer Milano Malpensa i Italia klokken 1320.

Vi returnerer fra Milano Malpensa med NORWEGIAN DY1877 fredag 12. april klokken 1420 og lander i Oslo (Gardermoen) klokken 1700.  

Flyene er direkte uten mellomlanding.                                                                                                                                                                                          

Turen er på 5 dager og med totalt 4 overnattinger. Vi overnatter samtlige netter på Hotel Approdo (4 stjerner) helt inntil Ortasjøen. Mange av rommene har flott sjøutsikt (mot tillegg)! 4 frokoster, 4 x 3-retters middager med vin ev. alkoholfritt til maten, 1 lunsj og 1 vintesting med småretter/tapas  inngår. 

Turen inkluderer flyreise tur/retur Oslo Gardermoen-Milano Malpensa (tilslutning fra andre byer i Norge kan være mulig, sjekk ev. muligheten ved å maile oss), 4 hotellovernattinger på godt hotell, 4 frokoster, 4 felles 3-retters middager på hotellet med vin/ev. alkoholfritt, vintesting med tapasretter, 1 lunsj, inngangsbillett til samtlige hager, kulturarrangement og museer vi besøker. Buss fra og til flyplassen og også under hele turen, alle båtreiser, kunnskapsrik reiseguide som kan Italia, samt reiseleder med god hagekunnskap fra Norge. Alle skatter og avgifter er også inkludert. 

Prisen for turen er kr 19.800 i delt dobbeltrom. Ønsker du garantert sjøutsikt legger du til kr 1000 og prisen blir da kr 20.800. Enkeltromstillegget er kr 3.000.

(Forbehold om ev. endringer i programmet som vi ikke har kontroll over).

Et valutatillegg kan tilkomme hvis den norske kronen skulle synke betydelig i verdi mot Euro.

HUSK AT VÅRE TURER ER FOR AKTIVE VOKSNE OG INNBÆRER AV OG TIL EN DEL GÅING. MAN KAN SELVSAGT NYTE HAGENE/STEDENE VI BESØKER I EGET TEMPO, MEN DA KAN MAN KANSKJE IKKE ALLTID FORVENTE Å FØLGE GRUPPEN. I STEDET FÅR MAN INNVENTE/MØTE GRUPPEN PÅ ET AVTALT STED. 

 

Ved bestilling av reise:

Vennligs send en epost til bestilling@linneareiser.no  med følgende informasjon:

Fullt navn (VIKTIG! eksakt samme navn som i ditt pass), Adresse, Telefonnummer og E-postadresse.

Du må også gi beskjed om du ønsker enkelt eller dobbeltrom samt oppgi hvem du eventuelt skal dele rom med. Vi bestreber oss på å skaffe twin beds til venner/venninner, men gi gjerne også beskjed hvis man ønsker dette. 

Oppgi om du har noen diettkrav.

Etter at vi har mottatt din bestilling, sendes krav om første delbetaling pålydende kroner 3.000. Når denne fakturaen er betalt, anses bestillingen som bindende. Resterende sum forfaller til betaling senest 65 dager før avreise. Les ev. mer om våre reisevilkår på linneareiser.no under fanen Fakta og reisevilkår.   

 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer